Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

În loc să facă reforme, Marcel Ciolacu continuă să vorbească despre Reformă

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „În loc să facă reforme, Marcel Ciolacu continuă să vorbească despre Reformă”

  • Maestre, aș dori să vă împărtășesc câteva gânduri în urma interviului dumneavoastră cu dl. Ciolacu și a evenimentelor din ultimele zile.
    Legat de interviu, părerea mea este că domnul Ciolacu, similar cu domnul Rareș Bogdan acum ceva ani, a încercat să transmită mai multe mesaje și a apelat la un interviu cu dumneavoastră. Analizând la rece comunicarea domnului Ciolacu din interviu și din zilele următoare, nu pot să observ decât că a aruncat pe piață mesaje generaliste de tipul ”e rău și ar trebui să fie bine” fără să spună nimic concret, fără să nominalizeze măcar o singură măsură concretă. Din punctul meu de vedere, deocamdată, toate aceste discuții legate de o reorganizare a instituțiilor statului sunt doar atât: discuții principiale. Dacă domnul Ciolacu era hotărât cu adevărat să treacă la o reorganizare, în linii mari ea trebuia să fie deja definită înainte să iasă public cu ea. Momentan, mie mi se pare că se sondează, se încearcă apa cu bățul. Nu cred că va funcționa.
    La solicitarea dumneavoastră, v-am transmis 28 de întrebări adresate domnului Ciolacu și, sincer, din interviu nu am aflat răspunsul la vreuna dintre ele.
    Părerea mea este că mesajele premierului de genul ”restructurăm tot, dar nu vă spunem ce, când, cum, cât” este foarte periculoasă și paralizează multe din instituțiile statului. Buni sau răi, oamenii trebuie să știe, chiar și în termeni generali, ce soartă vor avea. Măcar președintele Băsescu, cu Regimul dânsului, în 2010 au luat decizia de a tăia venituri, Președintele a ieșit la televizor, a zis concret ce taie și apoi s-a tăiat. Aceste discuții despre nimic din aceste zile mi se par sterile.
    Dacă discutăm despre echitate și restructurare, corect ar fi să se facă un audit corect al instituțiilor unde se dorește a se opera măsuri. La acest moment s-a comunicat doar că se taie 200.000 de posturi neocupate. Nimeni nu l-a întrebat de unde și nici domnul Ciolacu nu a zis. De la toate instituțiile de stat? Deci și din instituțiile militarizate, poliție, justiție, spitale, învățământ și alte asemenea?
    Dacă, de exemplu, la un dispensar sătesc nu sunt ocupate la acest moment posturile, va desființa dispensarul? Dacă la un spital din 3-5 posturi de medici anesteziști nu e ocupat decât unul, ăla va rămâne singurul anestezist din spital?
    Dacă tot am cumpărat avioane și la acest moment nu avem destui piloți ce facem? Ne mulțumim cu câți piloți avem acum și restul posturilor neocupate le tăiem?
    Dacă la un post rural de poliție din 4-5 funcții sunt ocupate efectiv 1-2 posturi, le va tăia pe cele vacante și vor lăsa postul doar cu unul sau doi polițiști care să muncească cât 5?
    Dacă la o judecătorie/parchet din 10 posturi de judecător/procuror sunt ocupate la acest moment doar două posturi, se vor tăia posturile ocupate iar cei 2 judecători/procurori vor munci cât pentru zece?
    Dacă la o grădiniță/școală din mediul rural din 10 posturi sunt ocupate 2 celelalte 8 se taie? Și întrebările pot continua.
    Se discută de venituri nesimțite peste 10000 lei, dar nimeni nu zice că această sumă se referă la venitul brut, care determină un venit net de 6000 lei. Mult, puțin, putem discuta, dar nu cred că un venit net de 6000 lei e nesimțit.
    Se înjură bugetarii fără să se înțeleagă faptul că în această categorie intră și profesii/instituții absolut necesare într-un stat normal. Ar trebui să discutăm onest despre ce instituții avem nevoie, câți oameni să lucreze în ele și care este un salariu decent pentru munca prestată. Chiar și presa ar putea face această analiză. E de ajuns să se solicite schema de organizare și funcționare a unei instituții și imediat pot sări în ochi Servicii/Birouri inutile cu denumiri pompoase de 4-5 cuvinte în care este evident că se taie frunză la câini.
    Se discută mult de salariile mari din anumite instituții fără sa se spună că acele venituri mediatizate sunt ale celor din vârful piramidei. Nu cred că se vor mai înghesui mulți să intre în poliție, jandarmerie, ISU (unde venitul net al unui agent/subofițer debutant este 3500 lei net, cu tot cu norma de hrană de 1100 lei și sporuri) sau în magistratură unde un judecător/procuror debutant pleacă de la un venit net 8200 lei/lună, în condițiile în care la același volum de muncă în profesiile juridice liberale oameni cu performanțe profesionale similare câștigă mult mai mult. De învățământ nici nu mai vreau să amintesc. Probabil în anii ce vin vom avea în aceste instituții oameni pe măsura plății primite.
    Că tot ați amintit acele sporuri, adevărul este că salariile sunt mici și pentru a se ajunge la un venit decent, în loc să se mărească salariile (și să se plătească contribuții sociale pe măsură) s-a preferat inventarea acestor sporuri la care nu se reține decât impozitul pe venit. Să vedem, ce ne va aduce viitoarea lege a salarizării și dacă vor fi îndreptate aceste probleme.
    Domnii din Finanțe fac proteste. Nu știu dacă au dreptate, dar am văzut zilele acestea mediatizate de domnul Andrei Gușă (fiul, cred, al domnului Cosmin Gușă) liste cu mari contribuabili cu cifre enorme de afaceri dar cu profituri minuscule sau pe pierdere. Ar trebui întrebat domnul Ministru al Finanțelor sau președintele ANAF dacă acele cifre sunt reale și câte inspecții fiscale/controale generale au fost făcute la acești mari contribuabili…să vedem și noi dacă domnii din Finanțe protestează de prea multă muncă sau au ales să protesteze din alte motive, și să vedem care sunt acelea. A căutat-o cineva din presă pe doamna juristă finanțistă de și-a dat demisia live la televizor pentru a explica mai exact sursa angoaselor care au dus la demisia dânsei?
    Ar mai fi multe de zis, dar atâta timp cât avem scandal, dar nicio măsură concretă măcar pusă în discuție, mi se pare că tot acest spectacol este doar unul politic, în pregătirea altor spectacole din toamna și iarna ce vin. Circ avem…să vedem dacă domnul Ciolacu va scoate și pâinea.

  • Ro e obligata sa se modernizeze. o obliga vremurile. daca n o va face ea, atunci o va face piata folosind filozofii care urmaresc cu strictete exclusiv propriul cistig.

    modernizarea Ro nu e doar despre bugetari.

    • „Rata inflației este cu o singură cifră, înregistrăm și o scădere a prețurilor”

      dezechilibrele aparute in sistem vizeaza nasterea unui nou sistem. cel care echilibreaza, prin prezenta, e ‘noul sistem’. orice echilibrare a sistemului …prin el insusi nu e de durata, pentru ca cele vizate de Marea Revolutie sint sistemele sociale, deci cel vizat e chiar sistemul.
      doar prezenta ‘noului sistem’ echilibreaza in mod fundamental.
      inflatia e cu o cifra, preturile scad, bravo, insa prin definitie aceste stari de fapt sint exclusiv relative, Valul fiind cel definit de Marea Revolutie, or el e clar, … urmareste nasterea uno noi-noute sisteme sociale.

      Marea Revolutie e …travaliul Noii Lumi.
      travaliul e …ca travaliul, e cu inainte ( unde era ‘o lume’ ) si dupa ( unde se manifesta ‘o noua lume’ )

      • modernizarea urmareste translatia de la un sistem la altul pastrind echilibrul intre Natura si Civilizatie ( intre Natural si Artificial )
        un asemenea proces de modernizare se face prin replicarea unei Matrici, deci ea e aceeasi la nvelul unui cartiei sau la nivelul unui judet sau la nivelul Intregului. acest fel de modernizare e definit de procesul de insularizare ( la orice nivel se regaseste dinamica unei insule, care e insasi Matricea )

        • cea mai avansata in dinamici de acest tip, urbane, e China. experienta ei poate fi folosita.
          ramane de definit dinamiac zonelor rurale si echilibrul dintre cele doua zone. sa speri ca zonele urbane vor arata cu mult diferit decit cele din China e un nonsens.

          in Ro zonele urbane sint in urma, iar zonele rurale au cam luat o inainte.
          zonele urbane tre sa inainteze cu talent, iar cele rurale sa revina la matca.
          zonele urbane tre sa inainteze spre Artificializare, iar cele rurale sa revina la Natura.

          • nu i asa ca tot procesul pare a fi unul ultracomplex? ceva …la care nici nu ti vine sa te gindesti, de complex ce e?
            pai …era clar din prima ca e asa, pentru ca Marea Revolutie, Revolutia Mondiala, in fapt e ‘desavarsirea Razboiului Mondial, deci e de 1.6 ori mai capabila decit acesta,
            iar daca mai pui la socoteala si faptul ca in istoria civilizatiilor se poate manifesta o singura Revolutie Mondiala …treaba devine chiar clara, avem de a face cu ceva irepetabil,
            ( si care in fapt e Procesul de Artificializare )

          • @Online
            Cu Razboiul…sinteza:
            https: //financialintelligence.ro/sua-presedintele-biden-a-cerut-congresului-13-miliarde-de-dolari-pentru-asistenta-militara-destinata-ucrainei/
            https: //www.activenews.ro/stiri/Senatorul-Tommy-Tuberville-Ucraina-NU-are-cum-sa-castige-razboiul.-Pana-la-urma-este-vorba-de-o-echipa-de-gimnaziu-care-joaca-impotriva-unei-echipe-le-liceu-183684
            https: //flux24.ro/fost-consilier-al-unui-fost-presedinte-ucrainean-daca-pierde-kupiansk-zelenski-trebuie-sa-fuga-din-tara/
            https: //ziare.com/ucraina/ucraina-razboi-rusia-invazie-bahmut-kupiansk-zaporojie-donetk-1819923
            https: //flux24.ro/ucraina-pune-pe-lista-neagra-israelul/
            https: //www.digi24.ro/stiri/externe/politico-ce-se-intampla-daca-zelesnki-este-asasinat-de-rusi-2448461
            In principiu cam asta e „fotografia” Razboiului…
            Ce se intampla pe aici…Vine Iarna(stii vorba „A venit Sfanta Marie…palarie”)…Vine Frigul…Vine Foamea…
            Zi Frumoasa Online!!!
            vali
            🙂

          • nasterea noii lumi …costa. cineva tre sa finanteze procesul. deci nasterea, nu razboiul, razboiul e doar calea prin care se catalizeaza nasterea

    • @Online
      https://www.g4media.ro/gigantul-imobiliar-chinez-country-garden-avertizeaza-asupra-unor-pierderi-de-pana-la-76-miliarde-de-dolari.html
      Pare o prabusire controlata…iar ce se intampla in ro…”temporizeaza temporizarea”…trag de timp…pana cand…
      1.bancile straine nu-i mai imprumuta.
      2.bancile romanesti incep sa crape.
      Weekend Frumos Online!!!
      vali
      🙂

      • ‘Pare o prabusire controlata…’

        spilul prabusirii controlate sta in mondializarea prabusirii.

        saracirea plenara e cea mai simpla cale de imbogatire asisderea a bogatilor lumii.

        atunci cind bogatii lumii au hotarat ca e vremea saracirii, inclusiv a lor, …e cu jale.
        asta mai lipsea, sa ducem grija bogatilor care saracesc, …saracanii de ei.

  • Ciolacu are dreptate maestre. Partea proastă este că până și cei din imediata sa apropiere se împotrivesc dat fiind obligațiile față de clientela politică incompetentă angajată în toate instituțiile de stat de sus și până jos exceptându-l pe părintele Boloș care are studiile, experiența de specialitate și o minte organizată impecabil.
    Este inadmisibil să fie peste 18 000 de ordonatori de credite cu structurile aferente care înghit bani grei. Ordonatori de credite trebuie să fie la nivel central ministerele, iar la nivel local CJ-urile. Să vă uitați de curiozitate în organigramele instituțiilor de stat să vedeți ce armată de șefime există. Cam 1/3 din angajați au statut de șef și are sporuri care depășesc nivelul salariului de încadrare.
    Am auzit și eu cât de revoltați sunt de cei ce încasează lunar peste 3000 euro că nu vor mai primi cele câteva sute de lei lunar drept ajutor de hrană și respectiv cei 1450 lei care au fost impozitați de la bun început drept bonuri de vacanță! Asta-i culmea avariției!
    Legat de Firea, PM a dat un răspuns indirect că nu va fi în veci candidatul PSD la primăria capitalei.
    Nu avem infrastructură terestră capabilă de a prelua tranzitul imens al produselor din țara menționată de Dvs. E atât de greu de văzut?! Dacă ați merge pe litoralul românesc cu mașina ați putea vedea ce trafic de coșmar este pe toate drumurile din Sudul țării ce merg spre port.

  • Nu va faceți grija pentru Ciolacu. Arunca tromboane va reforma, va taia, va impozita. Da afara in primul rand pe cei de la UDMR, reduce 200.000 posturi neocupate si mai angajeaza 5000, nu va impozita mai nimic. Dar nu reduce cheltuielile cu armele, ajutoare pt Ucraina si Moldova. La întâlnirea de vineri de la Galati, pentru cerealele din Ucraina de ce nu cere un miliard euro, viza de la americani sau Schengen de la UE. Un slugoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *