Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Incursiuni prin memorie

Nepoţica

Un domn prezentabil, care ţine de braţ pe doamna la fel de arătoasă este marcată de un detaliu vestimentar care nu scapă celor din jur: poartă ciorapi roşii… Reporterul „de sală”, care sunt, stă cu ochii deschişi în căutarea virtualilor interlocutori. Mă terorizează ideea şi când mă aflu la mică distanţă de casă. Cum să mă dezbăr la atâta distanţă?

Cineva mă avertizează asupra identităţii celor doi. Şi mai ales a ei. Îi scăpasem din vedere, privirile căutau în altă parte. Despre cine vorbeşti? am reacţionat la spusele celui de lângă mine. Mi-a replicat: Doamna de colo, cu ciorapi roşii!
Am ţâşnit în direcţia cea bună. M-am prezentat iar invitaţia mea la dialog îşi avea răspuns în zâmbetul plin de farmec înflorit instantaneu.

Suntem la un Garden-Party şi nevoia distanţării de rumoarea generală este presantă. Convenim asupra unui colţ de terasă, frecventat doar de echipa de băieţi şi fete adusă la faţa locului pentru a ne favoriza socializarea. Pe cale de consecinţă, cât durează discuţia nu va înceta acest dute-vino dinspre mesele cu bunătăţi din bucătărie şi invitaţii pofticioşi. Miresmele nu ne ocolesc nici pe noi, sechestraţi din Altona, de bună voie, desigur, dar fără a ne fi vorbit, refuzăm orice gest al intrării în decor. Chiar dacă, în cazul meu, distanţa dintre micul dejun, ultima gustare consemnabilă, şi clipa de faţă sună astronomic…

Este englezoaică dar trăieşte la New York. Sculptoriţă. Câte nu aduce întâmplarea: într-un parc al oraşului sesizasem o lucrare de proporţii, circumscriind doi copaci şi un cuplu cromatic alb-roşu. Nu reţinusem autorul dar titlul mi se fixase: Paradisul redobândit. Detaliul catalizează conversaţia.

Detalii de biografie „Sunt un om mai mult decât obişnuit. Mi-am făcut şcoala, m-am căsătorit, avem doi copii. Duc o viaţă normală, stăpânită de lucruri proprii oamenilor obişnuiţi. Cu timpul am început să pictez”.
Şi, totuşi, a ajuns la sculptură.

— Ce vârstă a artei vă seduce, întreb, aşteptând, nu ştiu de ce, trimiteri spre postmodernism sau ceva de acest gen.
— Cel mai tare iubesc arta Renaşterii. Iubesc enorm pe impresionişti. Monet este preferatul meu. Îmi place Matisse. Îmi place Henry Moore, îmi place Toulouse-Lautrec. Favoritul meu este şi Calder. Este vorba, bănuiesc, de Alexander, cel cu frunzuliţele metalice fluturând şi nu tatăl său ori bunicul său, cu care domină sculptural în Philadelphia bulevardul ce pleacă din pridvorul primăriei pentru a se odihni în plexul Muzeului de Artă. Acesta găzduieşte după ştiinţa mea cea mai mare colecţie Brâncuşi de pe Planetă.

Apropos de Patriarhul de la Hobiţa:
— Este cu adevărat minunat! L-am văzut în mai multe muzee ale lumii. Este realmente unul din vârfurile artei universale. Privindu-i lucrările, devine impresionant să te apropii de abstract cât mai mult posibil, păstrându-te, în acelaşi timp, în câmpul realităţii.

Îl evocă, în acelaşi sens, pe Henry Moore. „Nu se suprapun dar merg împreună alături până la un punct. Ei vin de undeva, dintr-o zonă a realismului. Este ceva care mă entuziasmează: această capacitate a marilor artişti de a abstractiza”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *