Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Fascinaţia Occidentului la ruşi

Secvenţă din proza lui Cehov, Marfă vie, publicată în Mirskoi tolk, din 6 august 1882, găsită de mine în volumul 1, Opere, A.P. Cehov.
Ivan Petrovici Bugrov, un îmbogăţit peste noapte, şi-a adus la vile din Crimeea nişte franţuzoaice, curve de lux. Noapte de noapte petrece cu ele, deşi habar n-are de franceză, pe terasă, hîrjonindu-se prosteşte. Ridicîndu-le de subţiori, se preface că le aruncă peste balustradă.
Explicîndu-se vecinului de vilă, Groholski, Bugrov zice:
„Să nu vă închipuiţi că sînt nişte femei oarecare, spuse el. E drept, sînt franţuzoaice, beau vin… şi fac multă gălăgie, dar e ştiut că toţi francezi sînt crescuţi aşa! (…)
Pe una o cheamă Fanny, iar pe cealaltă Isabella… Ce înseamnă Europa! Ha-ha-ha… Occidentul!“
Să ne oprim niţel asupra secvenţei.
Franţuzoaicele sînt – o spune chiar Ivan Petrovici Bugrov – nişte curve:
„Mi le-a cedat prinţul… adaugă Ivan Petrovici. Aproape pe nimic… Mă tot ruga să le iau la mine“.
Pentru rusul necioplit, primitiv, otova, ele nu sînt curve.
Sînt franţuzoaice.
În anul de graţie 1882, un cetăţean al Imperiului Rus, Anton Pavlovici Cehov, surprinde magistral fascinaţia exercitată de Occident asupra ruşilor, fie ei mujici sau conţi.
Asemănător, locuitorii Imperiului Otoman din aceeaşi vreme se uită spre Vest ca spre ceva de invidiat.
Dinicu Golescu de la noi e mai mult decît explicabil cu a sa înlemnire de uluială în faţa realităţilor din Vest.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „Fascinaţia Occidentului la ruşi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *