Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Influența mass-media în persecutarea minorităților religioase. Conferință în Parlamentul European

La data de 30 noiembrie 2023, deputatul francez, Doamna Maxette Pirbakas, a organizat la Bruxelles o conferință cu tema: „Drepturile Fundamentale ale Minorităților Religioase și Spirituale în Uniunea Europeană”. În invitația online se subliniază că drepturile menționate anterior constituie „nu doar un imperativ de natură morală, ci și o piatră de temelie a societății democratice”. Obiectivul declarat al conferinței a fost acela de a constitui un catalizator pentru schimbarea procedurilor și politicilor în acest domeniu, pentru promovarea sentimentului de apartenență și securitate în rândul tuturor cetățenilor europeni, indiferent de credința lor, și pentru susținerea progresului unei Europe cu adevărat incluzive.

Photo credit: https://hrwf.eu/

Unul dintre invitații de marcă a fost Willy Fautré, director al Human Rights Without Frontiers, una dintre cele mai cunoscute și mai active organizații non-guvernamentale care promovează drepturile omului în Parlamentul European și în alte instituții europene, precum și în Consiliul de la Geneva (UN Human Rights Council) și în OSCE.

În alocuțiunea sa, Dl Fautré a subliniat cu franchețe următoarele: „Mass-media, care prosperă mai degrabă de pe urma știrilor senzaționale decât a faptelor, privește chestiunile religioase drept subiecte care pot impulsiona vânzările și pot aduce o creștere a audienței”. Totodată, acesta a acuzat mass-media europeană că este „complice la promovarea intoleranței religioase”, atitudinea aceasta având consecințe grave asupra minorităților împotriva cărora s-au poziționat jurnaliștii. Ca dovadă, a menționat actele de discriminare, vandalism și chiar violență ce au avut loc sub influența negativă a articolelor din mass-media în cazul mai multor minorități religioase, inclusiv a unora cu prezență globală, cum ar fi Martorii lui Iehova. Atitudinea total neprofesionistă a jurnaliștilor care au promovat discursul incitator la ură este greu de înțeles, fiind cu atât mai puțin scuzabilă cu cât organisme internaționale precum OSCE, ONU și CEDO au declarat în repetate rânduri că Martorii lui Iehova sunt o comunitate religioasă care trebuie să fie recunoscută și tratată ca atare.

Dl Fautré a mai atras atenția asupra unei discordanțe flagrante între limbajul folosit de organismele internaționale la adresa minorităților religioase și cel utilizat, mult prea des, de mass-media europeană. În timp ce comisiile specializate pe drepturile omului folosesc un limbaj neutru, ce denotă toleranță, rezonabilitate și profesionalism, mass-media din Europa promovează cu foarte multă ușurință termeni peiorativi, încărcați de o conotație negativă la adresa minorităților religioase, cum ar fi cel de „sectă”, aspect care a mai fost abordat pe larg în acest blog. Este regretabil faptul că această etichetare nu este rezultatul unei necunoașteri sau sărăcii de limbaj în domeniul drepturilor omului și al minorităților religioase, ci constituie manifestarea publică, în spațiul media, a unor prejudecăți interioare și/sau de grup, alimentate de cele mai multe ori de așa-ziși specialiști în lupta împotriva sectelor periculoase.

Dl Fautré a atras atenția și asupra altei cauze a discursurilor care incită la ură pe motive religioase din mass-media europeană: „Acuzațiile nefondate amplificate de mass-media nu numai că influențează opinia publică, ci și consolidează stereotipurile. Ele modelează, de asemenea, ideile factorilor de decizie politică și pot fi aprobate oficial de unele state democratice și de instituțiile lor”.

Din nefericire, deraierea către acest spectru întunecat și mocirlos al gândirii umane, marcat de ignoranță, prejudecăți, suspiciuni nefondate, neîncredere, intoleranță și autoritarism, caracteristic mai degrabă Evului Mediu decât Erei rațiunii, are urmări profunde asupra țesăturii societale, pe care riscă să o destrame și chiar să o sfâșie în întregime. Prin urmare, domnia sa a tras, pe bună dreptate, următoarea concluzie cu privire la astfel de produse jurnalistice: „Ele transmit un semnal de neîncredere, amenințare și pericol și creează un climat de suspiciune, intoleranță, ostilitate și ură în societate”.

Photo credit: www.bxl-media.com

În concluzia discursului său, directorul Human Rights Without Frontiers a făcut apel la o schimbare de percepție, mentalitate și atitudine în rândul mass-mediei europene, către care a lansat îndemnul de a respecta standardele jurnalismului etic, mai ales când abordează subiecte sensibile, cum sunt cele care privesc minoritățile religioase și libertatea religioasă și de conștiință. O soluție pe care o recomandă domnia sa este înființarea de ateliere de formare, care să-i ajute pe reporteri să se familiarizeze cu standardele internaționale în domeniul credințelor și, astfel, să poată trata corect în produsele lor jurnalistice subiectul minorităților religioase și al convingerilor și practicilor acestora, fără să alimenteze ostilitatea publică împotriva lor. Fără nicio îndoială, opinia publică din Europa ar trage multe foloase de pe urma unui jurnalism practicat cu profesionalism, în spiritul adevărului și al valorilor morale care au ajutat multe comunități și populații de-a lungul istoriei nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere, într-un climat de încredere și incluziune.

Din fericire, recenta conferință de la Bruxelles nu constituie un demers singular ori izolat în sprijinul toleranței și incluziunii minorităților religioase. Un alt eveniment semnificativ de acest fel a avut loc la Varșovia, în 5 octombrie 2023, fiind organizat de Departamentul pentru Toleranță și Non-Discriminare din cadrul OSCE. Cu acea ocazie, au fost analizate toate motivele de îngrijorare menționate de Dl Fautré la Bruxelles, inclusiv recomandarea înființării de ateliere de lucru pentru jurnaliști și mass-media în țările care se confruntă cu fenomenul promovării discursului care incită la ură.

Niciunul dintre noi nu poate ști dacă și în ce măsură aceste eforturi sincere și bine-intenționate vor avea sau nu rezultate pozitive în viitor. Însă, indiferent de modul în care mass-media și societatea în ansamblul ei vor alege să se poziționeze față de minoritățile religioase, Martorii lui Iehova vor continua să urmeze îndrumarea Bibliei care le pretinde creștinilor de pretutindeni „să fie supuși și să asculte de guverne și de autorități, să fie gata pentru orice lucrare bună, să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie certăreți, ci să fie rezonabili, arătând întotdeauna blândețe față de toți oamenii”. (Scrisoarea apostolului Pavel către Tit, capitolul 3, versetul 1). Crezul lor în această privință este expus public în broșura „Întrebări frecvente despre Martorii lui Iehova”, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul jw.org. La subtitlul „Cum colaborează cu autoritățile?”, se declară următoarele: „Martorii nu iau parte la mișcări separatiste, proteste, conflicte civile sau campanii politice și nu fac lobby. Nu sunt o amenințare la adresa niciunui guvern sau a siguranței publice”.

Surse

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Departamentul de informații publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”021 302 75 03, (+4) 0770 315 146
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Influența mass-media în persecutarea minorităților religioase. Conferință în Parlamentul European”

  • credinta jehovista are caracter de secta, nu vad de ce se ofuscheaza atat, lucrurile sunt clare. daca nu crezi ca Isus este Dumnezeu El Insusi nu esti crestin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *