Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Despre Gazetarul Caragiale doar un gazetar ar putea să scrie

Slavă Domnului! am terminat Extremul Occident al lui Petru Dumitriu. Cronică de familie am citit-o de mai multe ori cu creionul în mînă. La Extremul Occident, trebuie să recunosc – rușinat – am sărit unele pagini, cele burdușite cu panseuri filosofice menite a justifica acte artificiale ale personajelor, în stil buricesc. Am notat pe margini mai multe pasaje de descrieri excepționale ale realului occidental, prin care Petru Dumitriu își dovedește talentul de cinematografist. Am început Întîlnire la Judecata de Apoi. Din cîte-mi amintesc, am citit-o înainte de 1989 în variantă franțuzească, la fel cum s-a întîmplat cu Incognito. Descopăr acum, la lectura variantei românești, amintirea primelor pagini, cele despre trimiterea lui Dioclețian Sava (Miron Constantinescu) la Tîrgu Mureș, în plină criză maghiară. La vremea respectivă carteea m-a cucerit. Poate și pentru că era interzisă în România.

*

Nevoie de context. După fiecare articol din volumul Publicistică, scos de Academie în seria Operelor fundamentale, simt nevoia să merg la Note şi comentarii. Cînd şi unde a apărut articolul? Ce conjuncturi social – politice i-au dat naştere? Care e poziţia lui Caragiale faţă de alte poziţii în jurul unei chestiuni? Ediţia frecventată – Opere – tipărită de Academia Română nu-i rea. Se vede migala reconstituirii, rigoarea de care doar şoarecii de bibliotecă mai sunt în stare, la modă fiind cei care scriu despre ce nu au citit. Note şi comentarii dă suficiente date despre cînd şi unde s-a tipărit articolul. Se pierde chiar niţel ogor tipografic pentru a lămuri dacă textul e al lui Caragiale, dat fiind că pişicherul are multe producţiuni însemnate.

Treabă de filolog, de istoric literar. Nu însă şi de publicist. Ar fi trebuit scris şi despre evenimentul comentat de Caragiale. Şi despre chestiunea pe care el o combate sau o alintă cu atîta ardoare.
Pentru a-l şti pe gazetarul Caragiale e musai o situare a intervenţiilor sale în contextul istoric concret.
Pentru asta, e nevoie însă ca de gazetarul Caragiale să se ocupe un gazetar.
Doar un gazetar va putea dibui cît de şmecher era Caragiale cînd venea vorba de parale!

*

Cruzimea romanilor. Am văzut deja primele două episoade din Rome. De mai multă vreme, caut sezonul unu, și de fiecare dată dau peste sezonul doi. Nu mai țin minte dacă pe vremuri am văzut ceva din sezonul unu sau din sezonul doi. Sigur e că serialul m-a impresionat prin reconstituirea Romei pe cale de a deveni imperiu la nivel de viață cotidiană. Am făcut rost de un Tera de filme, printre care se numără și cele două sezoane din Rome. După primele două episoade simt nevoia să scriu despre cruzimea celor din Roma antică. Pe lîngă cruzimea bătăliei politice, realitate întîlnită și în vremurile din urmă, numai că acestea sînt infinit mai blînde cu învinșii, serialul sare în ochi prin violența sexuală, la romani sexul fiind pur animalic, ca la pisici.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Despre Gazetarul Caragiale doar un gazetar ar putea să scrie”

  • Conexiuni ??? Henriette Yvonne Stahl (n. 9 ianuarie 1900, Saint Avald, Lorena, Franța). Dupa unii 01.09.1900, dar este fals.
    Ce le mai placea sexul in trei cu: P.Dumitriu si Ion Vinea……Ea era cam purie pentru un dandy ca Dumitriu. Gaina batrana…
    Nota: in 2023, la Dl. Cristoiu, am mai observat „conexiuni” cu datele de nastere. Le face intentionat? Sau este intamplator?
    La „filozoful” Miron Constantinescu, evreu basarabean, un ticalos desavarsit apreciat de unii intelectuali, avem cel mai clar
    exemplu de pedeapsa divina: el, muierea, copii, etc.
    Mai avem exemple: V.Patilinet (alt ticalos). Pe net nu apare nimic despre sotie si baiat, dar nu are importanta cum au murit.
    Nota: dupa 1990, in vila dubla din Herastrau 35 s-a mutat Magureanu (Sarpele cu ochelari). Merita mai mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *