Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce nu se prezintă PNRR în Parlament? Pentru ca banii de la Bruxelles să fie împărțiți doar între Ei

O vorbă românească despre care puțini îi știu originea sună cam așa:
Vodă da, Hâncu, ba.

Nu este născocită la focurile de stînă precum Miorița în prelucrarea lui Vasile Alecsandri. Exprimă o realitate istorică. În 9 decembrie 1671 Ținutul Lăpușnei și al Orheii se răscoală împotriva domnitorului Gheorghe Duca – cel din Zodia Cancerului – care impusese o fiscalitate excesivă. Avea nevoie de parale ca să împartă în dreapta și-n stînga cînd ajungea la Istanbul. Prin împarte în dreapta și-n stînga se înțelegea că înainte de a ajunge la sultan trebuia să dea bacșiș cam la tot ce întîlnea în cale: de la piticul Sultanului pînă la calul Vizirului.

Lăpușnenii și orhenii, conduși de Mihalcea Hâncu, o personalitate a vremii sale, ocupă Iașiul, se dedau la jefuirea boierilor și la omorîrea grecilor. Cu excepția grecilor, am putea spune că e un fel de maxi-mineriadă. Mineriada a fost cu ocuparea Bucureștiului, dar nu cu jefuirea boierilor. Pînă la urmă răsculații sînt înfrînți. Fugit din țară, Gheorghe Duca se întoarce, evident, cu armată turcă și tătară sub ocrotirea Înaltei Porți. Mihalcea Hâncu e luat în robie de tătari, prin tătari înțelegînd mongolii din Hoarda de Aur și va fi răscumpărat de fiul său, Dumitrașcu Hâncu.

Aceasta este istoria celebrei vorbe care circulă pe la noi fără a se ști despre ce-i vorba.

În vremurile de astăzi putem aplica această vorbă, valabilă pentru orice nepotriveală între două personalități la pozițiile adoptate de Florin Cîțu, premierul României, lider PNL și Marcel Ciolacu, liderul Opoziției, președintele PSD, în chestiunea Planului Național de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR. Deși Florin Cîțu nu este Duca Vodă, fie și din simplu motiv că nu știe atît de bine românește, precum Domnitorul, și deși Marcel Ciolacu nu este Mihalcea Hâncu, deoarece nu a fost niciodată serdar, și în plus, nu se va așeza niciodată în fruntea răsculaților din Ținutul Buzău, totuși vorba cu Vodă da, Hâncu ba, dă seamă de pozițiile celor doi în chestiunea PNRR. Marcel Ciolacu cere ca acest plan, pe care trebuie să-l facă Executivul să fie prezentat în Parlament. Deci aceasta ar fi poziția lui Hâncu. Poziția lui Gheorghe Duca, adică a lui Florin Cîțu, este că acest plan ține de apanajul exclusiv al guvernului, adică al premierului, și că el trebuie adoptat de Executiv în secret, discutat tot în secret, sigur cu Klaus Iohannis, și apoi trimis la Bruxelles.
Parlamentul, spune Florin Cîțu, nu are ce căuta în această tărășenie.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu amenință că dacă acest plan nu este prezentat în Parlament, atunci Partidul Social Democrat nu va vota pentru ratificarea Deciziei europene (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii. Pentru ca UE să se împrumute și să obțină banii care apoi vor fi împărțiți diferitelor țări membre, printre care și România, Decizia trebuie ratificată de parlamentele fiecărei țări membre a Uniunii Europene.

De ce e nevoie de asta? Prin vot parlamentele țărilor membre mandatează Comisia Europeană să facă împrumuturi în vederea banilor alocați Pandemiei. De ce trebuie să mandateze parlamentele? Pentru că pe baza acestui împrumut Uniunea Europeană va introduce taxe noi și măriri de taxe la nivelul Uniunii Europene. Așadar, Parlamentul României trebuie să ia în dezbatere și să se pronunțe prin vot asupra Deciziei. Pentru ca Decizia să fie ratificată e nevoie de o majoritate de două treimi. Fără PSD, această majoritate nu se obține. Și dacă nu se obține, România nu va ratifica Decizia. Și cum cele 30 de miliarde depind de ratificarea de fiecare Parlament PSD amenință că astfel nu vor veni banii.

În replică, Florin Cîțu răspunde în stilul lui de delir politrucesc. El nu va trimite PNRR în Parlament. Și dacă PSD nu va vota, în felul acesta PSD va scoate România din UE.
Chestiunea unui partid care vrea ca România să iasă din Uniunea Europeană este de mult închisă. S-a dovedit de mult o ciorbă lungă și proastă. Faptul că Florin Cîțu apelează la acest clișeu neghiob arată limitele inteligenței sale politice.

Dacă ar fi să discutăm strict constituțional, PNRR nu trebuie obligatoriu să fie prezentat în Parlament. Dacă ne gîndim însă din punctul de vedere al democrației, al respectului față de poporul român, acest plan poate și trebuie să fie prezentat în Parlament. Mai ales că majoritatea parlamentară este de Centru-Dreapta. În plus, prin intermediul prezentării în Parlament toți românii vor lua cunoștință de PNRR, adică de felul în care Guvernul gîndește cum vor fi împărțiți banii de la Bruxelles. Parlamentul va fi cel chemat să voteze decizia Bruxelles-ului, care înseamnă măriri de taxe și pentru cetățenii români. E normal ca și Parlamentul măcar să ia cunoștință de Planul nostru, planul Executivului pentru că, pînă la urmă Parlamentul e cel care va vota măririle de taxe.

Cererea lui Marcel Ciolacu este corectă. Din cîte ne putem da seama însă împotriva acestei poziții a lui Marcel Ciolacu se va declanșa o mașinărie pe care o știm deja, o mașinărie a Guvernului, a Președinției, a presei SRI-iste și a presei SPP-iste. PSD va fi denunțat că vrea să ne scoată din UE, că face jocurile Moscovei.

Va fi greu pentru PSD, dar va fi necesar să reziste. Deocamdată tensiunea nu a crescut pînă la nivelul celei dintre Gheorge Duca și Hâncu, adică nu s-a ajuns la nivel de răscoală și apoi de vînarea celor care au făcut răscoala. Însă e clar că pe măsură ce ne apropiem de încheierea acestui Plan de către guvern, se va intensifica presiunea politico-mediatică împotriva PSD pentru a vota decizia Uniunii Europene, fără a mai condiționa asta de trimiterea PNRR în Parlament.

Dacă Marcel Ciolacu cedează va fi un eșec uriaș al PSD. Așadar, trebuie să așteptăm să vedem.
Profeția mea este că Marcel Ciolacu va ceda. E un mare interes al lui Klaus Iohannis și a camarilei sale ca acest Plan să rămînă secret. Pentru că numai astfel banii vor fi împărțiți doar între Ei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „De ce nu se prezintă PNRR în Parlament? Pentru ca banii de la Bruxelles să fie împărțiți doar între Ei”

  • Banii promisi de Bruxelles sunt ca in majoritatea cazurilor o fata morgana pentru Romania ii arata dar nu-i da.In cazul de fata si o gura de aer pentru KWI si gasca lui Catu sa mai imbete boborul cu apa rece. Planul ala pe care oricum guvernantii nu stiu sa-l intocmeasca si daca l-ar scoate la vopsea va fi respins total sau in parte asa ca , canci bani. Nici nu-mi pot inchipui cum trebuie sa arate un asemenea plan daca un fermier declara ca pentru a accesa cateva zeci de mii de euro trebuia sa intocmeasca o documentatie de vreo cinci kilograme la care evident nu se pricepea asa ca era nevoit sa apeleze la o firma specializata deci alti bani alta distractie, motiv pentru care a renuntat apeland la ajutorul unor prieteni,atat cat s-a putut.

  • Cine nu-si cunoaste istoria este…sa o repete.Toti parca au invatat la fara frecventa,fiecare ce i-a convenit,si a retinut cat l-a ajutat „bibilica”.Daca lui Catu ii reuseste planul,dl Johannis are ocazia sa-i „fezandeze” pe cei din PSD(care inca nu s-au „trezit” la realitate ).Dl Ciolacu mai „vocifereaza” din cand in cand pana primeste si el de „afara” lista cu „punctele” ce trebuiesc indeplinite, daca nu…vor fi „izolati” din nou. Aceasta coalitie de dr le arata acum(daca nu s-au dumirit inca)cum trebuia sa conduca,cat au fost la guvernare cei din PSD,nu sa se certe intre ei pe unde au apucat ca la usa…

  • Se va vota, eventual mai apar niste citari,nu invitatii ca in cazul lui Barna, la DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *