Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a eşuat temutul Consiliu al celor zece în faţa nobilelor curtezane

Îngrijorare faţă de capriciile modei

Senatul, alcătuit din bărbaţi, vădeşte faţă de acest nărav, nu numai nedumerire, dar şi îngrijorare.
Dă curs acestei stări de spirit un Decret din 1504.
Dincolo de răceala textului de lege, descoperi, nu fără amuzament, un tablou al eternului şi inutilului mister feminin:
„Printre toate cheltuielile inutile, pe care femeile acestui oraş le fac pentru frumuseţe, cea mai ruinătoare pentru nobilii şi burghezii noştri este aceea de a se schimba des felul îmbrăcăminţii, cum au făcut, între altele, suprimînd trena, şi introducînd obiceiul de a se purta rochiile rotunde, fără coadă. Iar acum, de cîteva luni, unele din ele au început iarăşi să-şi facă şi să poarte rochii cu coada lungă şi largă, care se tîrăşte pe jos şi nu încape îndoială, că dacă nu vom lua măsuri, femeile, după obiceiul lor, vor dori să urmeze toate această modă, iar veniturile sus-numiţilor nobili şi burghezi ar fi păgubite, fapt pe care, în prudenţa lor, îl pricep toţi membrii Consiliului, căci rochiile, de care e vorba mai sus şi care toate sînt rotunde, ar urma să fie date la o parte, iar în locul lor, ar trebui făcute altele noi, ceea ce ar pricinui o mare risipă“.

Pentru a pune capăt risipei de bani, Senatul adoptă legi drastice împotriva pieptănăturilor, veşmintelor şi încălţărilor.
De aplicarea lor în practică răspund trei aşa-zişi Proveditori alle pompe.

Efort zadarnic.
Geniul feminin se pune în mişcare pentru a ocoli regulamentele şi pentru a evita prohibiţiile.
A fost una dintre puţinele decizii ale Senatului care n-au fost respectate în Veneţia, Republică în care încălcarea legii te ducea rapid pe Podul Suspinelor.

Privind amuzat cele două doamne din tabloul lui Carpaccio, îmi amintesc, tot amuzat, de instituţia Curtezanelor veneţiene.
Şi împotriva lor, Senatul s-a năpustit cu măsuri aspre, rămase doar pe hîrtie.
Documentele ne spun că femeile în ipostază ambiguă erau nu numai multe la Veneţia, dar şi ieşite din comun prin eleganţa şi graţia lor.
Umblau atît de bine îmbrăcate pe stradă, se purtau cu atîta naturaleţe, încît Senatul constata cu indignare că nu se deosebesc de femeile cinstite.

Toată strădania Autorităţilor de a le diferenţia de femeile cinstite s-au dovedit zadarnice.
Istoricii susţin că din cauza lor.
Eu cred însă că din cauza femeilor cinstite.
Pentru că, aşa cum ne arată şi controversa din jurul titlului dat tabloului lui Carpaccio, numai Dumnezeu ştie dacă doamnele cu pricina erau şi curtezane!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *