Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Drogurile, mafia, criza din 2008 și guvernele

Drogurile, mafia, crima organizată și factorii de decizie au o relație complicată și complexă. Adesea, membrii mafiei, crimei organizate și politicienii fac cu schimbul prin centre de detenție, ori intră cu toții deodată, depinde de puterea (onestitatea și incoruptibilitatea) oamenilor legii dintr-un stat. Dacă oamenii care aplică legea dau dovadă de o cinste exemplară, cetățenii, beneficiarii finali ai securității, beneficiază de toate lucrurile bune pentru care au ales să fie membrii unui stat, printr-un contract social. Toată lumea își mai aduce aminte de anul 2008 și de criza care a avut loc. Dar câți își aduc aminte de banii care au ajutat economia? Bani care proveneau din veniturile rețelelor de crimă organizată.

Antonio Maria Costa, pe atunci șeful Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate, a declarat în perioada crizei economice de atunci, faptul că, el a văzut multiple dovezi conform cărora, veniturile crimei organizate „au fost singurul capital de investiții lichid” disponibil pentru unele bănci aflate în pragul colapsului. El a spus că, în consecință, majoritatea profiturilor de pe urma drogurilor, în valoare de peste 352 de miliarde de dolari au fost absorbite cu succes în sistemul economic. Acum, ar fi naiv din partea publicului larg să creadă că mafia și crima organizată este reprezentată exclusiv de așa-zișii „bombardieri”. Chiar din contră, creierul din spatele multor afaceri poate să fie parte integrată dintr-un om de afaceri de succes, filantrop, poate chiar purtător al veșmântului francmasonic, religios, ori cu inscripții ale partidelor politice. Este o mare diferență între „vizionari” și cei care aplică strategia ilegală, de obicei, cei din urmă fiind și cei mai ușor de sacrificat. Influența criminalității asupra sistemului economic și politic, în perioade de criză sau de bunăstare, nu este un rezultat al fanteziei, deși este de cele mai multe ori un subiect tabu (asta din cauza celor care doresc să-și șteargă urmele). Costa a mai declarat în trecut și că dovezile că banii ilegali sunt absorbiți în sistemul financiar i-au fost aduse în atenție pentru prima dată de către agențiile de informații și procurori în urmă cu mult timp (cel puțin 1 an înainte de criză). „În multe cazuri, banii proveniți din droguri au fost singurul capital de investiții lichid. În a doua jumătate a anului 2008, lichiditatea a fost principala problemă a sistemului bancar și, prin urmare, capitalul lichid a devenit un factor important”, a explicat el. Unele dintre dovezile prezentate în fața sa au indicat că banii mafiei au fost folosiți pentru a salva unele bănci de la colaps atunci când împrumuturile s-au blocat. „Împrumuturile interbancare au fost finanțate cu bani care proveneau din comerțul cu droguri și din alte activități ilegale… Au existat semne că unele bănci au fost salvate în acest fel”, a afirmat Costa. Reprezentanții FMI au estimat că marile bănci americane și europene au pierdut peste 1 miliard de dolari din cauza activelor toxice și a creditelor neperformante în perioada ianuarie 2007-septembrie 2009, iar peste 200 de creditori ipotecari au dat faliment. Multe instituții importante fie au dat faliment, fie au fost achiziționate sub constrângere sau au făcut obiectul unei preluări guvernamentale.

În calitate de director general al Biroului ONU pentru droguri și crimă organizată, Costa și-a atras comentarii critice din partea mai multor organizații și comentatori care se opun convențiilor internaționale privind drogurile, considerând că aceste convenții limitează posibilitatea țărilor semnatare de a experimenta diverse forme de dezincriminare și aplicare a reglementărilor privind drogurile. Antonio Maria-Costa și-a exprimat în mod public sprijinul pentru politica suedeză în materie de droguri de toleranță zero. Sub conducerea sa, UNODC a publicat raportul Sweden’s Successful Drug Policy: A Review of the Evidence.

Interviul cu fostul șef Antidrog România, care transmitea că el dorește să spună adevărul, doar că nu poate, este o dovadă vie a faptului că acest fenomen a scăpat de sub control (dacă a fost vreodată sub control): https://www.youtube.com/watch?v=G-psMm4y-qc Ba, chiar mai interesant, fostul șef declara că el trebuie să spună lucruri care nu trebuie să deranjeze pe nimeni și nu adevărul.

Raportul referitor la Suedia: https://www.unodc.org/pdf/research/Swedish_drug_control.pdf
Știri de folos:

  1. https://vt.co/lifestyle/drug-money-saved-the-world-during-the-2008-banking-crash?fbclid=IwAR2BqdtBfSj30SMN6INJ0pHUOzhx7HbWj5l4hIK-BkLU-5j7qi7GGzVjsJw
  2. https://www.theguardian.com/global/2009/dec/13/drug-money-banks-saved-un-cfief-claims

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *