Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gura lumii

Mă uit la un documentar despre pinguini. Puzderie, într-un  decor hibernal, spre Polul Nord.  Puișorii își așteaptă părinții să le aducă  mâncarea în cioc. Stau și scrutează nerăbdători zarea, care miroase a ospăț. Dumnezeule, de când cu Glovolizarea, omenirea  a devenit un fel de colonie de pinguini, adăstând să-i fie livrate preparatele culinare  chiar la domiciliu… Cam astfel arată progresul în epoca globalizării  prostiei! Și da, Glovomania înghite România !

*

 

Dumitru Cristea  a jucat demult fotbal la  Chimia Turnu Măgurele. Îl  cunosc de-o viață, mă hazardam deunăzi să afirm.  Pe naiba,  recent, citindu-i o reflecție cu tâlc, mi-am dat seama că mă înșelasem.  Cică, „înainte, cu o mulțime de tovarăși, era greu să găsești un domn. Acum, cu o mulțime de domni, este greu să găsești un tovarăș !”[1]  Ehe, și ce dor îmi e de tovarășii de dinainte!

*

 

Vestiți că „umblăm cu cioara vopsită”, acum ni se dezvăluie oficial că am vopsit și… puiul ! Mda, românul s-a născut nu numai poet, ci și pictor de zburătoare. Na, să se mai îndoiască pesimiștii de spiritul creator al  urmașilor lui Păcală !

*

 

„Debitul Dunării la vărsare este de 4,2 tone de plastic pe zi!” ne dezvăluie alarmant un panou amplasat pe malul urgisitului fluviu. Chiar, debitul de prostie și ticăloșie al omului la vărsarea în moarte cât o fi ? Ne-am lămuri astfel de ce lumea are chipul pe care îl are și ne-am debarasa de multele amăgiri de prisos…

*

 

„Potolește-te, juratule, că te iau la trei-păzește acum !” răzbate din trecutul  copilăriei islăzene expresia asta, niciodată înțeleasă  de mine… Ce-o fi însemnând „trei-păzește”, zău dacă am aflat până azi[2] !

 

*

 

 • Știți ce-și dorește orice taximetrist? mă întreabă abrupt omul de la volan.
 • Habar n-am ! îi răspund surprins.
 • O soție dispeceră la noi, la stație! îmi alungă el misterul.
 • De ce ? mă arăt curios.

– Fiindcă vorbește toată ziua la birou, iar acasă, obosită  fiind, tace!  vine  prompt lămurirea  taximetristului.

 • Și tu ești unul dintre norocoși? îl întărât nițel.

–   Nuu, pentru că eu m-am  însurat înainte să practic șoferia la comandă  și nu știam  asta, îmi explică trist…

*

 

De câte ori admir eternul feminin defilând pe stradă, îmi amintesc de  replica superbă  a omului de fotbal Emeric Jenei, în depănarea legendarului  Helmult Duckadam. Ei bine, antrenor  la Steaua fiind, într-o zi traversa Bucureștiul într-un autocar cu elevii săi. Cum mașina  rula cu viteză redusă, toți se holbau prin geam  la frumusețile amforate apărute întâmplător pe trotuar.  Unul  dintre fotbaliști l-a atenționat în glumă pe fostul  antrenor al României: „Nea Imi, ce faci, te spun doamnei !?” „Stai liniștit,  eu am jurat credință, nu orbire!” i-a închis memorabil gura șugubățului  inegalabilul Jenei.

*

 

În rest,  rămân valabile și azi, și mâine, de-a pururea, versurile poetei Emily Dickinson:

„Cunosc vieți, de care m-aș lipsi
Cu bucurie
Și altele, în care absența unei clipe
E cât o veșnicie.

Din ultimele, sunt puține,
Una ori două, poate.
Cele dintâi, în schimb,
Nu pot fi numărate.”

 

[1] Marius Dragodan și Noro Jerca, 100 de ani de fotbal la Turnu Măgurele

[2] Dicționarul Explicativ al Limbii române mă limpezește mintenaș: „Trei-păzește = dans popular oltenesc, în ritm binar, vioi, executat de bărbați în formație liniară, stând cu mâinile încrucișate la spate; melodie după care se execută acest dans. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la trei-păzește = a cere (cuiva) explicații pentru faptele sale, folosind un ton sever; a certa aspru (pe cineva).”

Și, după ce închid Biblia graiului meu nepereche, mă simt ca ăla din banc: „Eu eram sărac, dar apoi mi-am cumpărat un DEX. Acum, sunt sărman, nevoiaș, neavut, amărât, neajuns, calic…” Însă, doct !

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Gura lumii”

 • trei-pazeste
  pare a fi un soi de ‘intreita manifestare’
  un soi de ‘triangulare’
  de are …nu mai scapi :)))

 • daca n ai imbogatit vreun dictionar cu barim un cuvint, atunci …creca ai vorbit degeaba,
  iar daca doar pe asta nou l ai fi rostit, atunci el ar fi fost suficient :)))

  nu te poti scalda de doua ori in acelasi dictionar :)))), insa intr un singur nou cuvint te tot poti scalda …pina ii gasesti rostul

  • rostul pe care altii i l au gasit unui cuvant poate fi diferit de rostul pe care i l ai gasit tu
   cuvintele se rostesc in cheie proprie :))))) abia asa ele deshid usi pe masura [potrivita :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *