Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Marine Le Pen, mai aproape ca niciodată de Elysée

Alegerile prezidențiale din Franța vor avea loc în puțin mai mult de un an, adică, mai 2022, iar protagoniștii își ascut deja cuțitele. Ca în orice democrație care se respectă, campania electorală pentru alegerile care urmează începe în ziua în care alegerile s-au încheiat.

Toate sondajele de opinie arată, în acest moment, un duel Macron – Le Pen în turul doi, o reeditarea acelui din 2017. Cu diferența majoră că cei doi par să se afle, de această dată, cot la cot, premieră absolut istorică într-o țară cu solide rădăcini democratice. Un sondaj de opinie efectuat de Challange și păstrat la sertar arată că Macron ar lua 52% din voturi, iar Marine Le Pen 48%, ceea ce poate intră în marja de eroare a sondajului. Evident, este «o fotografie de moment», dar trendul lui Le Pen este crescător, al lui Macron descrescător.

Cum se explică această situație ?

În primul rând, Marine Le Pen a avut grijă să își perieze imaginea în ultimii 4 ani. Să sancționeze foarte dur toate derapajele membrilor partidului său (care se numește azi Rassemblement Național), să își ajusteze propriul limbaj, să corijeze unele exagerări din programele sale anterioare – vis-a-vis de UE de exemplu, de liberă circulație sau de chestiunea migrației. Programul ei a devenit mai «prezidențial» și mai curat, astfel încât alegătorii își pot depăși eventualele scrupule.

Dar, mai ales, Emmanuel Macron a avut probabil unul dintre cele mai dificile mandate petimp de pace ale unui președinte francez: Vestele Galbene, marile greve din iarna 2019-2020 urmate, imediat de criză sanitară, cu perspectiva unei crize economice fără precedent la orizont.

Ce se întâmplă în restul spectrului politic ? Nu mare lucru, de fapt. Socialiștii, care au fost complet șifonați de către mișcarea lui Macron – La Republique en Marche – sunt în marja de eroare a sondajelor. Un candidat nou se agită pe margine în persoană primăriței Parisului, Anne Hidalgo, însă procentele sale nu depășesc zona subterană a sondajelor. Divizarea spectrului politic pe stânga, între socialiști, nesupușii lui Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise) și Verzi nu aranjează deloc lucrurile. Aceleași sondaje arată că, chiar în situația în care Hidalgo ar fi candida unic al stângii, ea nu va intra în turul doi.

Pe dreapta, situația nu este nici ea mai strălucită. Condamnarea lui Nicolas Sarkozy pentru corupție o lasă, practic, fără șanse. Nicolas Sarkozy se pregătea deja în culise, intensificându-și întâlnirile conspiraționiste cu fidelii, chiar dacă nici un anunț oficial nu a fost făcut. Această condamnare – și în ciuda apelului care va relansa procesul de la zero – compromite definitiv șansele fostului președinte. Calendarul judiciar face ca rejudecarea procesului să cadă cam în perioada viitoarelor alegeri. Sună cunoscut, dacă ne aducem aminte de François Fillon.

O posibilă candidatura surpriză ar putea, însă, răsturna toate calculele, aceea a lui Eric Zemour. Polemist și scriitor, este o personalitate controversată care poate stârni chiar mai mult scandal decât Marine Le Pen, pentru că Zemour nu face concesii. Complet „incorect politic”, spune în gura mare și la ore de maximă audiență lucruri pe care mediul „politiquelment correct” nu îndrăznește măcar să le gândească. Postul care îi difuzează cronicile, C8, sparge toate audiențele.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Marine Le Pen, mai aproape ca niciodată de Elysée”

  • Nu cred ca va cistiga Le Pen, oricit de sinistru mi se pare Macron…Franta a decazut mult, si nu de ieri de azi…cam toata lumea e fara vlaga, inertiala….sa vadem cine vine dupa Merkel…si evident cum se va sfirshi cu vaccinarea…oricum discriminarea pe baza certificatului covid in statele EU se bate cap in cap cu EU si libertatea de circulatie…e cu 2 x taisuri..

  • Crede cineva ca noua ne va fi mai bine cu unul sau altul din candidati ? Asa ca, ramane valabila chestia despre cainele si drumul lung. Va fi mai bine Romaniei cu Biden,aiurea ramanem in aceeiasi pozitie in insectar !

  • Degeaba. Marine Le Pen nu va ajunge niciodata presedintele Frantei. La o adica, pentru ca extremista vopsita în politician de treaba sa nu ajunga la Elysée, se vor uni din nou la vot în turul doi partidele de stânga cu cele de dreapta si M-me Le Pen va ramâne neconsolata ca întotdeauna când a candidat. Daca va candida, Zemmour, vedeta extremista, pe ea o va lipsi de ceva voturi.
    P.S. Ati fi putut sa puneti o poza mai recenta cu Marine Le Pen, care a îmbatrânit si nu mai arata asa. Iat-o:

    https://www.lexpress.fr/actualite/politique/fn/rn-marine-le-pen-entendue-par-les-juges-dans-l-affaire-des-assistants-parlementaires_2073543.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *