Cred că a fost bine că m-am născut într-un oraș nu foarte mare, din nordul țării. A fost bine. Aveam echipă de fotbal: C.S.M. Suceava. În Divizia B. Eu cred că bărbații au inventat fotbalul, englezii – un neam recunoscut de bătăuși și colonizatori, pentru a-și consuma energiile care îi tot împingeau, lacom, înspre război. Fotbalul a fost o bucurie până când tot niște bărbați au lăsat lăcomia să-i tragă până și de șireturile de la ghete. Cele mai frumoase momente sunt acelea în care fotbalul se joacă pe teren, în care omul se respectă pe sine însuși.
Eram doi copii la părinți, frate-meu fiind mai mic cu doi ani. Duminica ai mei ne împărțeau. Mama lua bebelușul la biserică, tata mă lua pe stadion. La patru ani știam toți fotbaliștii suceveni și regulile jocului. Nu prea erau fete pe stadion, doar nevestele fotbaliștilor pe care nu prea le interesa ce se întâmpla pe teren, se bucurau să schimbe vorbe. Mama mă îmbrăca cu rochițe, să se știe. Prietenii tatei îl luau în râs: „Ai adus băietu’ să-nvețe fotbal?”. Mi-aduc aminte de un meci din care mai rămăseseră câteva minute și scorul era egal. Sucevenii presau, tribunele simțeau că golul era aproape. Se striga, se cânta. Am încercat să-i spun tatei că aveam nevoie la toaletă. Nu știu dacă m-a auzit. Și eu am uitat când a început atacul. Sucevenii au înscris, a fost o bucurie de nedescris. Când am strigat gol, mi s-a golit și vezica. Cui îi mai păsa? Tatei nu. Mama aproape că i-a interzis să mai meargă la fotbal, nu cu mine, ci chiar și de unul singur, pentru neglijență. Psihologii și profiler-ii de azi ar fi avut o zi grea la birou. Pentru o vreme, cu zece minute înainte de finalul partidei, tata mă ducea aproape de ieșirea stadionului, peste drum erau toaletele publice. Stăteam lipiți de gard până se fluiera sfârșitul jocului. Mai târziu mă întâlneam la stadion, de obicei stăteam la potcoavă, și cu dirigintele, profesorul de matematică Gheorghe Marchitan. Erau acolo medici, profesori, scriitori, ingineri, muncitori, țărani, jucători de alte sporturi. Nu prea se înjura. Fiind oraș mic, oamenii se cunoșteau unii pe alții și se respectau. Se luau în râs, dar nu birjărește.
Ș în timpul facultății am prins dusul la munci agricole. Nu era extraordinar, dar dacă aveai profesori buni putea fi. Ai noștri ni i-au adus pe Alifantis, pe Mălaimare, casete cu filme. Venea tot satul. Ne învățau cu munca, nu cu plânsul de plictiseală. Banii câștigați erau trimiși facultății, pentru laboratoare și materiale didactice. Se organizau și meciuri de fotbal. Într-un an băieții au hotărât că trebuie să joace și fetele. Ne antrenau după ce veneam de la culesul de roșii. Picioarele parcă nici nu mai erau ale mele. Îmi făceam câte un vânt de ziceam că mingea o să rupă zidul barăcii, când colo, abia de se pupau de leșinătură ce era! Au fost însă și fete care ne-au salvat onoarea.
C.S.M. Suceava a dispărut, tot așa cum a fost făcută să dispară și Foresta Fălticeni, echipa înfiată ca să-i ia locul. Pe 11 noiembrie 2000, Foresta Fălticeni era condusă cu 4-0 la pauză de Dinamo, pe stadionul din Ștefan cel Mare. După pauză Foresta a îngenunchiat Dinamo cu 5 goluri, meciul terminându-se 4-5.
Când am venit în Anglia eram deja fan Liverpool. În sezonul 2004-2005, Liverpool a jucat finala Cupei UEFA cu A.C. Milan, la Istanbul. Milanezii au condus cu 3-0. După pauză Liverpool a egalat și au câștigat la penalty-uri. Englezii încă mai numesc acea victorie ’Miracolul de la Istanbul’. Într-un interviu pentru emisiunea Eugeniei Vodă – „Profesioniștii”, Gheorghe Hagi a spus că așa ceva nu se poate, trebuie să se fi întâmplat ceva. Mergând alături de Liverpool am trăit multe clipe de fericire, dar și de disperare. Liverpool și-a făcut un bun obicei de a reveni în joc, când totul pare pierdut. Cu Liverpool meciul se joacă până în ultima secundă. În sezonul 2006-2007 A.C. Milan s-a reîntâlnit cu Liverpool, pentru revanșă. Milanezii păreau să zburde, Liverpool a pierdut, dar a înscris chiar și când șansele nu mai erau de partea lor.
Duminică 17 martie 2024 Manchester United și Liverpool au disputat unul din meciurile sferturilor de finală ale Cupei Angliei – FA Cup – pe Old Trafford, stadionul celor de la Manchester. Liverpool a pierdut cu 4-3, un meci animat care a produs unele din cele mai frumoase articole despre fotbal. Băiatul meu e fan Manchester United, urmărim meciurile împreună. Ca să înțelegeți de ce englezii au inventat fotbalul o să vă spun că am lucrat cu un domn contabil vreme de 15 ani, un englez în toată puterea cuvântului. Discutam treburi ale politicii, învățământului, situația economică mondială. Păcat că nu sunt luate în considerare și părerile celor care chiar muncesc într-un domeniu, în câmpul muncii și nu în birouri scumpe. Ca și în fotbal, ar trebui să primeze talentul, determinarea. După primii zece ani de colaborare am deschis o discuție și despre fotbal. Închipuiți-vă șocul bietului domn când a aflat că eram fan Liverpool! Ca orice englez care nu-și mărunțește cuvintele, mi-a spus că niciodată nu ar fi acceptat să lucreze cu mine dacă ar fi știut, dumnealui fiind fan Manchester United încă din pruncie. Am mai lucrat împreună încă 5 ani, suntem și azi prieteni, pentru că amândoi credem în onoare, dar nu am mai discutat niciodată despre fotbal.
Duminică 7 aprilie 2024, Liverpool a întâlnit iar Manchester United, tot pe Old Trafford, dar în campionat. Meciul s-a terminat la egalitate 2-2. De data aceasta Liverpool a deschis scorul, prin Luis Diaz, după care Manchester a revenit în joc până la 2-1 și Liverpool a trebuit iar să lupte pentru a ajunge din urmă, pentru 2-2. După părerea mea Liverpool a jucat mai bine, merita victoria, fiu-meu nici nu vrea să audă. Am scris acest articol, și mă mir și eu de unde am găsit atâtea cuvinte, pentru că după ce Luis Diaz a deschis scorul pe Old Trafford pentru Liverpool suporterii au scandat: „Luis Diaz din Barrancas, care joacă pentru Liverpool”. Este una dintre cele mai frumoase scandări pe care le-am auzit vreodată pe stadioane: Luis Diaz, născut în Barrancas, Columbia, care ne face onoarea de a juca pentru Liverpool! Am listat filmulețul la sfârșitul articolului. Anul trecut, la sfârșit de octombrie, tatăl jucătorului a fost răpit și apoi eliberat de trupe de gherilă din nordul Columbiei. După Mondialul din 1994, Andres Escobar, zis Gentleman-ul, a fost împușcat în rafală pe aeroportul din Medellin, pentru că din piciorul lui fusese înscris autogolul care a dat câștig Statelor Unite, scoțând Columbia din cărți. Mondialul la care România a învins Columbia în grupe și Argentina în șaisprezecimi. La care fotbaliștii români și-au oxigenat speranțele înaintea unui joc cu blonzi natur.
Mulți ducem încă grija sfârșiturilor de campionate, finalelor de cupe, dar ne așteaptă o vară plină de emoții – Campionatul European de Fotbal. Să ne bucurăm, deși scoaterea unor sportivi din joc, din toate sporturile, și pomenile făcute altora nu au făcut nimănui cinste. Să ne folosim energiile pentru pace, nu disprețuindu-i pe ceilalți!
Luis Diaz din Barrancas, care joacă pentru Liverpool!
Gheorghe Hagi din Săcele, care a jucat pentru Barcelona!
https://www.facebook.com/reel/789352933137335
Miracolul de la Istambul a fost o finala de UEFA Champions League, nu de Cupa EUFA, si da s-au reintalnit peste doi ani in 2007, tot in EUFA Champions League.
Iar Escobar a fost impuscat la iesirea dintr-un club, nu aeroport.
Go Reds.
Maxim!
Klaus Werner Johanis din Poplaca care a jucat( pentru) Romania…