Un text de Dinu Popescu
Observ tot mai des cum diverși binecunoscuți saltimbanci care activează în spațiul public rostogolesc marota cu „democrațiile liberale sunt amenințate”, folosind o veche tehnică de manipulare: mitul cetății asediate.
Când observ această idee, mă întreb iar și iar ce dracului or înțelege ei prin sintagma „democrații liberale”, cum definesc o „democrație liberală”? Căci din experiența ultimilor ani, cred că ne-am lămurit cu toții, cei care încă mai facem efortul de a gândi cu mințile noastre, cum stă treaba cu aceste pseudo-democrații liberale.
Democrația liberală e cea în care drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor au fost anulate de guverne, prin măsuri specifice regimurilor totalitare, încălcând Constituția, convențiile internaționale și legile.
Democrație liberală e cea în care discriminarea și abuzul au devenit politică de stat, unde dreptul de a circula liber, de a munci, de a vorbi, au fost grevate prin dispozițiile samavolnice ale unor vremelnici lideri politici cu apucături de satrapi. Democrație liberală o fi aia în care protestele au fost INTERZISE, iar celor care au #îndrăznit să nu se conformeze le-au fost retrași banii din conturi și au fost amenințați cu concedierea și pușcăria (cazul Canadei) sau au fost bătuți, gazați și mușcați de câini de luptă (Franța, Olanda, Australia, Belgia, SUA)?
Democrație liberală e cea unde, dacă pui întrebări cu privire la eficacitatea unor tratamente sau dacă refuzi administrarea lor, dacă nu respecți „linia oficială” și contești autoritatea, ori dacă aduci dovezi care atestă că alegerile au fost fraudate, ți se blochează conturile pe rețelele de socializare sau ești anchetat penal.
Democrație liberală e cea în care propaganda a luat locul comunicării publice, coluziunea dintre moguli și politicieni a distrus credibilitatea mass-media, iar orice voce care, pe baza argumentelor, contestă manipulările și minciuna, devine „dușman de clasă”, numai bun de împachetat și de sacrificat, de oferit jertfă pe altarul zeilor corectitudinii politice și cancel culture.
Democrație liberală e cea în care PRESA, când nu colportează de zor, se ocupă cu escamotarea informațiilor problematice pentru establishment. „Democrația” unde dubla măsură a luat locul obiectivității necesare pentru un jurnalism de calitate, unde știrile nu sunt RELATATE, ci FABRICATE, iar încrederea în „câinele de pază al democrației” a ajuns atât de jos încât oamenii se uită la știri ca formă de divertisment, nu pentru a obține informații de calitate.
Poate fi numită „o democrație liberală” regimul unde politicienii promulgă legi și folosesc banii din taxe și impozite în moduri antagonice cu dorințele și necesitățile populațiilor lor? Unde deciziile cu impact determinant asupra tuturor sunt luate, nu prin referendum, cum ar fi DEMOCRATIC, ci în culise, complet netransparent, pe baza unor strategii absconse și înțelegeri oneroase (vezi cazul achizițiilor de armament)?
Democrație liberală e aia în care autocenzura a devenit o condiție sine qua non pentru, culmea, JURNALIȘTI, dacă vor să mai profeseze, iar atunci când aceasta nu funcționează, cenzura e aplicată cu bocancii în plexul libertății de exprimare. Democrația în care sunt interzise punctele de vedere contrare propagandei, întrebările, site-urile, televiziunile, iar platformele de socializare bagă disclaimer la orice postare nealiniată ideologic.
Democrație liberală o fi aia în care majoritatea nu înțelege cine este astăzi „in charge” la cârma statului care, teoretic, este cel mai puternic, cel mai influent stat de pe planetă, cine conduce acolo, în condițiile în care e evident că făfăluga aflată în funcția de președinte nu e capabilă nici măcar să se „conducă” singură din pat la toaletă?
Democrație liberală e aia în care diverși autointitulați „progresiști”, adepți ai ideologiei woke, militează pentru rescrierea istoriei, cenzurarea operelor artiștilor universali, pentru ARDEREA cărților, a tablourilor, interzicerea filmelor și pieselor de teatru, pentru revizionism trecut prin filtrul prezentismului. Ce democrație e aia în care ARTA și ISTORIA nu se mai studiază, ci se judecă, se „anulează”/cancel?
Democrație liberală e cumva aia unde profesorii sunt dați afară din Universități pentru că nu dansează după cum cântă propaganda, din cauză că refuză să lingă și să scuipe la comanda unor pitecantropi? Democrație liberală e cea în care medicii sunt concediați dacă vorbesc despre efectele secundare ale unor seruri aflate în stadiul de experiment, sau despre ineficiența unor măsuri sanitare luate de politicieni care n-au nicio treabă cu domeniul.
Democrație liberală e aia în care oamenilor li se oferă iluzia alegerii, unde alegi dintre fantoșele propuse, în realitate puterea fiind exercitată de personaje proteice și evanescente, ale căror nume și figuri sunt necunoscute vulgului, de plutocrați precum ar fi oligarhii din industria de armament, ori fonduri de investiții (a se citi „de control”) precum BlackRock și Vanguard.
Democrație liberală e cea în care multinaționalele hulpave fac profituri uriașe exploatând resursele naționale ale statelor unde activează, în vreme ce locuitorii acelor state devin pe zi ce trece tot mai săraci, unii ajungând să se sinucidă din cauză că nu-și mai pot plăti ratele sau facturile.
Democrația liberală e cea unde sistemul bancar este organizat de așa natură încât permite băncilor comerciale să împrumute bani pe care nu-i au (fractional reserve banking), să schimbe termenii contractelor și să crească ratele după bunul plac, iar când politicile imbecile ale bancherilor duc la faliment, același sistem se asigură că statul tipărește morman de bani, pe care îi acordă pe daiboj pentru a le salva de la faliment, în detrimentul cetățenilor de bună credință, care rămân fără case, afaceri și bunuri.
Căci, da, ăsta e capitalismul în viziunea „democrației liberale”, capitalismul unde băncile private sunt salvate de la faliment cu bani tipăriți de stat. Capitalismul unde cei mai privilegiați nu trebuie deranjați când își exercită tirania asupra celor nevoiași. Capitalismul unde doar cei bogați au dreptul să prospere, adesea pe spinarea și cu prețul vieților a milioane de nevolnici.
Democrație liberală e aia în care NU contează voința populară exprimată la vot, căci vin unii să-ți explice doct că există partide bune și partidele rele, clasificarea fiind făcută după criterii doar de ei știute, tu fiind încurajat să îți exerciții dreptul de a vota DOAR DACĂ votezi ce partid „bun” îți spun ei, căci altfel ești un extremist conspiraționist putinist nenorocit spălat pe creier, huă!
Democrație liberală e cea în care unii, ignoranți de fel, au înțeles să definească democrația astfel:
„Mă voi bate până la ultima mea picătură de sânge să te cenzurez și să te distrug dacă comiți impietatea de a nu fi de acord cu mine!”.
Asta e marea DEMOCRAȚIE LIBERALĂ despre care urlă unii că e în mare-mare pericol? Păi atunci, excelențelor, mă iertați, dar știți ceva? Să ne 3.14ȘĂM pe ea de democrație liberală.
Atâta cenzură, ură și dictatură precum în această (sanchi) democrație liberală nu a existat nici măcar în cei mai crunți ani ai regimurilor socialist-totalitare. Democrația asta „liberală”, cum o numesc unii, deși ea nu are nimic în comun nici cu demos+kratos, nici cu liberalismul, nu doar că este abrutizantă și mancurtizantă pentru populațiile statelor unde e implementată, ci profund pernicioasă, adesea lugubră.
Nu mă credeți? Priviți doar la ce se întâmplă în cele mai „liberale democrații” existente azi pe planetă, locuri unde agenda publică e sufocată de „problemele” oamenilor care se identifică a fi câini sau afirmă că ei nu se regăsesc în niciun sex, unde polarizarea, mentalitatea de „bulă”, divizarea în rândul societății, etichetele puerile, lozincile găunoase și violențele verbale și fizice au înlocuit toleranța, dezbaterile constructive, argumentele și decența, unde cenzura a ajuns pe culmi neatinse vreodată în trecut nici de cei mai mari despoți ai istoriei, unde talibanii corectitudinii politice, ai țâfnelor și lozincilor, taie și spânzură după bunul plac.
Așadar, asta e „democrația” care azi e în pericol? Pe care unii afirmă cu cinism că vor să o apere?
Democrația a devenit o utopie,un articol foarte la obiect.
Absolut fabulos articolul.