Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

J.O.: Despre dehidroclorometiltestosteron

Pare un exercițiu de dicție, deși nu este așa ceva.
Pare o înșiruire de litere pentru încurcarea limbii, dacă ai curajul să pronunți așa ceva. Dar nu este.

Dehidroclorometiltestosteronul este un cuvânt care a agitat în schimb foarte tare apele la actuala ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă din China. Un eveniment sportiv de primă mărime care se va termina cu ceremonia de închidere, programată pentru duminică. 20 februarie, 2022.
Mesterolon, tot așa. Trimetazidina, tot așa.

Lidia Gunko, membră a echipei de bob a Ucrainei, a făcut obiectul unui control antidoping pozitiv în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a anunţat Agenţia Internaţională de Testare (ITA), citată de agențiile internaționale de presă.

Substanţa identificată în eşantionul prelevat pe 14 februarie este cea din titlul de azi, dehidroclorometiltestosteron, care aparţine clasei de steroizi anabolizanţi androgeni, precizează instanţa responsabilă cu programul antidoping al Jocurilor.

Gunko (28 ani), care a fost suspendată cu titlu provizoriu, practică bobul din 2018 şi s-a clasat pe locul 20 la monobob, noua probă din programul olimpic
Acesta este al doilea caz de dopaj din cadrul delegaţiei Ucrainei, după cel al schioarei de fond Valentina Kaminska, testată pozitiv la mai multe substanţe interzise, între care mesterolon, un alt steroid anabolizant.

Cel de-al treilea caz de dopaj înregistrat de la debutul Jocurilor Olimpice de iarnă, ediţia 2022, este cel al iranianului Hossein Saveh Shemshaki, suspendat pe 9 februarie pentru restul competiţiei din China în urma unui control pozitiv la un steroid anabolizant, efectuat în afara competiţiei.
„Hossein Saveh Shemshaki a primit ordin să părăsească Satul Olimpic în termen de 24 de ore”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de TAS.

Shemshaki (36 ani) a fost primul sportiv depistat dopat la competiţia de la Beijing, săptămâna trecută, după ce în Agenţia Internaţională de Testare (ITA) a anunţat că în organismul iranianului a fost depistată substanţa dehidroclormetil, clasificată ca un steroid androgenic anabolic.

Schiorul a fost supus unui control antidoping în afara competiţiei, în prima zi a săptămânii trecute. El a fost suspendat provizoriu, iar acum a pierdut apelul prezentat în faţa Biroului ad-hoc al TAS de la Beijing. Federaţia Internaţională de Schi (FIS) va decide acum soarta pe termen lung a schiorului iranian.
Hossein Saveh Shemshaki se afla la a treia sa participare la Jocurile Olimpice de iarnă. El a obţinut cel mai bun rezultat al său la JO de la Soci (2014), unde s-a clasat pe locul 31 la slalom.

Jocurile de la Beijing sunt marcate însă de cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Vaileva, care a fost însă testată pozitiv la trimetazidină înaintea startului Olimpiadei chineze, pe 25 decembrie, în timpul Campionatelor Rusiei. Testul său pozitiv a fost anunţat însă în timpul JO 2022, pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva a reuşit să câştige aurul în concursul pe echipe.

Valieva a primit permisiunea de a concura în proba individuală de la Beijing – în care s-a clasat pe locul al patrulea – în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.
Cuvinte grele. Cazuri speciale.

Încet, încet ele intră în istorie. Acum, toată lumea se pregătește de festivitatea de închidere. Apoi, pe speranțele tuturor oamenilor care palpită pentru mișcarea olimpică va scrie doar atât – Paris, 2024. Locul viitoarei Olimpiade de vară. Parcă se pronunță mai ușor în comparație cu dehidroclorometiltestosteron.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *