Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cumplitul dispreț față de viața unui de om

S-a spus şi s-a scris că dictaturile secolului al XX-lea – stalinistă şi fascistă –au întors omenirea în Evul Mediu.
Aserţiunea a fost sprijinită de argumente bogate şi convingătoare: de la tîmpirea în masă, pînă la cruzimea de stat.

În cartea Căderea Constantinopolului, ultima citadelă a Creştinismului din sud-estul Europei, Constantin Dobrescu şi Ion C. Petrescu consacră multe pagini dispreţului faţă de om în Evul Mediu, întruchipat perfect de Mohamed al II-lea:

„Adevărul cel mai semnificativ ce se degajă din toate cele arătate şi realitatea cea mai vie pe care o scot în relief toate acţiunile de cruzime ale lui Mohamed al II-lea îl constituie dispreţul stăpînilor şi suveranilor medievali manifestat faţă de popor în general şi lipsa de milă şi de unanimitate pentru fiinţa umană în special.

Mohamed a trăit într-o vreme, cînd toată conjunctura de moment făcea ca omul să fie factorul cel mai desconsiderat, cel mai dispreţuit. Întreaga organizare social-economică făcea ca singura valoare a omului să depindă de altceva, în primul rînd de pămînt“.

Într-adevăr, în Evul Mediu omul nu mai avea nici valoarea sclavului din antichitate. În Antichitate, cel puţin, în cea Romană, mai ales, se observă un proces de recunoaştere fie şi parţială a capacității juridice a sclavului.

Exemplele de dispreţuire absolută a vieţii unui om sînt date de regulă din realităţile invaziilor asiatice. După cucerirea Bagdadului, Timur Lenk ordonă celor 90.00 de luptători să ia fiecare cel puţin un craniu de om, pentru a ridica piramide la Porţile Cetăţii.

Dispreţul faţă de viaţa omului s-a manifestat însă şi-n Europa.
Pentru feudali, viaţa prostimii nu valora nici cît o ceapă degerată.
Aceasta s-a întîmplat în Evul Mediu, într-un context în care o bucată de pămînt era infinit mai valoroasă decît o viaţă de om.

Stalin şi Hitler au dovedit însă dispreţul faţă de viaţa unui om în plin secol XX.
Dictatorul de la Kremlin a trimis milioane de ruşi la moarte prin înfometare, execuţii, prăpădire în lagărele de dincolo de Cercul Polar.
Dictatorul de la Berlin a expediat milioane de evrei în lagăre şi în camerele de gazare.
Stalingradul e un moment în care cei doi dictatori îşi dezvăluie dispreţul faţă de vieţile oamenilor.
Stalin ordonă Nici un pas înapoi! aruncînd în luptă pe străzile Stalingradului mii de ruşi, conştient că aceştia vor muri.

În Viaţă şi destin, romanul lui Vasili Grossman, Novikov, comandantul unui Corp de armată de tancuri, interzice ofensiva tancurilor în ziua de 19 noiembrie 1942, pentru a putea lichida gurile de artilerie duşmane, care ar fi distrus tancuri şi oameni.

Bravul comandant e cît pe-aci să ajungă la Curtea Marţială. Stalin vrea ca Armata Roşie să pornească ofensiva indiferent de preţul în vieţile ruşilor.
La rîndu-i, Hitler refuză ieşirea Armatei a 6-a din încercurie sacrificînd mii de nemţi, pentru ca astfel ruşii să ţină comasate forţele la Stalingrad.

Toate acestea se petrec în secolul XX şi nu în Evul Mediu.
Altfel, spus la lumina becurilor și nu a opaițelor, în viteza avioanelor și nu a carelor trase de boi.

*

Scriam pe 16 martie 2014: Referendumul din Crimeea: Rusia dă Occidentului semnalul c-a pus piciorul în prag!

Cu o oră înainte de anunțarea în direct a rezultatelor date de exit-pool-uri, am urmărit pe televiziunile rusești de știri acoperirea Referendumului din Crimeea. S-au manifestat două direcții: Cultivarea atmosferei de sărbătoare din Crimeea și atacarea violentă a noilor lideri de la Kiev.

Spre deosebire de mulți confrați, tineri îndeosebi, care se și văd deja corespondenți pe un nou Front de Est, eu abordez Criza Crimeii cu luciditate de istoric.

Trecuți deja de gîfîiala senzaționalistă, pentru a se manifesta prin horcăială, băgătorii de seamă de pe posturile românești de știri se întrec în a considera Referendumul un prim pas în expansiunea Rusiei spre Est, una dintre țărișoarele în care va intra Armata Roșie fiind, desigur, a noastră.

Vorba lui Ceaușescu la mitingul din 21 decembrie 1989: Tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre! Referendumul n-are nici o legătură cu expansiunea teritorială a Rusiei. El e strict legat de bătălia Rusiei pentru a-și păstra sfera de influență.

Așa cum au observat și unii comentatori occidentali mai puțin înfierbîntați, Referendumul nu înseamnă automat alipirea Crimeii la Rusia. Vor fi nevoie de mulți pași constituționali în cele două părți – Crimeea și Rusia – pînă cînd harta Europei se va modifica. Și sunt tentat să cred că alipirea practică nu va avea loc.

După opinia mea, Rusia a urmărit alte scopuri decît a avea un teritoriu pe care oricum îl controla:

Un semnal puternic dat Occidentului că prin trecerea unor foste republici sovietice din spațiul neutralității binevoitoare față de Rusia în cel al adversității de tip occidental s-a depășit linia roșie. Să nu uităm că totul a pornit de la răsturnarea regimului Ianukovici, urmată de precipitarea noilor lideri de a oferi Ucraiana cu totul UE, NATO. Rușii știu că în aceste momente se joacă destinul lor istoric. Sau acceptă ofensiva Occidentului spre sfera lor de influență și nu vor mai fi un Mare Popor sau pun acum piciorul în prag și opresc Occidentul chiar cu prețul unui al treilea război mondial.

Referendumul s-a vrut nu atît alipirea Crimeii, cît mai ales o lovitură destabilizatoare dată noilor lideri ucraineni. Să nu uităm că Occidentul și-a asumat public ajutorarea Ucrainei pentru a ieși din dezastrul economic. Acest ajutor ar urma să-i atragă pe ucraineni spre Occident numai și numai dacă situația economică se va îmbunătăți. Cum să se întîmple asta, cînd Ucraina de Est fierbe? Dacă socotim în termeni strict economici, pentru Occident redresarea Ucrainei va fi un eșec perfect. Țară aflată în mîinile oligarhilor, cu un stat de drept de fațadă, cu moravuri orientale, Ucraina e un sac fără fund pentru orice ban occidental

Alte titluri din 16 martie 2014


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Cumplitul dispreț față de viața unui de om”

  • 11000 de Romani ucisi de alti Romani pentru CA au indraznit sa isi ceara dreptul la Viata.
    Caragiale …stiti tipul cela scriitor…ca si dvs …atunci a vazut chipul adevarat al romanilor SI a plecat sa moara in Germania Dragii de liberasti…si minunatul LoR mod de a pretui viata …
    Sau e tot mina Rusiei ?
    ASTA e maestre …
    Acum …la ceas de cumpana …cu dujmanii la hotare…s-au hotarit cele 2 ciume sa se pupe frateste…pentru binele tarii.
    E ca I tare ?
    Astia nu vor sa lase romanilor nici o Sansa ?
    Omagii duminicale

  • De unde pana unde un mare popor? Nu stii cum l-a descris intelighentia rusa cu Tolstoi, Dostoievski si Bulgakov in frunte? nu cumva merg in cazul lui zicerea lui Cato cel Batran: Carthago delenda est?

  • Dle Cristoiu …asa e la razboi.Poate totusi ar trebui sa stam listiniti ete ca Orban.Gazul sa fie eftin SI bun Petrolul la fel …
    Deocamdata punem paie pe focul ucrainean…dar daca rusii decid sa ne urecheze asa usor amical.De sa ne doara mandibulele…ce ziceti de asta ?
    Cu respectuase alea alea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *