Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nietzsche – filosofia parastasului fără colivă

Chiar îmi pusesem în gând să scriu ceva frumos pentru Paștele catolic, dar s-a întâmplat ca președintele american să-și anunțe simpatia pentru o altă religie, nu aș numi-o chiar religie, dar orice altceva aș spune nu ar fi igienic. De când s-a pupat cu papa nu știu capul cui s-a golit în capul cui, dar ambii și amândoi se comportă ca niște bezmetici. Aș spune că amândoi cred că se află la bordul misiunii Apollo 13, deși pare mai mult Columbia și nu din cauză că mi-ar aminti de plaga consumului de droguri.

A mai fost unul în istorie care și-a făcut biserică pentru că nu putea divorța. Cercetătorii britanici de cancan istoric au descoperit recent că domnul în cauză ar fi fost un grăsan simpatic și cu priză la femei. În picturi l-am văzut cu toții, dar doar o parte din neveste cu susul în jos, descăpățânate adică; dacă a avut atât de mult farmec, de ce-o mai fi fost nevoie de o biserică companie privată? Călugării templieri și alchimiștii au tăvălit noua ramură protestantă prin metaforă, conferind noului val masonic o aură de respectabilitate religioasă. De ce acest amestec de știință și tehnică, misticism, putere ocultă și religie?

Intenționam să-mi farmec cititorii cu traducerea mini-eseului „Amăgirea cu aportul de sine” al scriitorului englez C.S. Lewis, autorul, printre altele, al „Cronicilor din Narnia”. Am listat varianta audio în original, de pe YouTube, la sfârșitul articolului.

Amăgirea cu aportul de sine

Ceea ce încerc să vă spun nu e un lucru tocmai simplu.

Pe de o parte, nu este adevărat că ne-am pierde identitatea personală dacă l-am lăsa pe Christos să preia controlul asupra noastră. Pe de altă parte, nu cred că Christos ar putea pune stăpânire pe noi atâta timp cât ne îngrijorează atât de mult ce se întâmplă cu propria noastră personalitate.

Pot să mă rezum la primul punct mai întâi?

Dacă o persoană nu știe mare lucru despre sare, nu ar putea crede cu ușurință că un gust atât de puternic ar putea atenua toate celelalte gusturi din farfurie? Știm deja că sarea, de fapt, le scoate mai mult în evidență. Cam așa e și cu Christos.

Dacă te lași în voia Lui, abia atunci, pentru prima oară în viață, ai ocazia să devii cu adevărat o ființă umană. 

El a creat o lume întreagă! A inventat, așa după cum scriitorii inventează personaje, oameni atât de diferiți pe cât intenționa să fim, ca mine și ca tine. ’Noi înșine’ așteptăm în El. Ceea ce numesc acum ’eu însumi’ nu înseamnă mare lucru. E de fapt o întâlnire a diferitelor forțe ale naturii, a dorințelor și a fricilor etc, parte din ele fiindu-ne transmise din moși-strămoși, altele prin educație, unele chiar direct de la diavol. Acela care ar trebui să fii nu e ceva ce rezidă în natură, ci vine de la Dumnezeu.

La începutul discuției am afirmat că există ’eu-ri’ în Dumnezeu. Voi detalia: nu există cu adevărat ’eu-ri’ înafara Lui. Mă refer la ființe umane complete, împlinite. Doar atunci când te lași să faci parte din El, devii cu adevărat ființă.

Pe de altă parte, nu e de ajuns să te alături lui Christos doar cu scopul de a te împlini ca ființă. Dacă asta urmărești, n-ai făcut nici măcar primul pas pentru că a deveni ființă înseamnă în primul rând a uita de tine însuți. Va veni de la sine doar dacă nu-ți vei face un țel în sine din asta.

E valabil, dacă vrei să știi, pentru toate cele pământești. Chiar și în literatură sau artă, cineva căruia îi pasă doar de originalitate nu va fi niciodată un original. Doar acela care și-a pus în cap să facă o treabă bună sau să spună adevărul devine cu adevărat un original și nici măcar nu-și dă seama. Chiar și în viața socială, nimeni nu va face o bună impresie dacă nu încetează să se îngrijoreze de ce impresie face. Acest principiu se aplică tuturor lucrurilor, de la început până la sfârșit.

Renunță la tine însuți și te vei descoperi pe tine însuți. Pierde-te pe tine și te vei salva.

Până aici C.S. Lewis aproape că m-a făcut să deschid ușa dulapului. Dar apoi a continuat așa:

Supune-te morții, cu fiecare fibră a ființei tale și vei găsi viața veșnică. Căutați-L pe Christos și-L veți găsi, iar împreună cu El tot ce El înseamnă. Rezumați-vă la voi înșivă și veți obține doar ură, singurătate, disperare și sărăcie.

… iar drumurile noastre s-au despărțit brusc, nu am de gând să cer viză pentru Narnia. Dumnezeu e Viață, Isus Christos e Viață. Christos a fost dat de oameni pe mâna morții, crezând că moartea îi va răsplăti. Christos a călcat moartea în picioare, dovedind că dacă iubești Viața și Viața te iubește. Moartea i-a răsplătit pe oportuniști cu arginți, dar nu cu veșnicie. Moartea e o ciclicitate, poate o repetiție, dar nu e veșnicie, nu în adevăratul sens al Cuvântului. Cine a fost, însă, acela care a dat pentru prima oară un rol oficial, înainte se vorbise doar pe la colțuri … întunecoase, morții în filosofie și în realitatea de zi cu zi a oamenilor? Friedrich Nietzsche. Același Nietzsche, de altfel un pezevenghi, care le-a dat o interpretare corectă alintărilor (cacealmalelor) lui Wagner. Nu mincinoase, ci metafizice. Șmecherul Nietzsche, știind ce cutremur, de plăcere, va provoca în buzunarele filosofilor, a anunțat că Dumnezeu a murit. A urmat o avalanșă de aberații: Autorul a murit!, crimă datorată lui Roland Barthes, Cultura a murit!, crimă datorată lui Mario Vargas Llosa etc. Liniștitor s-a așezat peste ele comentariul lui Jacques Derrida, până și numele îl recomandă, cum că Barthes ar fi murit de mai multe ori, dar tot n-a învățat să-și țină gura, aș continua eu. Nici nu e de mirare că Occidentul se prăbușește, încercând să-l dezmembreze pe Dumnezeu, pentru a-l face la fel de mic ca oamenii; elitele au creat o religie a distrugerii, patronată de Marea Loja Masonică a Morții, din care s-au dat peste cap să facă parte toate personalitățile din arta, științele, filosofia și ocultismul vestului arogant. L-au pus pe Isus la intrare, păcălindu-ne că le-ar fi blazon, când între ei au considerat că l-au pus exact unde îi era locul: la cerșit. Aproape toți acei bărbați de seamă au frecventat biserica anglicană. Mai apoi au prins gust și s-au infiltrat în mai toate bisericile și religiile importante ale lumii, precum moartea, pe nesimțite, în încercarea de a-l înlocui pe Dumnezeu, păstrând însă aceeași titulatură.

Efectele le vedem mult mai plenar astăzi. Dumnezeu nu a trebuit să ridice nici măcar din sprâncene, elitele care ar fi trebuit să ajute și să educe masele, au pavat drumul spre distrugere, spre aberație.

Nici celelalte vechi religii ale lumii: islamul, budismul nu s-au ferit de spectrul morții, concentrându-se mai mult pe moartea ca tranzit sanitar și nu pe aprecierea șansei de a fi în viață și de a fi capabili să creăm.

Poate că în trecut a existat o speranță de iertare. Am întârziat cu două mii de ani. Acum e nevoie mai întâi de îndreptare, că deh, vorba aceluiași Nietzsche: oameni suntem …

Bibliografie:

https://www.youtube.com/watch?v=MbRs7foGmnQ

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Nietzsche – filosofia parastasului fără colivă”

  • Amagire…cenusa.
    „Si Dieu n’existait pas, il faudrait l’inventer” – Voltaire
    O optiune pentru cei cu pacat: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine
    crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (Ioan 3:16)
    Elohim….”si Dumnezeu intre dumnezei..”
    Toti oamenii de pe aceasta planeta, cu bune, rele, destin sunt ai Creatorului. Pentru clarificari:
    „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide” (Matei 7:7)

  • pe ‘om’ il poti ‘pierde’ intr un singur fel:
    daruindu i Raiul pe Pamant :)))
    oricum altfel …o sa l gasesti, la un moment dat, in geninchi:))), cerind sau cersind mila Cerului :)))
    or daca vrei sa l pierzi …tre sa l departezi de ‘pozitia’ asta extrem de deosebita, ‘in genunchi’ si …eventual cu lacrimi in ochi :))

    or asta e poate daca si numai daca il scapi de ‘griji’, oferindu i Raiul pe Oamant:)))
    atunci …n o sa l mai vezi in genunchi si nici cu lacrimi in ochi!:))))))
    o sa uite …cam plenar de Sfanta Treime
    insa abia aceasta ‘stare’ ii va scoate la iveala pe Oameni, ei ….refuzind Instinctiv! Raiul pe Pamant :)))))

    n aveti nicio grija, toti cei care vor refuza Raiul pe Pamant sint deja in Tarla, …de asta s a ocupat insusi Hristos :)))

    doamna Liliana, cu toate ca nu rea pare a fi asa, se vor gasi uni care nu vor da doua parale pe Nemurire ( adica pe ‘viata Infinita’ ) imbratisind Vesnicia :)))), adica Anotimpul Iarna, adica Rinduiala, care a fost Buna Foarte 🙂
    🙂

  • ‘Acum e nevoie mai întâi de îndreptare’

    pai ea …e Rinduiala:)))

    Universul e o platforma pentru dezvoltare plenara, insa tocmai de asta ea are ‘doua destinatii’
    una e Acasa, Intoarcerea la Radacina, in Nemiscare,
    alta e …Dincolo, adica o Ramanere plenara in Imperiul Timpului (care vine la pachet cu o iesire, pe doar 30 de argintii:)), din Patria Anotimpurilor )

    fiind Rinduiala …se! manifesta,
    deci s a manifestat in fiecare clipa …de cind e Universul:)
    prin urmare …cu toate ca oamenii par a se departa de Natura, deci de Isus, apropiindu se de Antinatura, deci de Antihrist,
    ei …concomitent se apropie de Radacina, pentru ca ‘contrastul’ devine atat de puternic incat ‘poti recunoaste Vremurile’ cu o usurinta din ce in ce mai potenta :)),
    prin urmare Vremurile astea sint nimic altceva decit ‘o Cernere’ 🙂
    Lumea Mare e Cernuta, …(cam tot asa cum Apostolii au fost ceruti pentru a fi Cernuti :)) )
    in Ciur vor ramane doar Antioamenii, adica Oamenii Mintii:)))
    de Ciur vor trece doar Oamenii, adica Oamenii Mintii SI Inimii 🙂
    alta cale pentru desavarsire nu exista, decit ‘manifestarea in buricul smarcurilor proprii lui Antihrist’. adica ‘desavarsirea’ iese a iveala abia atunci cind esti in mijlocul Taramului Mortii ( chiar daca el iti e vandut ca Raiul pe Pamant, pentru ca, nu i asa, …daca nu mai mori inseamna ca a dat Raiul peste tine,…nu?:))))) )

    • Raiul pe Pamant …o fi el despre viata, doar despre viata, despre viata infinita, despre Nemurire, insa el e fix Iadul:)))daca l privesti din Cer, acolo unde viata devine Viata, miscarea devine Nemiscare, abia aceasta ‘miscare’ fiind Vesnica

      Vesnicia, spre fundamentala diferenta, presupune chiar lipsa Timpului:))) ( …asta cu ‘timpul Infinit’, deci cu nemurirea, e din povestea Anti, aia cu Antihrist in rol principal )
      cei care propovaduiesc Vesnicia vorbesc despre o Lume in care Timpul nu se manifesta
      cei care propovaduiesc Nemurirea vorbesc despre o Lume in care Anotimpurile nu se maniefsta
      ‘lupta’ e asta
      Minte VS Minte SI Inima
      Timp VS Anotimpuri

      • ‘cu moartea pe Moarte a calcat inseamna ca Isus a …completat ‘diferenta’ dintre Infinit tinde catre Zero
        adica …atunci cind Tinderea a devenit Nula, a fost ‘acoperita’, Infinitul a ‘murit’, pentru ca el s a suprapus peste Zero, peste Nemiscare, caz in care Infinitul …s a oprit din miscare :)))))

        pina la Isus toti oamenii erau ‘prinsi’ in Lumea Timpului ( SI a Anotimpurilor )
        orice faceau …mai departe nu putea trece.
        atunci cind Isus a coborit i Lumea Mortii, el fiind Insasi Ecuatia Nemiscarii, adica a Miscarii Vesnice, a trecut din Imperiul Timpului, a Miscarii Perpetue, catre Patria Nemiscarii ( din care Miscarea s a Nascut ) si a putut face asta …prin Definitie:))), pentru ca el era ‘Piatra din Unghi’, ‘ungiul’ asta fiind chiar Intersectia dintre Cele Doua Lumi, dintre Pamant si Cer, amble ale Curcubeului, adica ale Legamantului lui Dumnezeu cu Omul )

  • daca nu te supui rinduielii Naturii, spre ex ‘mortii’, ca anotimp ( pare a fi anotimpul Iarna :)) ), …ce faci, de fapt?!

    daca ‘moartea’ n ar mai exista si ar exista doar ‘viata’ ,…despre lumea asta, doar, vorbesc, atunci nu cumva cel care ‘dispare’ e un anotimp, adica Iarna?!
    a schimbat Isus vreun varf de ac din Dinamica Anotimpurilor?!, a Naturii, …despre care s a zis ca e Buna Foarte?!
    nu, s a supus ‘rinduielii’, …cum s o schimbe?!:)))

    altcineva va schimba Dinamica Anotimpurilor:)), ‘scotind’ Iarna din poveste, mai exact propiectind o tocma la Infinit, si odata cu ea si ‘moartea’ o va proiecta la Infinit:)),
    iar el e Antihrist.
    el va darui …viata, cum sa nu, insa ‘viata proprie Pamantului’, caz in care vorbim despre Nemurire ( sau despre Moartea de la Infinit:)) )

    Hristos vorbeste despre ‘cealalta viata’, care e chiar Viata, adica aia din Cer ( Cerul si Pamantul despre care vorbesc fiind, evident, ale Curcubeului:)) )
    aceasta Viata, de data asta Vesnica, e cea care e una cu Isus ( tot asa cum Nemuriea va fi una cu Antihrist ), Isus fiind chiar Viata ( Ecuatia de Miscare Absoluta ), Antihrist fiind ‘Ecuatia de Miscare Absolut Relativa’ :))

    Antihrist iti va darui ‘viata’. iti va darui o ecuatie de miscare absoluta in mod relativ, iti va darui Nemurirea,…nici mai mult nici mai putin. insa faptul ca el iti va darui o asemenea ecuatie de miscare ( care e Imaginea din Oglinda a Ecuatiei de Miscare Absoluta ) …doar ii ofera o tindere catre ‘pozitia lui Isus Hristos’, aceasta tindere fiind leita lui Infinit care tinde catre Zero

    io am zis ca …va fi coada ca cumparat Nemurire pe 30 de arginti:))
    vorba parintelui Papacioc,…care zicea despre toti mortii linga care a fost ‘in momentele dinaintea mortii’ ca isi doreau …’sa mai traiasca un pic’ ,
    poate o ora, poate o zi, poate o luna, poate un an, poate zece ani, poate …o suta de ani, …insa cel mai bine ar fi fost, pesemne, daca ar fi murit …la Infinit, deci ar fi trait tot pina atunci :)))

    Imperiu Timpului e Imperiul Mortii
    un timp care tinde la Infinit e darul suprem pe care Moartea ti l poate face, insa in cazul asta esti parte a ‘imperiului Mortii’

    Natura, Creatia, care a fost Buna Foarte, e cu Anotimpurile, cu Dinamica Anotimpurilor :)), pentru ea Iarna e …un anotimp si atat, pe care tre sa l asimilezi asemenea celorlalte anotimpuri, referinta fiind Viata, adica Ecuatia de Nemiscare a Oului Absolut

    Miscarea se naste din Nemiscare. deci iata ‘miscarea absoluta’, Nemiscarea
    prin urmare avem un Taram, propriu Nemiscarii
    si un Taram propriu Miscarii
    unul e al Antotimpurilor
    celalalt e al Timpului
    unul e despre Vesnicie
    celalalt despre Nemurire
    unul este despre Absolutul …pur si simplu
    celalalt e despre relativul Absolut
    unul e despre Zero, care e Totul SI Nimicul
    celalalt e despre Infinit, care tinde sa fie Totul, tinzind catre …doar una dintre Superpozitiile lui Zero :)))

  • Supune-te morții, cu fiecare fibră a ființei tale și vei găsi viața veșnică.

    …habar n am cine e tipul, autorul, insa el pare a nu spune sa i te supui Mortii, ci mortii, adica rinduielii Naturii.
    din acest punct de vedere Isusu s a supus rinduielii, o rinduiala care l viza pe om ( si a facut asta pentru ca omul sa se poata ridica la o rinduiala superioara, care e proprie Fiului lui Dumnezeu’, caz in care ‘fiul omului’ a fost ridicat la nivelul ‘Fiului lui Dumnezeu,
    abia astfel Fiul Omului fiind una cu Fiul lui Dumnezeu ( am mai zis care e definitia ‘fiului omului’ si a Fiului Omului’ … 🙂 )

    Isus este Intersectia dintre Om si Dumnezeu
    Isus este Fiul lui Dumnezeu
    Isus este Fiul Omului

    Fiul lui Dumnezeu implineste Voia lui Dumnezeu, tot asa cum ‘fiul omului’ implineste ‘voia omului’
    insa …stim ca Voia lui Dumnezeu e si ‘voia omului’, daca cel care implineste Voia lui Dumnezeu e cel care implineste ‘voia omului’, caz in care Intersectia devine Isus Hristos, care e si Fiul Omului insa si Fiul lui Dumnezeu,
    caz in care putem spune ca Dumnezeu si Omul au acelasi Fiu ( ‘fiul’ fiind ‘cel care implineste voia’ )

    • una e sa te supui mortii, adica ‘rinduielii Naturii’, daca reusesti sa te supui …cu ultima fibra a fiintei tale si mai bine!:))),
      alta e sa i te supui Mortii, adica lui Infinit. e cu totul si cu totul alta treaba.
      n am nicio indoiala ce exista unii care i se supun Infinitului si ..si or fi facut si ‘gasca’, intre timp:)), poate chiar ‘o religie’ :)))

      insa sa te supui mortii e una, daca faci asta te supui lui Zero, Oului Absolut, Sfintei Treimi , indirect Rinduielilor Creatiei
      sa te supui Mortii inseamna sa i te supui lui Infinit

      o miscare perpetua, care se opreste ….la Infinit:)) e Ecuatia de Miscare Absolut Relativa. ea are ca referinta Timpul Infinit

      Viata Vesnica presupune …chiar lipsa Timpului:))), caz in care nu mai vorbim despre Miscare, ci despre Nemiscare( care si ea o e ‘miscare’, insa Absoluta, proprie Oului Absolut, adica Sfintei Treimi 🙂

  • Antiadevarul ii va face un dar, omului, unul deosebit, …ii va da în dar nemurirea :))
    …clar că fi coada la taraba lui Antihrist, pentru că toți vor prețui …viața, nu ?’)))

    • daca el îți dăruiește Nemurirea …deci o viață in care moartea a fost proiectata la Infinit, …înseamnă că îți dăruiește viața veșnică?:))))

      între Hristos și Antihrist deosebești doar cu Inima ‘(
      altfel ei …sunt leiți!, pentru că Antihrist e Imaginea din Oglindă a lui Hristos

      • între Hristos și Antihrist deosebești cu aceeași lejeritate cu care deosebești între Veșnicie și Nemurire.:)

  • una e Veșnicia și cu totul alta e Nemurirea
    o viață

    viața care are ceva împotriva morți …nu e despre Iubire
    abia viața care n are nimic împotriva morții …e Iubire,
    doar cel care n are nimic împotriva morții …o biruie

    cel ce se împotrivește Minciunii e …potrivnic, îi lipsește Iubirea, de fapt impotrivindu se Minciunii se declară adept al ei, ..fara să știe, poate:))
    Iubirea înseamnă …sa n ai nimic împotriva nimănui:))
    in felul asta …nu pici niciodată, pentru că n are cine sa ți se impotriveasca, și nu picibtot asa cum Iubirea nu pica…’)

  • Christos a călcat moartea în picioare, dovedind că dacă iubești Viața și Viața te iubește.

    :))
    cum sa calce ..moartea în picioare?!
    Isus …cu moartea pe moarte a calcat ‘)
    el a trecut de la moarte la viață, fiind primul om care a făcut asta pentru că …știa spre ce sa se îndrepte, pentru că a recunoscut destinația

    aici e moarte, dincolo e viața
    ce i drept …cei care se vor agata de viață, in lumea morții, adică asta,
    vor găsi moartea,
    nu lumea vietii, adică ailaltă, ailaltă cu totul :))

    • Că cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde; iar cine îşi va pierde sufletul pentru Mine îl va afla.

    • tinerețea fără bătrânețe e tot una cu viața fără de moarte? 🙂

      • ce i drept autotul n a zis tinerete fara batranete
        autorul n a zis viata fara de moarte
        autorul a zis ‘tinerete fara batranete’ SI ‘viata fara de moarte’

        pe linga autorul acestei povesti maretii fizicieni …cuantici de azi sint …’copii de gradinita’ :)))
        aceasta poveste e un regal de fizica cuantica 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *