Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Deși victorios la locale, PSD vrea să lase impresia c-a pierdut

Luni, spre seară, au fost date publicității rezultatele alegerilor locale pe București. Consemnate în Comunicatul BEC, ele sînt rezultate definitive oficiale. Le putem lua ca temei pentru comentarea stării partidelor.

Acestea arată așa:

Consiliul general:

  • Partidul Social Democrat – 32,37 % – 21 mandate;
  • Alianța USRPLUS – 26,98 % – 17 mandate;
  • Partidul Național Liberal – 19,31 % – 12 mandate;
  • Partidul Mișcarea Populară – 7,82 % – 5 mandate.

Consiliile locale de sector total:

  • Alianța USRPLUS – 25,87 % – 49 mandate;
  • Partidul Social Democrat – 24,22 % – 46 mandate;
  • Partidul Național Liberal – 20,33 % – 38 mandate;
  • Partidul Mișcarea Populară – 7,26 % – 13 mandate;
  • Alianța Electorală PSD-PPU (Social-Liberal) – 5,79 % – 11 mandate:
  • Alianța Pro București 2020 – 4,54 % – 5 mandate;
  • Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) – 1,87 % – 4 mandate.

Ca jurnalist poți fi chibiț al unui partid pînă la un punct. Cel dincolo de care începe bolșevismul. Și acest punct înseamnă realitatea. Altfel spus, poți fi tendențios, chibiț, partizan în raport cu un partid cîtă vreme e vorba de ipoteze și profeții în materie de alegeri. După ce-au fost date rezultatele oficiale cum ele se constituie drept realitate, o realitate de tăria propoziției Iepurele are două urechi și Omul două picioare, nu mai poți fi chibiț electoral. Să scrii sau spui, de exemplu, că un partid a cîștigat, cînd, de fapt, el a pierdut și despre un alt partid, care ți-e antipatic sincer sau contracost, că a pierdut cînd de fapt a cîștigat.

A aprecia dacă un partid a învins sau a fost înfrînt cere în chip necesar să luăm în considerare nu numai rezultatul, dar și așteptările, atît ale partidului, cît și ale electoratului, avantajele și dezavantajele în lupta cu alte partide, rezultatele anterioare.

Din acest punct de vedere, alegerile locale ne oferă un adevăr:
PSD e cîștigătorul acestor alegeri.

Simpla privire aruncată asupra rezultatelor finale oficiale, pe București, confirmă acest adevăr. Ele se adaugă rezultatelor pe țară. N-au fost date cele finale dar rezultatele parțiale, obținute după numărarea a 97% din voturi susțin teza unei victorii a PSD.

La alegerile locale din 2020, PSD a obținut la votul politic: 31,20%.
E mult, e puțin prin raportare la scorurile postdecembriste ale PSD?

Ia să vedem:

  • 1992
    FSN – 33,86%
  • 1996
    PDSR – 16,93%
  • 2000
    PDSR – 25, 84%
  • 2004
    PSD – 37,81%
  • 2008
    PSD – 32,45%
  • 2012
    USL, adică PSD +PNL – 56,80%
  • 2016
    PSD – 44,49%

31,20% e mai puțin decît în 1992, 2004, 2008 și 2016. Da, dar e mai mult decît în 1996 și 2000. Cea mai importantă raportare e la 1996, anul dezastrului electoral pentru PDSR, după șase ani de guvernare.

Rezultatele obținute de PSD pot fi apreciate corect doar prin raportare la context.
PSD a intrat în alegerile locale astfel:

  1. Cu imaginea unui partid pe cale de dispariție. Nu profețise Klaus Iohannis scoaterea PSD pentru totdeauna din viața politică a țării? Nu se bătea Ludovic Orban cu pumnii în piept că PNL și USRPLUS vor elibera Bucureștiul de Ciuma Roșie? Așa de bine l-au eliberat că PSD are cel mai mare număr de consilieri ca partid.
  2. PSD a avut pînă în 22 august 2020 o conducere interimară, conducere, cel puțin teoretic, lipsită de autoritatea unei conduceri alese.
  3. La Congresul extraordinar PSD a schimbat spectaculos garnitura de lideri. Te-ai fi așteptat ca fără baronii locali tradiționali PSD să piardă la scor. PSD a pornit la Congres o ambițioasă operă de reconstrucție. Deși în reconstrucție, el a obținut un scor bun.
  4. PSD a obținut la europarlamentarele din mai 2018, 16%. Acesta rezultatul la care trebuie raportate rezultatele de acum. Pentru că la finele lui 2019, PSD trecuse prin trei dezastre: eșecul de la europarlamentare, pierderea Guvernării, pierderea rușinoasă a prezidențialelor. Prin raportare la 2019, 2020 e un însemnat reviriment.
  5. PSD s-a prezentat de unul singur la locale. PRO România și ALDE au mers separat. Ar fi fost de așteptat ca asta să micșoreze dramatic scorul pe București. Nu l-a micșorat.

Din cîte se vede, Marcel Ciolacu a evitat țopăiala pe seama victoriei.
El știe că imaginea unui PSD care și-a revenit poate fi folosit de Klaus Iohannis, de PNL, de USRPLUS pentru a stîrni ura electoratului anti-PSD și a-l aduce la vot la Parlamentare.
Marcel Ciolacu știe că așa ceva ar fi mortal pentru PSD.

De aceea sîntem martorii unui paradox.
Deși victorios, PSD vrea să lase impresia c-a pierdut.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Deși victorios la locale, PSD vrea să lase impresia c-a pierdut”

  • Domnule Ion Cristoiu,
    Dupa mine, va pierdeti timpul cu acesti trogloditi stransi in partide. Toti sunt niste viermi cu o limba romana imbalata in gurile lor spurcate. Cand ii vad la televizor ma apuca greata. Schimb cu telecomanda si dau de alt putregai, alt labagiu, alt tolomac, alta scursura, acelasi prostalan Iohann (bine ca nu a procreeat, nu tu sula, nu tu cap). Oameni urati, holbati. Albul ochilor nu este alb. Este galbui. Apai, cine are global ocular galben. Priviti cu atentie la ei. ADN-ul vorbeste, fara sa platiti 200 de dolari laboratorul genetic. Nu mai spun de „fatucile”, „curvele satului”, jurnaliste cica, care nici pe centura lui Firea nu sunt bune. Dar parca ea si-a pus muraturi cand Firea,antrenorul, a murit?
    Numai curve si golani si clanuri tiganesti. Apoi, ce fel de partide strang aceste „EUGLENE”. Jigodia de la Cotroceni tine cu PNL („S”ula, Nas, Limba). Faceti o investigatie. Mai Trieste cu Carmen sau a dat „mucul” din pantaloni la consigliera lui?

  • pai si cu ciordaciunile cum ramane?

  • …gandul de azi suna a masaj psihic!:))

  • Marele perdant la votul politic pare a fi PNL-ul care continua sa faca greseala dupa greseala…

  • Traiasca Armenia Mare!
    Jos Imperiul Otoman!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *