Un elev român cu bacalaureat a dat deja destule examene mai mult sau mai puțin importante, toate discutabile, pentru că punctajul e distribuit întru avantajarea celor care se descurcă modest cu buchea sau cu număratul. Optul a devenit noul cinci, iar zecele nu mai e nici el chiar așa de măreț ca pe vremuri. Ne mai trezim când trec testele PISA pe la noi și zic că un elev din doi e analfabet funcțional. S-ar putea să aibă dreptate, s-ar putea să nu aibă. În fond, sunt concepute într-o formă cu care elevii noștri nu sunt obișnuiți și nu sunt făcute pentru a măsura excelența, ci capacitatea de plutire cognitivă în lumea contemporană. În mod tradițional, unii elevi o să se trezească, iar alții – chiar și dintre cei care azi plutesc binișor – o să cam ia apă. Scapă cine poate.
Dar ce s-ar întâmpla dacă am testa și partea cealaltă? Personalul didactic și adulții, dar mai ales părinții. Nimic foarte complicat, doar câteva aplicații practice ale abilităților de calcul, un mic test de logică (nu banal, dar nici prea solicitant), câteva rânduri de dictare (cu două, trei „capcane” strecurate în poziții strategice) și rugămintea de a face sinteza scrisă a unui text de o pagină în patru propoziții. Totul ar trebui să dureze cel mult o oră. Fără nicio consecință, doar ca să vedem care e starea cognitivă a nației. Poate așa reușesc specialiștii să înțeleagă cauzele pentru care un bloc din patru e dotat cu farmacie și unul din două are sală de jocuri de noroc, cele mai tari afaceri sunt de fapt buzunăreli sau îngrămădirea unor construcții în cele mai năzdrăvane locuri cu putință (cine compară zona Grozăvești de azi cu cea din 2000 o să înțeleagă – valabil și pentru prelungirea Ghencea zona IMGB și altele). Explicația sociologică e simplă: există clienți. Dar de ce? Și aici nu m-aș mulțumi cu rațiunile deduse de sociologi, ci aș vrea să văd o explicație mai profundă, care cochetează eventual și cu patologiile cognitive care te conving că poți câștiga la alba-neagra ori că investiția vieții tale e într-un apartament la etajul 11 dintr-un câmp noroios pe care acum 20 de ani se planta porumb, iar între timp au început să răsară blocuri falnice și dese, plus multe altele. Cel mai curios aș fi să aflu de ce nu zic nimic cei patru, cinci milioane de părinți care au copii în sistemul educațional de stat (nu că la privat situația ar fi radical diferită) și au în fiecare zi date suficiente pentru o revoluție: absența manualelor (ca să nu mai vorbim de calitatea lor), chiulul profesorilor, nivelul scăzut al abilităților odraslei (altfel de ce ar avea nevoie de meditații peste meditații?) și tot felul de gâlceve care fac deliciul presei de scandal. Iar ei tac, tac, tac… Și la urmă înghițim toți.
Clarificare comentarii:
Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!
” dacă am testa și partea cealaltă? Personalul didactic și adulții, dar mai ales părinții. ”
N-are rost . Rezultatul il stim. Si explica perpetuarea prostiei .