Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv. Încărcătura de pesticide care a distrus prin explozie capitala libaneză Beirut a fost produsă la un combinat din Georgia ce aparține unui fond de investiții al Uniunii Europene

Combinatul Rustavi Azot din Georgia este producător al pesticidelor care au explodat la Beirut și aparține unui fond de investiții al Uniunii Europene, după ce, până în 2016 – ianuarie 2017, fusese operat prin Loyal Capital Group din Luxemburg. În ianuarie 2017, Rustavi Azot a fost preluat integral de un fond de investiții al UE numit European Long -Term Investors Association (ELTI). Într-un film haios pentru inteligența publică, NATO și instituții pan- europene au curățat (între 2003 – 2018) Republica Moldova de deșeuri de pesticid pe banii României (nota bene, țară – conducător de proiect), după care piața europeană s-a alimentat cu azotați aduși inclusiv dinspre Rustavi Azot: eventual, este vorba de alți fertilizatori care înseamnă alte deșeuri.

Un zelos al proiectului 

… a fost, la momentul respectiv, actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.   Este de reamintit că, în iunie 2015, Bogdan Aurescu făcea o vizită în Găgăuzia, o zonă autonomă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Multiculturalistul” Aurescu era pe atunci

…ministru de Externe în guvernul Victor Ponta și fusese însoțit de ambasadorul Marius Lazurcă la o întâlnire cu oficialități locale (conduse de „bașcanul” găgăuz Irina Vlah) pentru lucruri care, aparent, nu era chiar ca o aflare în treabă: înființarea unui Centru de Informare despre România la Universitatea locală Comrat (un plictis total, cu găgăuzi tineri aflând dacă politica externă a cuplului Ponta – Aurescu mai lăsase țara pe hartă) și, în mod curios, o evaluare a sprijinului acordat de ambasadorul român din Moldova într-o operațiune de amploare: exportul deșeurilor de pesticide din Găgăuzia (zona capitalei Comrat) către Polonia pentru distrugere. România deținea și capacități de neutralizare a deșeurilor de pesticide, și nici nu se afla la 800 km distanță ca fabrica poloneză din Dabrowa Gornicza unde erau trimise deșeurile din Moldova, dar aceste aspecte nu au fost „abordate” de Aurescu în discuțiile sale oficiale.

Cu o larghețe de magnat 

…care dă din propriul buzunar nu din munca altora și care reprezintă vreun stat planetar, Aurescu avea să amintească mai târziu bașcanului Vlah cum a dat România 450000 de euro pentru distrugerea pesticidelor din Moldova și Găgăuzia: era desigur, ofensator, fiindcă în politica externă de diplomație la vedere, contează acțiunea, nu suma.

Proprietarul de la Rustavi Azot

… este European Long-Term Investors Association (ELTI), un grup de investiții multi-național dar cu agendă și misiune de agenție europeană. Potrivit presei georgiene, Combinatul din Georgia este producătorul celor 2750 tone care au explodat în 4 august 2020 la Beirut, dar și un furnizor important de îngrășăminte chimice pentru Uniunea Europeană, în primul rând pentru marii consumatori Franța și Germania. Eventual. cu două porturi la Marea Neagră (Batumi și Poti) combinatul aduce rapid marfă și în România, pe fondul prăbușirii industriei mioritice de îngrășăminte chimice, după „campania anti-corupție” a DNA.

Inițiativa ELTI

… adică European Association Long-term Investors, a fost lansată în 2013 și grupează 31 de instituții financiare europene sau din Turcia. Niciuna nu este din România, fiindcă țara lui Iohannis și a lui Ludovic Orban există doar de două ori pe lună- la avans și la lichidare de salariu,în timp ce țările UE care se regăsesc în ELTI există tot timpul anului. Ca misiune, Asocierea promovează investițiile financiare pe termen lung „în acord” cu inițiativele UE și are ca „supraveghetor” (nota bene, observator permanent) Banca Europeană de Investiții. Desigur, fondul poate fi suspectat de poziție de monopol în raport cu actorii mai mici de pe piața financiară, dar s-a mai remarcat că vârfurile UE nu răspund, în general, nimănui: încă de pe când olandezul Frans Timmermans măcelărea sistemul juridic și Legile Justiței dintr-o țară (România) care nu-i datora nimic. Președintele ELTI este Laurent Zylberberg – fost coleg de palavre globaliste cu ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, la forumuri economice, încă de pe când Zylberberg era Director de Politici Publice în Franța, iar Aurescu- un consilier de catifea al Marelui Mut de la Cotroceni, domnul președinte Iohannis (2017).

Combinatul georgian Rustavi Azot 

…produce amoniac lichid, cianuri, săruri, substanțe periculoase ce pot avea utilizare duală (azotatul de amoniu, de exemplu, este folosit pentru fertilizare în agricultură dar și pentru explozivi). Exploziile din Beirut sunt cele care au scos la suprafață existența amplă și atât de importantă pentru „elitele economice” ale UE, a unității de producție din Georgia.

Povestea „navei-bombă” plecată din Georgia spre Mozambic

Nava Rhosus, înregistrată în Registrul de Stat al Navelor din Moldova la data de 23.02.2012, a fost operată din 2013 (anul voiajului spre Africa) printr-o firmă din Panama, care a trimis-o în septembrie cu o încărcătură din Georgia (portul Batumi) spre Africa (portul Beira- Mozambic): nava a fost ca o „bombă-plutitoare”, cu 2750 tone nitrat de amoniu la bord. Ea fusese înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, dar după 2014 nu a mai purtat Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. Pe durata voiajului spre Mozambic, echipajul a depistat o defecțiune tehnică și pe 21 noiembrie 2013 a acostat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia, dar și pentru preluarea unor utilaje.

„Rhosus” a fost arestată 

…pentru datorii de taxe portuare (nu pentru defecțiuni tehnice constatate, așa cum a insistat fostul căpitan al navei Boris Prokoshev), iar ulterior, părăsită și de echipajul de ucraineni, a fost sechestrată printr-un ordin de judecător local. Curtea a dispus și descărcarea, respectiv depozitarea îngrășămintelor chimice într-un hangar din port: acolo unde au fost lăsate șapte ani de autoritățile portuare, fără securizare și fără un plan alternativ de distrugere a lor.

Pe 4 august 2020, două explozii consecutive 

…din bazinul portului Beirut (Liban), au distrus cartierele învecinate și au provocat numeroase victime umane: cel puțin 135 de morți și 5000 de răniți. Statistici preliminare estimează că 200000 de oameni au rămas fără locuințe, iar 90 % din hotelurile din Beirut sunt avariate sau distruse. Pentru o amendă ratată în 2013, „perla Orientului” Beirut ajunsese la o catastrofă umanitară și financiară în 2020.

S-a aflat ulterior că deflagrațiile 

…au fost provocate de incendierea accidentală a depozitului de aproape 3000 de tone de azotat de amoniu, încărcătura confiscată în 2013 de autoritățile libaneze de pe nava rusească Rhosus. Azotatul de amoniu este un îngrășământ chimic, care își pierde calitățile după 6-7 luni: devine deșeu într-un timp scurt dar rămâne la fel de periculos, iar Căpitănia libaneză, în loc să lase bomba plutitoare să plece spre client, o sechestrase și o ținuse în „doc umed”, aproape de zona locuită a Beirutului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Exclusiv. Încărcătura de pesticide care a distrus prin explozie capitala libaneză Beirut a fost produsă la un combinat din Georgia ce aparține unui fond de investiții al Uniunii Europene”

  • Macron e în Liban . Poate așteaptă de al libanezi să îi zică cît le e dor de ocupația franceză. 😆

  • Gurile rele spun ca treaba ar fi fost cica „bubuita”,cu ce scop ,nu se stie,vom vedea in perioada urmatoare,asta,daca gurile rele au dreptate,si treaba ar fi fost intradevar „bubuita”.

  • Vasul transportator a fost sub pavilion moldovenesc , iar capitanul de vas a fost un rus .
    Toate oile negre si-au dat mana sa-i faca pe libanezi departament francez .

    Lasand gluma la o parte , se vede insa stilul administrativ oriental .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *