Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Înainte de pronunțare

Femeia din  fața mea se apropie de 60 de ani. O privesc cu inima strânsă de îngrijorare. Mâine ar trebui să primească verdictul definitiv al „onorabililor”. Calvarul durează de vreo zece ani. Lună de lună să te prezinți la instanță, nopțile de dinaintea termenelor de judecată, încărcate de spaime și  insomnii, frica animalică de o eventuală condamnare cu executare în penitenciar, oprobriul celor din jur, inclusiv al partenerilor  de afaceri, ce osândă mai cumplită se poate imagina?  Măcar de-ar  fi săvârșit crima pe care i-o impută procurorii… Intrase în ultima parte a vieții fără  nicio tinichea legată de biografie, o existență exemplară,  un cetățean model. Nu mai păcătuise vreodată penal și acuzația ce i se aducea îi făcuse harcea- parcea universul. Toate valorile în care crezuse se duseseră de râpă. Parcă se opriseră toate în loc în anii din urmă,  familia i se prăbușise, prietenii o ocoleau și în afara procesului nimic nu mai conta. Gândurile acestea mă împresoară și mușcă din  mine în timp ce o fixez neputincios, rugându-mă să n-o scape din   brațe soarta cea bună.

„Știți, o aud ca prin vis, ani de zile am considerat  că speranţa este o culme a inconştienţei, însă astăzi, la puţine ore distanţă de pronunțare, trăiesc cu speranţa că eforturile dumneavoastră în a demonstra situația de fapt vor fi încunuate cu o soluție pe măsură. Multă frământare, multe probe depuse şi acceptate, multe aspecte juridice invocate, decizii favorabile pronunţate în timpul judecății şi trudă cu duiumul. Nu am fost, în acest demers juridic, partenerul cel mai rezonabil, motiv pentru care vă rog  să-mi acceptaţi scuzele. Teama de a fi sancţionată pentru fapte pe care nu le-am săvârșit,  teama de a fi privată de libertate și, nu în ultimul rând, teama de a fi pusă în faţa unei situaţii dincolo de puterea mea de pricepere, mi-au afectat de cele mai multe ori raţiunea. Din nou mii de scuze!  Nu uitați că mi-am pierdut și mama, răpusă de un infarct, necazul meu a doborât-o, iar soțul s-a ales cu un cancer  din cauza stesului, suntem o familie în derivă. Asta, ca să îmi înțelegeți starea, adesea depresivă. Mă și mir că nu am luat-o razna pe de-a-ntregul ! Sper din tot sufletul să fi avut parte de un complet curajos și,  mai ales, care să fi găsit răgazul de a-și dedica parte din timp și pentru   studierea  vastului probatoriu de la dosar. Orice soluţie va fi pronunţată, am reprezentarea faptului că am că am avut șansa unei apărări complete şi complexe și, mai mult decât argumentele aduse, altele nu pot exista decât prin puterea divină. Sigur, voi fi foarte fericită dacă se va da o soluţie favorabilă, dar, în mod clar, nu știu la acest moment cum voi gestiona eşecul. Însă, vorba cuiva, ceea ce nu te omoară te întăreşte şi sigur vom lupta în continuare, sper totuși să nu fie cazul.  Sunt o persoană norocoasă pentru faptul că am siguranţa că îmi veți fi alături în oricare dintre situaţii, motiv pentru care din nou vă mulţumesc. Doamne ajută să primim vești bune!”

A doua zi, pronunțarea se amână iarăși… „În liniște și credință, asemenea lui Ioachim și  a Anei, care au implorat divinitatea să le dea  un prunc  după 50 de ani, și eu mă rog pentru libertate. Poate oi avea  șansa  ca  sărbătoarea nașterii Ei să nu fie ziua  condamnării mele definitive !”  primesc un mesaj de la osândită. Săptămâna  de foc o prevesti  licărul  de lumină, îmi fac nădejde. O va scoate oare din întunericul gros al fricii ? „Prea multe gânduri, prea puține cuvinte rămase nerostite. Doar rugăciuni și atât. Timpul s-a comprimat ireversibil, fă o minune, Doamne!” se tânguie în  seara ultimă a chinului.

Îi  ascult ultimul ei cuvânt,  șoptit în  totală incertitudine, dar cu oareșce optimism, și mă prăvălesc înlăuntru-mi, sub povara ingratului rol de apărător. Să porți în spinare destinele altora este, netăgăduit, una dintre cele mai grele cazne le care te supune Dumnezeu.

 

P.S.: Instanța  de control judiciar  a admis  apelul și a achitat-o pe inculpată, condamnată  inițial  la 8 ani închisoare… Odată, i-am zis că, un om ajuns  la cremenal, nu de avocați are nevoie, ci de judecători care chiar vor să  fie judecători, iar nu anexe ale procurorilor sau unelte ale „câmpului tactic”. Avocații pot fi uneori un fel de călăuze  pentru  magistrații nevăzători și atât, dacă ultimii consimt, desigur! Însă, apărătorii nu pun în libertate și nu achită, cum adesea se laudă destui „îmbulziți de sine”,  umflându-se ca broasca  din fabulă. Culmea,  niciodată  nu i-am auzit spunând: „L-am condamnat  pe clientul meu”… Atunci arată cu degetul înspre „onorabili”. Așa că, penali ori nepenali, rugați-vă să aveți parte de un complet de judecată mintos și integru. „Un fapt este cert, îmi scrie preacăznita femeie, fără  această perioadă nu aveam șansa  să cunosc oameni absolut speciali. Deși mai mult decât traumatizant, a MERITAT !!!” Oare ?…

 

 

 

 

 

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Înainte de pronunțare”

  • Am avut un proces in Bucuresti, al mamei mele (femeie in varsta , din provincie ) in care judecatorii au judecat doar pe jumatate , cu alte cuvinte am pierdut pe jumatate ! Spun am pierdut , pentru ca imi facusem mari sperante , chiar credeam in justitie . M-am lamurit repede ca justitie nu exista si de atunci eu nu mai cred in justitia din Romania . E doar o spoiala, un simulacru … E adevarat ca am castigat pe jumatate , dar cauza mea trebuia rezolvata altfel , era atat de banala , dar ,din pacate, legile tarii sunt proaste si numai o instanta putea repara greseala facuta de statul roman prin institutiile sale . Instanta din capitala nu a fost capabila ! Si ca spectacolul sa fie complet , dupa vreo cinci ani de procese ( 2-3 ani proces, 2 ani recurs ) , onorata instanta nu mi-a dat dreptul sa -mi recuperez cheltuielile de judecata in intregime , doar vreo 40% . Au considerat ca speta mea a fost prea simpla si avocatul meu prea lacom ! Sa recapitulam : esti obligat sa mergi in instanta ca sa -ti castigi un drept pe care statul ti l-a luat din greseala, abia gasesti un avocat bun pentru cauze fara prea mare miza , ti se ia un onorariu stabilit de barou ca fiind rezonabil, dar instanta , prin prostocratii sai , refuza sa-ti restituie cheltuielile de judecata inscrise in contracte si acte doveditoare , fara sa mai iau in calcul cheltuielile cu transport , cazare, telefon, xerox, internet pentru toti cei cinci ani de procese la Bucuresti . Ce sa mai vorbim despre reparatia morala ! Mi s-a refuzat achitarea a 60% din cheltuielile cu avocatul. Restul : nervi, crize de furie , cheltuieli de transport, telefon etc erau din start trecute la pierderi + frustrarea imensa ca ti se intampla tie o asa napasta care-ti intoarce viata pe dos pentru cativa ani . Subliniez: o greseala a prostocratilor care au acaparat institutiile statului trebuia reparata de prostocratii care se considera onorata instanta ! Tot respectul pentru avocatul meu si-a meritat banii ! Pe judecatori si pe ceilalti prostocrati ai statului care m-au trimis la tribunal i-am lasat la mila divinitatii !

    PS La biserica pe care o frecventez in duminici si sarbatori este si un credincios foarte evlavios , nelipsit de la toate slujbele oficiate in cadrul unei episcopii . Este un pensionar in varsta, care a activat ca judecator … probabil ca la batranete are constiinta prea incarcata , prea multe mustrari de constiinta ii alunga somnul si dis de dimineata este prezent , se roaga si bate matanii in speranta ca instanta divina sa l absolve de toate pacatele inainte de marea trecere , ca doar nimeni nu este nemuritor , probabil ca asa ar trebui scris in salile de judecata : nimeni nu este mai presus de lege , pe toti ne asteapta o instanta divina !

  • Dle. Nazat, apreciez acest text dramatic precum si mesajul lui.
    Intamplarea face sa fi fost si eu intr-o astfel de situatie, din fericire o cauza civila, iar aceea relativ minora. In care am pierdut si la fond si la apel
    Am fost profund afectat de atitudinea judecatorilor, care mi-au facut impresia ca se joaca de-a justitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *