Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Mihail Gorbaciov s-a dovedit a fi idiotul util al Occidentului și după ce a murit!

A murit Mihail Gorbaciov. Vestea am primit-o în noaptea de 30 spre 31 august 2022 pe WhatsApp, de la Bogdan Iacob, în regim de Breaking news. Cînd îmi trimite Bogdan Iacob astfel de știri, mă grăbesc să-l sun pentru a afla amănunte. De data asta nu l-am sunat. Și nu deoarece era 23,30. Pentru intelectuali ca mine și ca Bogdan Iacob, miezul nopții nu înseamnă somn, ci maximă activitate. Nu l-am sunat, pentru că știrea nu reprezenta pentru mine un Breaking news:

  1. Mihail Gorbaciov avea 91 de ani. La o asemenea vîrstă Breaking news e știrea că n-ai murit încă, și nu cea c-ai murit.
  2. Mihail Gorbaciov nu mai însemna demult ceva cît de cît în Federația Rusă și în lume. Era un pensionar cuminte, de la care nu se mai aștepta nimic, nici măcar Memorii, pentru că le-a publicat demult. Din cînd în cînd trimitea presei cîte un text, de regulă, de aprobare a politicii lui Putin în cazul Ucraina. Nu știu dacă o făcea din convingere. Sigur e că în Rusia pe cale de a încerca tot mai mult trăirile Marelui Război pentru Apărarea Patriei a te declara de partea ucrainenilor e mai rău decît a te declara în 1942 de partea nemților.

Să fim serioși!
Rusul care se pronunță împotriva Războiului din Ucraina n-are nici o legătură cu Rusia. Se declară împotriva Războiului nu pentru că ar muri de dragul „chinuitului” popor ucrainean, sau de dragul Păcii, ci pentru că în condițiile Noului Război Mondial o declarație ca rus împotriva lui Putin îți aduce automat o sumă de bani în cont în străinătate.

Nu e nimic nou în asta.
La fel a fost și pe vremea Războiului Rece. Dacă ajungeai în Vest, una dintre puținele surse de trai era reprezentată de declarațiile antiCeaușescu (evident, dacă ai fi plecat din România după 1985, cînd Nicolae Ceaușescu devine, din Făt-Frumosul Lagărului comunist, Monstrul din Carpați) sau antisovietice (dacă ai fi șters-o din Rusia înainte de venirea lui Gorbaciov la putere, pentru că după nu avea nimeni în Vest interesul să-l submineze pe Gorbaciov).
Astfel că, deși în viață pînă în noaptea de 30 spre 31 august 2022, Mihail Gorbaciov era mort demult.

Și totuși m-am înșelat.
Moartea lui Mihail Gorbaciov e un Breaking News.
Și nu pentru că ar fi murit o vedetă a vieții internaționale, ci pentru că fostul lider sovietic a murit pentru Occident la țanc.
La țanc pentru a fi folosit și ca mort drept idiot util.

Să mă explic.
Moartea lui Mihail Gorbaciov a declanșat în Vest un val de elogii. Lideri politici, partide, jurnaliști și instituții de presă s-au grăbit să-l vorbească de bine.

Nimic deosebit vor spune românii, care rostesc în variantă moldo- valahă, crezînd că e o zicală de a noastră, expresia celebră Despre morți numai de bine ( De mortuis nil nisi bene). Numai că elogiile aduse lui Mihail Gorbaciov depășesc enorm hotarele vorbelor convenționale și de prisos zise la moartea cuiva. Dispărutul e prezentat ca un mare făuritor de Istorie, ca o personalitate care a marcat secolul XX.

De ce?
Cică deoarece ar fi contribuit decisiv la Prăbușirea Uniunii Sovietice și mai ales a comunismului în Est. Dacă nu era Gorbaciov – zic lăudătorii post mortem – Războiul rece nu s-ar fi încheiat.
Da, așa e.
Dacă nu era Gorbaciov, URSS nu s-ar fi prăbușit.
Dacă nu era Gorbaciov, Războiul Rece nu s-ar fi încheiat.
Numai că aserțiunea reclamă o mică nuanță. Mihai Gorbaciov a fost liderul țării la a cărei prăbușire a contribuit decisiv. Și nu liderul unei țări dușmane. Mihail Gorbaciov a fost liderul comunist de top care a contribuit decisiv la prăbușirea comunismului. Și mai ales Mihail Gorbaciov a fost comandantul care a contribuit la încheierea Războiului Rece. Nu ca Învingător, ci ca Învins.

Un învins jalnic, care n-a avut nici minima grijă de a semna un Tratat de pace. Un tratat de pace semnat, chiar de un Învins, prevede și anumite drepturi sau măcar o ordine minimă. De exemplu, se putea stipula că minoritățile rusești din țările desprinse din URSS să se bucure de drepturile minorităților, drepturi de care se face atîta caz în Occident. Dacă ar fi semnat un Tratat de pace, Gorbaciov ar fi scutit Europa de Războiul din Ucraina.

La prăbușirea URSS, la căderea comunismului, la victoria Occidentului în cadrul Războiului rece au contribuit decisiv dușmanii URSS, dușmanii comunismului. Printre ei se numără Papa Ioan Paul, al II-lea, președintele american Ronald Reagan, cel care a lansat diversiunea Războiul stelelor, obligînd Uniunea Sovietică la o angajare dramatică în cursa înarmărilor, și George Bush Tatăl, care i-a succedat. E un fals istoric de proporții a-l prezenta azi pe Mihail Gorbaciov drept personalitatea care a contribuit conștient, animat de admirație față de modelul Occidental , la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Da, fără Mihail Gorbaciov URSS nu s-ar fi destrămat.
Da, fără Mihail Gorbaciov, comunismul nu s-ar fi prăbușit.
Da, fără Mihail Gorbaciov Războiul rece nu s-ar fi încheiat cu victoria zdrobitoare a Occidentului.
Pentru că Mihail Gorbaciov a fost, asemenea lui Ludovic al XVI-lea, a țarului Nicolae al II-lea, veriga slabă a Sistemului care ajunsese deja în faza de prăbușire, dar care avea nevoie de un neghiob în frunte pentru a se prăbuși. Mihail Gorbaciov a contribuit la prăbușirea Imperiului în fruntea căruia se afla, la căderea comunismului, nu pentru că venise la putere cu gîndul să destrame URSS, să instaureze în Est democrația, să lase America singura putere pe planetă, să facă din Rusia o cameristă a Americii, ci pentru că voise să facă o Uniune Sovietică puternică din punct de vedere economic, pentru că voise să facă din comunism un regim care să se extindă și la alte țări decît cele din Lagăr, pentru că voise, asemenea tuturor țarilor, să facă din Rusia o putere mondială. Perestroika și Glasnost au fost promovate de Gorbaciov în Rusia mai întîi și în întregul lagăr socialist mai apoi (cu excepția Cubei și a României) în efortul de a salva Uniunea Sovietică, de a face comunismul și mai puternic decît era. A fost însă atît de neghiob în această realizare a obiectivelor încît a dus nu la salvarea URSS, ci la destrămarea ei, nu la la întărirea comunismului, ci la prăbușirea lui. Din clipa cînd Gorbaciov s-a angajat pe calea Perestroikăi și a Glasnost, Occidentul, America mai ales, l-au încurajat frenetic să meargă pe această cale. El și nevastă-sa au devenit răsfățații presei occidentale, amicii liderilor occidentali. La o conferință de presă ținută în 1988 la Caracas Fidel Castro, sceptic față de mijloacele prin care Gorbaciov susținea că face comunismul mai puternic, se declara uimit că jurnaliștii occidentali, cei care vedeau negru în fața ochilor cînd venea vorba de Uniunea Sovietică, nu mai conteneau, în întrebările lor, să elogieze Uniunea Sovietică de sub conducerea lui Gorbaciov. „Am trăit-o și pe asta – a zis el – să-i văd pe jurnaliștii americani lăudînd un comunist”.

Lansarea lui Gorbaciov în aventura Perestroikăi și a Glasnost a dus la declanșarea campaniei de răsturnare a imaginii lui Ceaușescu în Occident. Făt-Frumosul Occidentului devenise Monstrul din Carpați. Cum se explică schimbarea, pe care Nicolae Ceaușescu, bulversat, n-o înțelegea. Practic el era același lider comunist din anii cînd Regina Angliei îl plimba cu caleașca. De ce acum era Monstrul din Carpați și nu Făt-Frumosul de la București? Foarte simplu. Occidentul îl cultivase pe Nicolae Ceaușescu în cadrul Războiului rece. Ca în orice război orice fisură în tabăra dușmană trebuia încurajată, pentru că orice fisură contribuie la cîștigarea Războiului. Pînă la apariția lui Gorbaciov, această fisură era întruchipată de Nicolae Ceaușescu. După ce Gorbaciov își lansează Perestroika și Glasnosti Occidentul realizează ceea ce atît Castro, cît și Ceaușescu îl avertizaseră pe Gorbaciov. Și anume că Perestroika și Glasnost vor duce la prăbușirea Uniunii Sovietice și mai ales a comunismului, deoarece comunismul nu poate fi reformat fără riscurile prăbușirii sale (o dovediseră revoluțiile din Ungaria și Polonia lui 1956 și din Cehoslovacia în 1968). Castro și Ceaușescu îl puseseră în gardă pe Gorbaciov că încurajarea de către Occident să facă Perestroika și Glasnonst, să facă dezarmare, să facă gesturi incredibile de cedare în numele coexistenței pașnice, nu erau altceva decît expresia conștiinței că doar astfel Uniunea Sovietică se va prăbuși. Occidentul a sesizat de îndată că Gorbaciov e idiotul lui util, că se va lăsa îmbătat de aplauzele presei și ale politicienilor occidentali. Mihail Gorbaciov chiar a crezut în sinceritatea Occidentului, el chiar a fost convins că Occidentul îl încurajează, deoarece vrea Binele URSS. Cînd Occidentul a început să-l cultive pe Boris Elțîn, un idiot mai util decît Gorbaciov, era prea tîrziu. Scrisorile sale, în care se smiorcăie pe lîngă liderii occidentali că aceștia îl cultivă pe dușmanul Boris Elțîn, dau seamă de naivitățile de fată mare și cinstită ale lui Mihail Gorbaciov.
El chiar crezuse în jurămintele de amor ale liderilor occidentali!

Același truc l-au folosit liderii occidentali și cu Vladimir Putin. L-au răsfățat ca mare european, l-au abordat ca pe un conducător luminat. Președinții americani s-au străduit să-i dea impresia că-l tratează ca pe un egal. În realitate, ca și în cazul lui Gorbaciov, ei își vedeau necruțători de interesul lor: cel de a reduce Rusia la o putere provincială. La un moment dat – cred că aflînd de folosirea Ucrainei ca instrument antirusesc – Vladimir Putin s-a trezit.

Mihail Gorbaciov a fost un caz tipic de conducător care-și prăbușește propria țară, deoarece n-a înțeles că în Istorie nu e loc de romantism de elevă de pension.
Să ferească Dumnezeu o țară de un asemenea neghiob!

Cum se explică valul de elogii din Occidentul acestor zile?
Prin folosirea lui Mihai Gorbaciov drept idiot util și după moarte.

Pe liderii occidentali îi doare-n cot de moartea lui Gorbaciov.
Ei știu că Gorbaciov le-a fost idiotul util.

Moartea a survenit însă în timpul războiului din Ucraina.
La Kremlin e acum monstrul Putin.
Cum să nu-l elogieze Occidentul pe Făt-Frumosul Mihail Gobaciov?!

Imaginați-vă c-ar fi murit Vladimir Putin.
L-ar fi cîntat Occidentul ca pe o mare personalitate a Istoriei universale?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Mihail Gorbaciov s-a dovedit a fi idiotul util al Occidentului și după ce a murit!”

  • Il urmaresc pe dl Ion Cristoiu de aproximativ jumatate de an. Pe youtube. O singura nelamurire am. Unde se transmite filmarea?
    De ce foloseste propozitia: „stimati telespectatori” ?
    Telespectatorul este: Persoana care urmărește o emisiune la televizor.
    Ori, noi toti suntem suntem youtubspectatori’, subscraibari’ sau abonati.

    Cu stima’

  • Aveti rabdare sa fie si el inmormantat ca nu suntem caini.

  • În 1990, trecătorul care nimerea pe strada Arbat putea să-și cumpere niște suvenire inedite. Era vorba de o păpușă matrioșka având chipul lui Lenin. Pe măsură ce o dezmembrai se iveau Stalin, Hrușciov, Brejnev și Gorbaciov. Era o adevărată alegorie politică. Genială!
    În 1991, pe 25 decembrie, într-un discurs de 10 minute, rostit cu același accent neplăcut urechilor moscovite, Gorbaciov își anunța demisia. Milioane de telespectatori îl afuriseau. Îl socoteau responsabil pentru neajunsurile majore și necazurile vieții de zi cu zi.
    Când și-a publicat memoriile Mihail Sergheevici le-am citit cu speranța că voi descifra măcar puțin din motivațiile deciziilor lui politice. Lectura lor m-a convins că a fost plin de bune intenții. Dar a scăpat din vedere unde ar putea duce un drum pavat cu așa ceva. În plus, deseori s-a dovedit un om al jumătăților de măsură. Oricum, a fost un tip care nu s-a temut să-și asume decizii. La două luni de la venirea sa la Kremlin a dat celebrul decret prin care se dorea ținerea sub control strict a comercializării și consumului de alcool. Din start, și-a atras „simpatia” maselor. Mișcarea asta a generat un șuvoi de folclor urban care i-a șubrezit statuia. S-a simțit suficient de puternic și nu i-a păsat.
    Va rămâne un personaj simbol al istoriei. Și-a dorit lucruri bune pentru concetățenii săi, dar a sfârșit repudiat de aceștia.
    Dumnezeu să-l ierte!
    Pentru noi, cei din Est a deschis o ușă dincolo de care se întrezărea o viață frumos colorată. Dar exponatele mult râvnite din vitrine s-au dovedit exorbitant de scumpe. Unii au plătit cu viața, alții s-au dovedit mai pricepuți în arta negocierii la nivel înalt.

  • Rusii a ajuns ce`a ajuns cu astia civilizatii care i-a crezut oi, cumintiti. Ca le dete sa schimbe volga cu mercedes si sa le ramana si de GSM. Acuma sa incalzira de la pizza, sa se mai racoreasca nitel cu putin ca a ajuns sa se creada baeti destepti. Ca la bucuresti. Unde „intelectualii” care se culca la ore mici huiduie si musca mana care i-a hranit.

    Doamne scuza-i! Ca vin.

  • ‘Da, fără Mihail Gorbaciov URSS nu s-ar fi destrămat.
    Da, fără Mihail Gorbaciov, comunismul nu s-ar fi prăbușit.
    Da, fără Mihail Gorbaciov Războiul rece nu s-ar fi încheiat cu victoria zdrobitoare a Occidentului.’

    un singur om a facut toate astea?
    pai…a fost tare, nenica!,
    nu i de colea sa i pui cu botul pe labe pe toti generalii kgb, gru si ai celorlalte servicii de securitate din URSS, care de frica lui Gorbaciov au acceptat demolarea URSS fara sa tresara, barim.

    prin urmare din doua, una:
    ori Gorbaciov n a fost ‘o eleva de pension, romantica’, ci un tip de o duritate iesita din comun, ori cei care au dus ‘greul’ ‘destramarii’, ‘prabusirii’, zdrobirii’ au fost in fapt fix generalii de mai sus.

    io merg pe mana variantei a doua, pentru ca Putin s-a nascut, in opinia mea, chiar din Cenusa serviciilor de securitate ale urss, aripa rusa. unii, pacolo, …pur si simplu n au mai suportat ‘starea de tradare’, care ajunsese dincolo de maduva…

    Gorbaciov a fost imaginea, mascota starii de degradare care se manifesta de multa vreme in structura profunda a URSS.
    prin urmare, cu Gorbaciov sau fara, URSS oricum s ar fi destramat, comunismul s ar fi prabusit, razboiul rece s ar fi incheiat cu victoria zdrobitoare a Occidentului.
    Gorbaciov a fost, de fapt, ultima piesa din puzzle, coada,…nu capul, efectul, nu cauza.

    io zic altceva, ca fara Gorbaciov n ar fi existat Putin.
    Putin e ‘un alt sistem’,
    el e, mai inainte de a fi… tarul rusilor, ‘vocea’ serviciilor de securitate ruse nascute din Cenusa tradarii…

    • ‘epoca Gorbaciov’ e sinonima cu ‘nasterea vremii conducerilor asigurate de serviciile de securitate’

      Putin e un caz particular, de doua ori particular, pentru ca in cazul rusilor ‘conducerea’ de acest tip s-a manifestat ca o reactiune, deci…contra curentului.
      in timp, esenta reactiunii,…’contra curentului’, doar s a desavarsit,
      astazi, spre ex, reactiunea manifestandu se in stilul unui razboi.

      insa de la Gobaciov incoace, sa spui ca daca il demolezi pe Putin faci vreo branza…e doar o dovada a faptului ca habar n ai pe ce lume traiesti. Putin e sinonim cu GRU, FSB, si celelalte servicii de securitate din Rusia.
      dupa Gorbaciov Rusia…s-a modernizat si ea, in stil revolutionar,
      Capul Rusiei e format astazi prin asamblarea serviciilor de securitate ruse.

      acest Cap e Noul Tar al Rusiei, iar in fruntea acestui Cap sta Putin.
      deci Putin nu e Noul Tar al Rusiei, ci Steaua din fruntea Noului Tar al Rusiei.

      epoca Gorbaciov e sinonima cu un moment revolutionar in ‘conducerea statelor’. in asemenea hal ajunsesera serviciile de securitate pe vremea lui incat… din cel mai adanc ungher al tradarii s a nascut, din Cenusa, ulterior,…o noua definitie a ‘conducerii statelor’, iar ea si a aratat la fata ambele superpozitii atunci cind Tarul Rusiei, in fapt Capul asamblat din serviciile de securitate rusesti si a definit Steaua din Frunte. ( pentru ca e nevoie si de manifestarea celuilalt taler al balantei…definitiei, pentru ca definitia sa se nasca )

    • Draga maestre, cred ca gresiti. Gorbaciov nu a fost un idiot ci a fost primul „baiat destept” pus de ceilalti baietzi destepti din KGB sa-i scape de PCUS-ul plin de cretini care nu dadeau 2 bani pe rezultatele operativilor pe care, din cind in cind, ii mai si ucidea dupa ce-i „defaima” de-i lua dracu’. Cred ca toate asazisele „revolutzii anticomuniste” au fost niste „rascoale” ale oamenilor din Servicii cu scopul de a avea si putere financiara si forta politica folosind informatiile pe care le adunau oricum. Iar ce se intimpla astazi este dovada clara ca „le-a iesit”. Mai mult, este hiper-grav ca asta se intimpla si in lumea civilizata, vezi interventzia FBI la Zuckerberg care este o uriasa „placutza suedeza” data democratziei in tzara pe care totzi o cred a avea, si, in mare pare chiar asa este”, cea mai sanatoasa democratie, in pofida faptului ca, si acolo, apar tot mai des dovezi ale existentzei unui consistent „stat paralel” de care FBI si CIA nu par a fi de nici un fel straini. asadar, Gorbacoiv a facut fix ce era de facut, a dat dracului un stat care si-a batut joc de vietzile celor care si le riscau pentru el. In esntza, baietzii au zis „f**k” mother Russia”, ia sa conducem noi de pe muntzi de bani prin intermediul unor cretini cel putzin la fel de mari precum aia pe care -au dat jos si omorit. Pe scurt, „job well done!”.

      PS. Ce se-ntimpla azi e acelasi lucru, la o scara mai mare. Nu mai vor miliarde, vor sute si mii de miliarde, ca sa fie si ei ca Musk. Chinezii au munca ieftina, rushii au materii primi ieftine, iar profitul ramine la americani. „Dar de ce nu la noi?”, zic ei. Iar asta e primul act, cu uvertura cintata in Crimea. Va urma actul doi cu China, daca americanii nu vor avea mintea sa le mai dea si ei cite o pozitie fruntasa in industrii cu valoare adaugata mare.

  • Pentru multi M.Gorbaciov a fost „o speranta”. Imi amintesc de Otopeni, cand brusc a intrat in multime si a dat mana cu noi.
    Era insotit doar de doi paznici. Aveam impresia ca sunt in alt film; era ceva inedit. In rest s-a spus cam tot.
    ============================================================================================
    In viata este bine sa ai propriile experiente. Oamenii stau la tv, pe net etc si „traiesc” experientele altora.
    ============================================================================================
    Pentru rusi, venirea la putere a lui Putin (in 1999) a insemnat salvarea natiei. Erau foarte saraci, specialistii au emigrat, resursele
    erau luate (discut de produse finite) etc, etc. Pe romaneste o colonie nenorocita /pot sa scriu 100 pagini despre dezastrul lor
    economic din acei ani. In 2022 rusii se lupta cu resursele imense ale NATO / nu pot sa nu remarc ca Rusia a evoluat la stat suveran.
    Nota:ex. americanii au zburat in cosmos 25 de ani folosind stocul de motoare de racheta (deosebite) luat pe nimic din Rusia.
    ============================================================================================
    Un razboi pe planeta era iminent si necesar (desteptii inteleg). Dar ..”e ceva putred” cu acest razboi / am senzatia de complicitate.

  • Domu’ Cristoiu la asa un articol e greu sa mai scrii orice comentariu…jos palaria.Da’ cum azi ma maninca sub limba, vreu sa va recomand articolul de pe evz al lu’ „dom; profesor”.Uitati aici un citat:
    „Nu în fiecare zi vezi un șef de stat și laureat al Premiului Nobel pentru Pace lăudând meritele unei pizza quatro formaggi.
    Este vorba despre fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov în reclama pe care a filmat-o pentru Pizza Hut, difuzată la 1 ianuarie 1998 în Statele Unite….Dar mai bine iată https://www.youtube.com/watch?v=fgm14D1jHUw.” Ce poti sa mai zici…cu cit inteleg mai mult, cu atit il respect pe Ceausescu si mai mult. Nea Nicu al nostru, asa oltean peltic si fraieer cum il prezinta unii, a avut demnitate. Nu cred ca l-ai fi vazut faccind reclama la acadele sau fast food…nu cred ca il puteau cumpara cum au cumparat pe astia de azi care se dau zmei in fata alegatorului, si sint tiritoare in fata ambasadelor. Cum sa-l plateasca fara sa bata la ochi ca le face jocurile? SimpluL reclame, scris carti(ca nu si le-o fi scris singur), aparitii la diverse intruniri ca sa tina discusuri si sa dea sfaturi etc.
    Cind apare cite unu’ care vrea sa faca treaba pt tara lui, imediat il ataca termitele…din toate partile si fara oprire. De aia nu ma va convinge nimeni, niciodata, pina in ultima clipa a vietii si dupa ce n-oi mai fi (cine stie pe une o sa ajung), niciodata nu ma va convinge cineva ca Romania poate avea relatii cu altii de prietenie.E o vorba”frate,frate da’ brinza-i pe bani”…Pai daca intre frati e asa, intre prieteni de ce-o fi altfel?Cuvintul „prietenie” e de impresionare artistica cind vine vorba de politica. Romania trebuie sa aiba relatii economice si diplomatice cu toate tarile de pe planeta asta. Atit. A avea incredere in orice strain ar fi o greseala. CInd vine vorba de tarile occidentale, aia sint primii care te iau la sentiment cu „prietenia”. Isi joaca bine cartea cit au nevoie de tine, dupa ce te secatuieste de toate, trec la alte prieteni…nu se poate avea incredere nici in amerolac, nici in rus, de franztuzoi si nemtzalai numai zic…englezii, leprele astea, putorile astea ingimfate, distrug orice ating…Asa ca Romania sa-si vada de interesele ei si sa inteleaga ca nu se poate baza pe nimeni, strainii au interese, nu fac ei prietenii de dragul nimanui. Cum zice comentatorul Tatulescu mai jos,nea Mihail a fost o cirtita….
    Mi-e dor de anii de liniste de acasa si de zgomotul de atunci, de mirosul bradului de pe munte, de apa de la fintina din vale de la bunici, de mirosul de vinete si ardei copti care se simtea pe strada in incepind din August, de pregatirea proviziilor pt iarna, de mers la sanius, de mers la Antipa, de cintat in jurul unui foc de tabara la Pestera sau Bolboci, de suierul vintului sus la Omu, de cules ciuperci si afine,zmeura la Vatra Dornei, de apa minerala din fintina(umpleai galeata si mergeai acasa), de minastirile din Moldova si Fagaras si de glumele spuse intre prietenii de-o viata, de risul sincer stirnit de aceste glume, si de poantele pe care ni le faceam unii la altii, de fabrica unde am lucrat imediat cum am terminat liceul si care fabrica azi nu mai exista…e rasa \, in locul ei e un bloc cu 10 etaje…o fabrica in care lucrau 5000 de oameni, unii de-o viata, nu au avut niciodata alt loc de munca,stiau fiecare pietricica din incinta fabricii,mi-e dor de un Craciun, de colindele cintate de copii si de colaceii calzi impartiti de oamenii din sat,un Revelion cu Jean Constantin, Dem Radulescu si restul de actori de neinlocuit azi, un Paste ca acasa,cu linistea si calmul care exista inainte de ’89, o Sfinta Maria pe 15 August la tara la buncii mei…etc….datorita cirtitei Mihail si altii ca el, nimic din tot ce-am enumerat, nimic nu se va intoarce. Traim vremuri fade,uritite si mai mult de obsesia occidentului t control si dominare a resurselor naturale de pe pamint si bineinteles a finantelor…Apropos de Castro: v-am mai scris aici, acum un an si ceva…Castro e laudat de economistii amerolaci. Unii(cu reputatie), sustin ca Fidel a fost cel mai bun economist. Daca au dreptate sau nu, habar n-am, dar ce pot sa va spun e ca fidel a reusit sa faca sistemul de educatie al tarii lui unul unde se invata carte serios. Au o viata linistita si nu le lipseste nici mincarea, nici timpul. Aia isi traiesc viata nu ca astia in occident care sint ca niste prizonieri de cind se scoala si pina se culca. Sint diferente imense intre ce-a fost si la noi in tara in comparatie cu ce-a fost si e in occident. Asa ca cel mai bine ar fi sa-si vada fiecare de tara lui si sa cooperezere economic da’ sa stea fiecare in banca lui,sa nu-si mai vire nasu’ unde nu le fierbe oala…Aia e.
    P.S. Cred ca mi-e asa de dor de acasa, de timpurile pe care multi n-au cum sa le inteleaga ca n-au trait pe atunci, incit imi vine sa sar de la una la alta cu amintirile…

  • Maestre, va urmaresc Jurnalul Video in fiecare seara. Punctele noastre de vedere coincid in marea majoritate a dezbaterilor initiate zilnic de dumneavoastra. Cea de astazi – legata de Mihail Gorbaciov – este extrem de importanta in a ajuta pe cei care inca nu au inteles subtilitatile sistemelor democratice si dictatoriale, si ati facut un prim pas prin a prezenta ideea ca un comunism fara dictatura nu mai e comunism iar cele doua sisteme politice sunt incompatibile. Totusi, cred ca ar ajuta sa clarificati intr-o analiza ulterioara cateva concepte – ce este dictatura si de ce este uneori necesara si este singura cale de asigurare a independentei unor state mici (gen Cuba), tipurile de dictatura (Stalin vs Ceusescu vs Tito vs Mao), de ce Rusia de azi nu este o dictatura in sensul larg al cuvantului, si unde este granitza dintre dictatura si ordine. Pe de alta parte – ce este democratia si care sunt limitele ei, ce tipuri de democratie sunt astazi in lume (SUA versus India de exemplu), si cum democratia poate sa duca la forme dictatoriale mascate (gen campenia Covid din multe state occidentale). Daca totusi ati abordat subiectul cu alte ocazii in afara Jurnalului Video, o reluare ar fi binevenita. Cu multumiri si urari de succes.

  • EXCELENT MAESTRE!!!

    De acord și întru totul sublim scris/exprimat ???????? (vă urmărim și vlog ul pe YT!)

  • Nu in toatalitate in acord cu el textul este excelent
    Revin aici multe din ideile exprimate oral in diversele ocazii in ultimele săptămîni
    L-am văzut pe Gorbaciov pe Calea Moșilor in București in 1988
    Știu poveștile tatii și a prietenilor familiei despre acea vizita
    Am văzut nebunia de la Soci und era in vacanța cu tot cu valiza atomica și Parlamentul rus in care s-a tras cu tancul la ceva timp după ceremonia in care a primit premiul Nobel pentru pace
    Convingerea mea a fost întodeauna ca a fost o cirtita CIA – MI și din felul in care doamna Margaret T s-a raportat la el
    Nu vreu sa închei înainte de a va ruga din nou sa faceți clarificarea necesară intre Rusia Sovietica și Rusia de azi eu cred ca nu mai au aproape nimic in comun
    Eu văd Rusia de azi mai aproape de Rusia țărilor de cit de cea a sovietelor

    • Controversat în viață și după moarte. Dumnezeu să îl ierte dacă pentru el a existat.

      • Nu este nici o controversa doamna
        Ne explica domnul Cristoiu in pastila zilnică inepția de a lauda pe cel care își darima propria casa
        Angela Merkel nu are sa fie prezenta la funerarii după cum a declarat ieri
        Iar cel mai evident semn al dezonoarei pe care o merita din partea poporului rus este ca nu are sa fie inmormintat la zidul Kremlinului ci intr-un cimitir din Moscova
        Și cred ca nici funerarii naționale sau drapel in berna nu are sa capete

        • Orice ar spune unii și alții Gorbaciov va rămâne în istorie.
          Nu poți să il judeci acum pentru ce a fost atunci prin prisma evenimentelor actuale,poți să îți dai cu părerea doar daca ai fost trăitor al acelor vremuri în care Gorbaciov era superstar