Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Întâmplări de azi pe mâine de acum o sută de ani

Am recitit zilele acestea o poveste care ar da de gândit celor cărora le plac numai poveștile care sunt pe înțelesul tuturor. Dar se vede treaba că prea puține povești mai sunt astăzi ușor de priceput de la prima lectură. De aceea nu mulți sunt cei care mai preferă să citească povești cu noimă. Și e firesc să se întâmple așa într-un timp când la modă sunt știrile false, întâmplările nelămurite, confuziile întreținute. Pe scurt, într-un basm descriind întâmplări petrecute cu vreo sută de ani în urmă, niște oameni dintr-o parte a lumii au auzit că alți oameni din altă parte a lumii vor să ajute niște răzvrătiți dintr-o țară îndepărtată. Și atunci cei care voiau, de fapt, nu să-i ajute pe răzvrătiți, ci să obțină mai multă putere, au început un joc ”de-a care pe care”, jocul fiind și în prezent preocuparea de bază a celor care se simt îndreptățiți să facă dreptate oriunde și cu orice preț, chiar și acolo unde nimeni nu tânjește pentru o dreptate de import. Orice asemănare dintre această anostă poveste și ceea ce urmează este absolut întâmplătoare.

Națiunea trebuie să fie neutră!

Pe 4 august, când Primul Război Mondial a izbucnit în toată Europa, președintele Woodrow Wilson a proclamat neutralitatea Americii, declarând că națiunea „trebuie să fie neutră, atât în fapt, cât și în nume, în aceste zile care trebuie să încerce sufletele oamenilor”.

Fără interese vitale în joc, mulți americani au susținut această poziție. În plus, America a găzduit un număr de imigranți din țări aflate în război între ele și Wilson a vrut să evite ca această problemă să devină o problemă de dezbinare. Cu toate acestea, companiile americane continuă să livreze alimente, materii prime și muniții atât către Aliați, cât și către Puterile Centrale, deși comerțul dintre Puterile Centrale și Statele Unite a fost îngrădit drastic de blocada navală a Germaniei de către Marea Britanie. Băncile americane au oferit, de asemenea, națiunilor în conflict cu împrumuturi, cea mai mare parte a acestora fiind acordată Aliaților.

https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i- HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1″1

Ba nu, națiunea să nu mai fie neutră!

Opinia publică despre neutralitate a început să se schimbe după scufundarea navei maritime britanice Lusitania de către un submarin german în 1915; aproape 2.000 de oameni au murit, inclusiv 128 de americani.

Odată cu știrile despre telegrama Zimmermann care amenința o alianță între Germania și Mexic împotriva Americii, Wilson a cerut Congresului o declarație de război împotriva Germaniei. Statele Unite au intrat oficial în conflict pe 6 aprilie 1917.

https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i- HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1″1

Aha! Vă țineți de goange!

Între timp, în ianuarie 1917, britanicii au interceptat și descifrat un mesaj criptat de la ministrul german de externe Arthur Zimmermann către ministrul german din Mexic, Heinrich von Eckhart.

Așa-numita telegramă Zimmermann propunea o alianță între Germania și Mexic – vecinul sudic al Americii – dacă America se alătură războiului de partea aliaților.

Ca parte a aranjamentului, germanii i-ar sprijini pe mexicani în recâștigarea teritoriului pe care l-au pierdut în războiul mexicano-american – Texas , New Mexico și Arizona . În plus, Germania dorea ca Mexicul să ajute la convingerea Japoniei să vină de partea ei în conflict.

Fostul public neutru, actualmente revoltat.

Britanicii i-au dat președintelui Wilson telegrama Zimmermann pe 24 februarie, iar la 1 martie presa americană a relatat despre existența acesteia. Publicul american a fost revoltat de vestea telegramei Zimmermann și aceasta, împreună cu reluarea atacurilor submarine de către Germania, a contribuit la aderarea Statelor Unite la război.

https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i- HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1#zimmermann-telegram”1 HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1#zimmermann-telegram”#zimmermann-telegram

Pentru război: azi 82, poimâine 373!

Pe 2 aprilie 1917, Wilson a mers în fața unei sesiuni speciale comune a Congresului și a cerut o declarație de război împotriva Germaniei, afirmând: „Lumea trebuie să fie sigură pentru democrație”.

Pe 4 aprilie, Senatul a votat cu 82 la 6 pentru declararea războiului.

Două zile mai târziu, pe 6 aprilie, Camera Reprezentanților a votat cu 373 la 50 pentru adoptarea unei rezoluții de război împotriva Germaniei.

https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i- HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1#america-declares-war-on-germany”1 HYPERLINK „https://www.history.com/topics/world-war-i/u-s-entry-into-world-war-i-1#america-declares-war-on-germany”#america-declares-war-on-germany

Decizia de a intra în Primul Război Mondial a dus nu numai la moartea a peste 116.000 de americani în străinătate, ci și la călcarea libertăților civile în țară. „Dacă ar trebui să existe neloialitate, aceasta va fi tratată cu o mână fermă de represiune severă”, a avertizat președintele Wilson în discursul său la sesiunea comună a Congresului. Actul de spionaj din 1917 și Actul de răzbunare din 1918 au redus discursul, vigilenții din Liga Americană de Protecție au agresat fizic activiști anti-război, corespondența și ziarele au fost cenzurate, iar radicali precum Emma Goldman au fost deportați. „În ceea ce privește libertatea de exprimare, a fost cea mai represivă perioadă din istoria Americii”, spune Kazin. „A devenit potențial ilegal să vorbești împotriva războiului, să disprețuiești președintele sau să încerci să organizezi oamenii pentru a restricționa proiectul. Era o atmosferă de frică. Wilson a spus foarte clar că nu va permite niciun fel de disidență care să fie împotriva misiunii.”

https://www.history.com/news/history-faceoff-should-the-u-s-have-entered-world-war-i



Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Întâmplări de azi pe mâine de acum o sută de ani”

  • ‘Națiunea trebuie să fie neutră!’

    nu prea cred
    si nu prea cred pe motiv ca nimic nu e ‘neutru’ in Creatie. daca e …nu exista in mod absolut, adica in mod absolut …’nu exista’

    o natiune …’trebuie’ sa se manifesta in Echilibru, asta e singura tinta pe care o poate avea.
    ce ‘se stie’ e ca ‘habar n are cum sa faca asta’. asta deja se stie.
    insa o cale tot exista, indirecta, armonizindu te cu ceva care E! deja in stare de Echilibru.
    ‘cevaul’ fiind, Evident, Natura.

    prin urmare atunci cind o natie se afla in armonie cu Natura, ea e in Echilibru. nu …’trebuie’ sa fie asa, insa daca e, atunci e in Echilibru.

    • nu poti fi neutru. starea de ‘neutralitate’ nu exista.
      insa poti fi …pina la capat! …ProNatura, pentru ca fiind ProNonactiune …fix o Nonactiune esti!, adica cu toate ca actionezi, nu deranjezi pe nimeni…( in mod Absolut!, si in final acest ‘mod’ Conteaza )

      • deci daca pe undeva se propovaduieste starea de neutralitate, fix pacolo unii sint varati pina n gat in dinamici pro si contra. deci stii din start care e treaba cu ‘neutrii’

    • ‘Ba nu, națiunea să nu mai fie neutră!’

      nu prea cred, natiunea nu si permite sa nu fie neutra, atita tot ca singura stare de neutralitate e cea care poarta si …viata in sine, adica miscarea, adica …actiunea
      prin urmare singura stare de ‘neutralitate’ e Nonactiunea
      deci natiunea tre sa fie ‘neutra’, pentru a nu si atrage asupra ei Reactiuni, insa singura cale e Nonactiunea, nu ‘lipsa Actiunii’

      neutralitatea in care ‘nu faci nimic’ , adica nu ‘te misti’, nu actionezi, e improprie vietii.
      iar singura ‘neutralitate’ care e si vie, in fapt ea fiind una cu Viata, e Nonactiunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *