Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Momentul cînd a început prăbușirea lui Ceaușescu a fost Congresul al XIV-lea și nu 15 decembrie 1989

Nu o dată am scris și am vorbit că regimul Ceaușescu s-a prăbușit singur, prin implozie, și nu ca urmare a Revoltei populare. Mișcările de protest, de o amploare minoră, dacă le raportăm, de exemplu, la cele din Franța lui Macron împotriva Legii pensiilor, au fost pe post de zgîlțîiri ușoare ale unui bloc ros pe dinăuntru la nivelul stîlpilor de susținere.

În 1989 totul era înțepenit.
Cînd e vorba de o mașinărie blocată, cum să crezi că ea va rezolva o criză minoră, cum a fost cea din decembrie 1989.
Momentul cînd a început prăbușirea regimului a fost Congresul al XIV-lea și nu 15 decembrie 1989, ziua diversiunii Tokes Laszlo de la Timișoara. Congresul a fost așteptat de activ, de membrii de partid, de întreaga țară, ca un moment miraculos, cel în care Nicolae Ceaușescu, simțind vîntul rece din adîncurile prăpastiei, se trezi și va schimba ceva. Nu s-a întîmplat asta. Multe mărturii ale celor care au lucrat în Sistem întăresc teza uriașei dezamăgiri produse de Congresul mortificării. În 1989, Ion Moraru era activist la Secția organizatorică a Comitetului de partid București. În volumul său de memorii Mărturisirea unui învingător: Amintiri dintr-un veac neterminat, editura Niculescu, 2021, Ion Moraru descrie incredibila atmosferă de rutină din partid și din țară din preajma Congresului al XIV-lea:

„Mai nimic nu mergea cum trebuie în țară. Lunile septembrie, octombrie și noiembrie 1989 au fost dedicate pregătirii Congresului al XIV-lea al PCR. Mai ales că, de această dată, propunerea ca Nicolae Ceaușescu să fie reales Secretar General al partidului era votată în fiecare organizație de partid. Am fost și eu la cîteva astfel de Adunări Generale. În general lumea nu era, în mod explicit, pe față, împotriva acestei propuneri. Am auzit că au fost și cîteva cazuri de vot negativ. Nu știu ca aceste persoane să fi pățit ceva. Am mai spus-o, muncitorii nu se temeau chiar de nimeni. Principala lor grijă nu era partidul, ci viața familiilor lor. Cu prilejul deplasărilor făcute în cîteva întreprinderi, am constatat ceva foarte interesant: în societate se observa dorința și speranța unei schimbări, iar oamenii așteptau să se întîmple ceva. Ceaușescu și cei din conducerea partidului nu au cunoscut sau nu au vrut să ia în considerare aceste realități.

La CMB al PCR discutam între noi, la nivelul de bază al structurii organizatorice, aceste aspecte. Și atunci se pune întrebarea: dacă noi știam aceste lucruri, de ce nu făceam ceva? Nu aveam ce să facem, cu sorți de izbîndă, într-un demers de a schimba ceva și nici nu aveam cui să spunem aceste lucruri.
Nu pentru că șefii noștri ar fi fost excesiv de dogmatici sau ar fi avut un comportament dictatorial. La rîndul lor, nu aveau cu cine să vorbească.

Pregătirea congresului a constat exclusiv în rezolvarea unor activități organizatorico-administrative la nivelul Capitalei. În rest, se discutau doar tezele lui Nicolae Ceaușescu. Partidul era încremenit într-un proiect legat de o singură persoană. În ceea ce mă privește, organizarea congresului nu avea nici o miză personală. Nu făceam parte din niciun organism de conducere și nici nu eram propus pentru a candida la vreo funcție la nivel de sector, municipiu sau CC. Am lucrat, împreună cu alți colegi, la întocmirea tabelelor cuprinzînd delegații la Congres și candidații pentru CC al PCR. A fost o muncă istovitoare.

Nu știu din ce cauze, aceste tabele se schimbau în fiecare zi. Atunci nu erau calculatoare, astfel încît să dai o comandă și să se modifice tabelul. Toate aceste zeci de pagini se băteau din nou la mașinile de scris.

În sfîrșit, a trecut și Congresul al XIV-lea al PCR, care nu a adus nimic nou, nu a aprobat nicio schimbare. Așteptările oamenilor se transformau, încet-încet, în frustrare.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Momentul cînd a început prăbușirea lui Ceaușescu a fost Congresul al XIV-lea și nu 15 decembrie 1989”

  • Îngerii ..oricărei nații, deci și a aleia din 89, romane, au tradat

    Îngerii Cazuti fiind, ulterior fix cu asta sau ocupat
    Nu doar cei Cazuti paici, ci și prin restul lumii.
    Faptul că ulterior aceștia s au armonizat asamblând Balaurul cu multe capete …n a mai fost decit la un pas distanta…

  • Semnalul debarcării românului Ceaușescu a fost dat din momentul în care s-a ajuns la independența energetică și achitarea integrală a datoriei externe,băncile străine nu mai aveau ce mulge ,firmele occidentale nici atât,România bogată atâta vreme cat era Ceaușescu era imună la colonizare.
    Au murit tineri în 89 ca să se poată fura la liber atât de români cat și de străini,păcat.

  • Cui ii pasa cînd s a prăbușit Ceaușescu?!

    Important e ca cei care au trădat in 89 l au trădat in mod formal pe Ceaușescu, însă în mod fundamental au tradat tara, nația, neamul, patria, etc…

    Cui ii pasa cînd s a prăbușit Ceaușescu, cu exactitate, daca în 89 s a prăbușit tara, nația, patria, etc?!

    in 89 nu sa prăbușit un regim, doar, ci nația, tara, patria, etc
    se putea prăbuși …zdrențe sa se facă!, regimul, însă patria, tara, nația, etc .. puteau rămâne intacte

    prin trădare fundamentală în 89 nu s a prăbușit doar regimul Ceaușescu, ci tara, patria, nația, etc

    Armata și Securitatea au trădat Conducătorul, pe primul nivel, însă ele au trădat tot ce se mai putea trăda, inhaitindu se cu Lupi de peste hotare…

  • Maestre esti in eroare. Socialismul era apanajul elitelor iar conducatorii revolutiei bolsevice erau intelectuali rasati si nu pulime. Acei intelectuali au stiut sa exploateze masele pt ca multi dintre burghezi sau industriasi ori erau analfabeti ori erau prea ghiftuiti si nu erau atenti. In 89 s-a trezit occidentul si a apelat la acelasi mecanism din 1917. Numai ca in Romania anului 1989 muncitorul se descurca si nu era afectat de blocajul statului. Marea lor majoritate erau tarani mutati la oras iar in satul din care proveneau mai aveau o ruda cu un porc sau vitel si nu mureau de foame. D.e aceea singurul stat socialist in care a avut loc o revolutie sangeroasa si nu de catifea a fost Romania. Muncitorii aveau mancare si pe ei doar asta ii interesa. Eu nu am vazut muncitorii din orasul martir Timisoara sa se solidarizeze cu muncitorii din Brasov in 1987 dar ce sa vezi s-au solidarizat cu un popa care era de alta religie! Ma lasi? In Romania a trebuit sa tradeze Iulian Vlad si armata. Muncitorii habar nu aveau!!!!

  • In 34 de ani de colonialism francofon deschis nu am văzut decât jurnalism servil.Din decembrie 1944 DeGaulle a preluat România pentru 20 de ani, reînnoiţi în 1965–1966:,,nu vrem Stat cosmopolit, ci Stat național”(în fapt naționalism de propagandă,antiatlantic).Comuniştii francezi, ca şi cei români şi greci,au fost vânduţi de Stalin.Cātre beneficiari distincți.DeGaulle l-a uns pe Ceauşescu.Mitterand l-a executat,apoi l-a uns pe Iliescu.Din 1981 până în 1998, România a fost izolată financiar în mod treptat.În mare parte, datorită grandomaniei de a nu accepta condițiile celor mari, o ierarhie naturală.Visa,în fapt, degaullism propriu in Africa si in Orient.Intern respira in anii 1980 brucanismele din 1945-1959.În timp ce Brucan îl populariza pe A.Toffler.P.Istrati a fost un învingător, prin spovedania sa de ,,învins”.Dvs…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *