Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Farmecul Stenogramelor, a oricăror Stenograme

Întîlnire. M-am întîlnit cu vînzătorul Stenogramelor, cum îi spun eu seriei de volume Stenogramele ședințelor Consiliului de Miniștri. Guvernarea Ion Antonescu. Mi s-a arătat la locul întîlnirii – la fîntîna de la Universitate, pe vremuri locul protestelor anti-PSD, ca un bărbat în putere, posesor al unei pălării vizibile de departe. Aflu că se numește Cezar Pârlog, că a lucrat ca istoric militar, că acum scrie proză satirică – asemănătoare celei scrise de mine, drept pentru care îmi cere un autograf pe cartea Găina fără bilet –, dar mai ales c-a publicat în Historia. Unul dintre articole a avut chiar trimitere de pe copertă ceea ce înseamnă că era interesant. Era vorba, înțeleg, de prezentarea unui jurnal de front, descoperit de el la un anticariat. Aflînd că e cercetător militar, discut cu el despre Leonard Mociulschi, colonelul din reportajul lui Constantin Virgil Gheorghiu, Am luptat în Crimeea, propunîndu-i să facă o cercetare despre cum l-a reabilitat De Gaulle, cînd a poposit în România, despre Mihail Lascăr, mai precis despre enigma căderii acestuia prizonier la Cotul Donului, după ce Hitler îi dăduse Crucea de fier, întrebînd dacă generalul, hulit de proza anticomunistă de după decembrie 1989, are moștenitori, de unde am putea face rost de documente, în stare să-l lumineze cît de cît.

*

Teza lui Camil. Acasă, în pauza de masă, descopăr un e-mail trimis de okazii.ro cu oferte de cărți pe baza celor comandate. Sînt următoarele propuneri de cumpărare: Stenogramele ședintelor Biroului Politic și ale Secretariatului CC al P.M.R. 2-4 (1949-1952), lipsește volumul 1, Stenogramele Ședintelor Conducerii P.C.R 23 septembrie 1944-26 martie 1945, și volumul 4 din Stenogramele lui Antonescu. În drum spre BAR mă gîndesc c-ar trebui să le comand și să scriu despre farmecul Stenogramelor a oricăror Stenograme. Dînd seamă de un fapt real, netrucat, sînt sigur că lui Camil Petrescu i-ar fi plăcut de moarte, văzînd în ele confirmarea tezei despre autenticitatea jurnalelor, în materie de oglindire a realității.

*

Scriam pe 22 martie 2014: În chestiunea Ucrainei, Crin Antonescu repetă papagalicește clișeele Stăpînului de la Washinton sau clișeele subStăpînului Traian Băsescu?

Crin Antonescu a fost vineri seara invitatul Laurei Chiriac la Realitatea Tv.
Asupra interviului am picat întîmplător, după ce butonasem posturile de știri străine începînd cu France 24 (pentru a vedea ce spune propaganda occidentală despre noul Război al Crimeii) și terminînd cu Russia Today (pentru a vedea ce spun rușii), și trecusem în zbor peste posturile băștinașe de știri, toate previzibile în neghiobia lor agitatorică.

L-am urmărit pe Crin Antonescu din două motive:

  1. Ca să văd ce spune despre criza din Crimeea un politician care mă obișnuise pînă-n acel moment cu intervenții scutite de clișeele lătrătoare ale politicienilor noștri semidocți și pentru că sfătuitorii lor sînt analfabeți.
  2. Ca să întrevăd existența unei strategii a PNL în noua situație, de principal partid de Opoziție.

La amîndouă capitolele, dezamăgirea a fost imensă.
În chestiunea Ucrainei, Crin Antonescu a repetat papagalicește tezele lui Traian Băsescu. Socotind că Traian Băsescu repetă, la rîndu-i, tezele Stăpînului de la Washington, mă întreb: Crin Antonescu le-a preluat și el de la Stăpîni sau de la SubStăpînul care e Traian Băsescu?

În privința strategiei, dincolo de vorbele măiestre ale lui Crin Antonescu domnește pustiul. Liderul PNL continuă să fie prizonierul tezei imbecile potrivit căreia trebuie să umble cu mănuși cu Victor Ponta, cu PSD, întrucît altfel pierde electoratul USL. Drept urmare, excepție făcînd cîteva vorbe de duh, Crin Antonescu nu ne-a oferit nimic din ceea ce-ar trebui să spună liderul Opoziției despre șeful Guvernului. Mult mai grav, deși promitea că o să vadă PSD-ul ce înseamnă Opoziție din partea PNL, Crin Antonescu n-a dat nici un semn că PNL ar avea proiectul unei ofensive de fapte și nu doar de vorbe împotriva PSD. Prestația sa la Realitatea Tv s-a limitat, în mod dezastruos, la contracararea diversiunilor meșterite împotriva sa de Victor Ponta, cum ar fi de exemplu, zarva Antenei 3 în chestiunea Mircea Diaconu.

Cînd PNL făcea parte din USL, intervențiile lui Crin Antonescu trezeau isterii mediatice, chiar și cînd ele nu spuneau mare lucru. Asta deoarece, toată lumea voia să vadă dacă PNL divorțează sau nu. Acum PNL a divorțat. Rămînerea lui Crin Antonescu la intervențiile care doar înțeapă, cînd noua postură, de lider al Opoziției, ar cere datul cu parul, face ultra-plictisitoare apariții precum cea de vineri seara, de la Realitatea Tv.

Alt titlu din 22 martie 2014:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Farmecul Stenogramelor, a oricăror Stenograme”

  • Cred că în Historia am citit un episod amuzant, anume că Dej și compania, adică membrii autohtoni ai partidului comunist, s au dus la Stalin să o reclame pe Pauker.
    Discuția a devenit animată și stalin i a zis lu Dej că ce revoluționar e el, să i dea una în frunte lu pauker și să rezolve problema. Unu din delegația română s a băgat și el în seama și s a apucat să spună că tovarășul Dej e sentimental, ceea ce i a băgat în sperieti pe Dej și restul caci stalin cică nu gusta glumițe d astea.
    Acum faza e că în stenogramele sovietice, puse la dispoziția publicului după 1990 apar discuțiile respective, mai puțin partea de can can cu sentimentalismul lui Dej și lovirea lu Pauker în frunte.
    Însă povestea s a păstrat în memoriile unuia din protagoniști.
    In plus apare în stenogramele românești la o discuție de pahar a lui Dej cu apropiații, avută la mulți ani după incident, Dej povestindu le apropiaților cum s a apucat tâmpitul de Teohari să spună despre el în fața lu stalin că e sentimental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *