Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Nimeni nu e om mare pentru sluga lui (Tudor Arghezi)

Lacheu. Pentru a comenta melancolic disputa din familia lui Nicolae Iorga în chestiunea succesiunii, Tudor Arghezi trece în revistă, în tableta Eredități, din Adevărul, 16 noiembrie 1946, cîteva concretizări ale vorbei franceze că nu există erou pentru lacheul său. Reproduc pasajul, pentru că el destăinuie amănunte mai puțin cunoscute din Istorie:

„O vorbă franceză spune că nimeni nu e om mare pentru sluga lui. Valetul, aducîndu-i stăpînului papucii, apa caldă, numărîndu-i ciorapii şi, cum le zice, izmenele, pentru spălătoreasă, şi uitîndu-se în fundul lor, are motive să fie decepţionat. Prestigiul se chirceşte şi se face meschin. Pudoarea, politeţea, discreţia şi nevoia de distanţă nu e de crezut să aibă alt substrat decît conştiinţa că eşti fără să vrei un infirm.

Jaurès, miraculosul creator al socialismului, asuda în timpul unui discurs atît de mult şi atît de des încît era silit să se întrerupă, ca să se ducă să se schimbe, într-o cameră pregătită la Palais Bourbon. Camera ştia că în pauza lui deputatul se dezbracă, ia un duş, se primeneşte şi-l aştepta să reapară fulgerînd. Orişicum, elocinţa îi era oarecum diminuată şi accentul mai puţin sigur de el. Era stingherit ca de un fir de păr în gură.

Regina Serbiei, Natalia, cea mai frumoasă femeie din Europa, fusese abandonată de regele Milan, din pricina unui defect extrem de tragic. Ea călătorea şi iarna cu ferestrele de la vagon deschise, ca să nu-şi impresioneze personalul însoţitor cu mirosul, în exaltaţie permanentă, al părţilor ei ascunse.

Voltaire, genialul sarcastic al literaturii franceze, a fost un samsar aristocratic, îmbogăţit din intervenţii şi diferenţe, şi un avar, iar împăratul Vespasian se ştie că, în schimb, nu era sensibil la nici un fel de miros al gologanilor.

Probabil că în setea cu care caută istoria şi critica prin boarfele unui om reputat mare, se ascunde trebuinţa de a-l dovedi făcut pe măsura valeţilor lui, un sentiment de profanare, prezent şi la cărturari ca la cioclii.”

*

Spicuiri. Petre Stoica în Istoria polemică si antologică a literaturii române, Poezia, scrisă de Eugen Barbu, cu versuri pe care le rețin:

„Asemenea copiilor,/ cu crete colorate/ ți-aș desena fața/ pretutindeni pe ziduri./ Dar de ce să te sărute vîntul?”; „și dintr-o curte îndepărtată se aude/ strigătul de moarte al fierăstrăului”; „Din ceasul prețuirii cade rugină”; „ca un rinocer trece locomotiva prin preajma pădurii”; „Din norul serii, zmeuriu,/ cad porumbei întorși de pe cîmp;/ umbrele mănîncă repede/ afișele cu anunțuri din tîrg.”; „Radioul transmite concerte/ în albastru și galben”; „în parc bătrînii dezleagă cuvinte încrucișate/ dar se poticnesc la cuvîntul moarte și pleacă”; „rugați-vă pentru sufletul lui Cristofor Columb”; „în vecini copilul primește două clopote la fund”; „un vapor cu aburi se scufundă într-o gravură”; „Iubito, din bucătăria noastră dispare treptat/ mirosul metafizic al legumelor”; „doar copiii spun noapte bună cojilor de pepene”.

Cele mai multe spicuiri sînt însă din Emil Brumaru, poet cultivat de mine la SLAST, pe care mi-l amintesc năstrușnic și ca om:

„motani care cîntă în fotografii la flaut”; „pipe scoțînd crini de fum”; „fluturi care beau catifea și mănîncă dantele”; „costume frugale în care toamna miroase a praf adormit”; „motanii mănîncî pilaf de gutuie oranj”; „se spun cîntece naive pentru parfumat gura”; „crini în jiletci proaspete”; „motani cu limba parfumată”; „cișmele dulci”; „Prin atmosferă trec dirijabile fragede”; „se copie jartele intime ascunse în samovare blonde”; „prietenul dispărut din prea multă decență”, „damigene în care stau falnice cetăți de vișinată”; „îngerii doxologesc”; „motanii sorb rom pe catifele”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Nimeni nu e om mare pentru sluga lui (Tudor Arghezi)”

  • Arghezi era rau; le dadea peste peste bot la toti idiotii….cu talent deosebit.
    Natalia Obrenovici, d.1941 intr-o manastire din Franta (se convertise la catolicism). Scrie frumos despre ea, dar vrea sa puncteze
    duhoarea de estrogeni pe care o lasa femeile in perioada de reproducere.
    Voltaire, mare bandit, pleaca din Franta exasperat de „justitia” baronului de Montesquieu.Citez:’ A interpreta legile e aproape
    acelasi lucru cu a le corupe..”. Voltaire voia legi clare, precise, de neschimbat.
    Cu Vespasian era alta treaba. Pe atunci evreilor li se „umflase capul” si se razboiesc cu romanii. Il trimite pe Titus (fiul lui) care
    distruge Ierusalimul, Templul nr.2 si jefuieste bogatia biblica a evreilor (mare,fara numar….); a indeplinit profetia..venise timpul,
    dar mai urmeaza.. Astept Templul nr.3..
    In rest: despre „istorici si critici”.

  • Nimeni nu e om mare pentru sluga lui
    Nimeni nu e om mare pentru neamul lui

    nimeni nu e om pentru alt om
    abia antiomul ti l arata pe om, aratindu ti maretia omului

    nici Hristos n a fost Om pentru oameni
    abia Antihrist ti l arata pe Hristos ca Om,
    caz in care alegand intre Hristos si Antihrist alegi intre Om si Antiom,
    alegi intre ‘Minte si Inima’ si ‘Minte’

    ( si cum Iubirea este SI, tu, Omule, vei alege SI-ul dintre ‘Minte si Inima’ si ‘Minte’ , adica ‘Minte si Inima’, caz in care ai ales de fapt SI-ul dintre ‘Minte si Inima’

    ultima esenta a Creatiei este …chiar prima, adica SI-ul dintre Minte si Inima, acest SI fiind chiar Iubirea, Fiul Mintii si Inimii 🙂

    …nimeni nu e om mare printre oameni, pentru ca toti oamenii sint egali cu ei insisi, insa la aceasta concluzie ajungi abia atunci cind antiomul devine realitate

    toti oamenii sint in turma lui Hristos inca de acum cam 2000 de ani. toti!:)))
    poate ca e mai grei de priceput cum vine asta, insa nu chiar greu de tot :)), pentru ca de fapt …e suficient sa ramai om, asta e faza fazelor 🙂 :))))

    mai simplu: Sfanta Treime ti a cerut sa ramai …ceea ce esti!, adica sa ‘vezi’ ce esti si sa alegi aceasta Definitie, atunci cind o Alta Definitie va fi disponibila ( aia a Antiomului ), adica …sa ramai Om!
    Dumnezeu nu ti a cerut o Actiune, adica sa Faci ceva,…nu!, el ti a cerut, pentru ca te a facut Suficient, …sa ramai asa cum esti, ca abia asa esti …suficient si in mod relativ insa si in mod absolut 🙂

    deci atunci cind s a spus ca Hristos a adunat in turma si ultima oaie, …aia ratacita, si s a spus pentru a asa a fost, …pai fix asa a fost!:)), adica Hristos, lucrarea lui Hristos, a acoperit si cel mai adinc ungher al Defintitiei Omului. a Definitiei Omului, nu …a unui om sau a altuia, ci …a Definitiei Omului :))))

    de asta se si poate spune, azi, mai exact pe Vremurile astea, ca toti oamenii deja sint in imparatia lui Dumnezeu:)))), pentru simplul motiv ca Isus Hristos a acoperit plenar cu lucrarea lui Definitia Omului

    deci …oamenii sint deja in Imparatia lui Dumnezeu?
    Bineinteles!:)))
    toti-toti!:)))

    faza e ca tot ce mai trebuie e …sa ramai ceea ce esti, adica om :))))
    deci ceva ceva tot tre sa ‘faci’, insa Dumnezeu nu ti cere sa ‘faci’ o Actiune, ci o ‘nonactiune’, adica tot ce ti cere e sa ramai ceea ce esti 🙂 :))

    toti oamenii sint deja in Imparatia lui Dumnezeu?
    Bineinteles!
    …nu v a zis Hristos, deja, ca a adunat in Turma lui chiar si ultima oaie ratacita? v a zis!:)))
    pai daca v a zis …de ce nu l credeti?:))))
    odata cu Inaltarea lui Hristos la Cer toti oamenii, toti!, au ajuns in Imparatia lui Dumnezeu.

    de atunci singura ‘treaba’ a omului, din aceasta perspectiva, a mai fost doar una: sa i se aplice Lucrarea lui Hristos:))), adica …sa ramana om. :))))
    si ‘treaba’ asta e cea care e chiar vedeta acestor Vremuri, pentru ca aceste vremuri sint Vremurile Antiomului
    si …nu va faceti griji!, ….va fi coada la vandut omul ce esti pentru a cumpara, la schimb, antiomul
    insa in acest caz Lucrarea lui Hristos nu te mai acopera, pentru ca Lucrarea lui Hristos se refera la oameni, cei drept doar la ei, insa tot atit de drept e ca o face in stil plenar 🙂

    rezumat:
    e suficient sa ramai om, omule! 🙂
    e suficient! 🙂

    insa ….nimic nu va fi mai greu pe lumea asta, in curind, decit sa ramai om.
    om-ul e Cernut prin Sita Plenara care se numeste ‘prezenta antiomului’. e atat de mare aceasta Ispita, incat doar oamenii ii vor rezista. si vor rezista exclusiv pe motiv ca Tatal a imputinat Vremurile, ca daca le pastra pina la Limita,
    la Limita Infinit chiar tinde catre Zero, deci ‘nauceala’ ar fi avut tendinta sa devina plenara

    rezumatul rezumatului:
    toti oamenii sint deja in Imparatia lui Dumnezeu
    toti!
    deja!

    tot ce mai trebuie e …sa ramai ceea ce esti, adica om:)))))
    pare ceva …de la sine inteles, azi?
    doar pare!
    …in curind v aparea pe ecrane Antiomul, vedeta Vremurilor, …care va va aduce in Dar Nemurirea.
    oare …citi dintre voi vor alege sa moara, urmand Anotimpurile, si sa refuze Nemurirea, adica sa refuze sa traiasca …pina la Infinit? :))))

    io …am auzit la un batran …care a tot stat la capul muribunzilor, ca toti isi mai doreau sa traiasca.
    un picut!
    un minut, o ora, o zi, o luna, un an, etc
    …cum va fi atunci cind ‘traitul la Infinit’ va deveni ….realitate? :)))))

    Dumnezeu e Iubire:)
    El nu v a cerut sa ‘faceti ceva’, ci …sa ramaneti asa cum v a facut,…dupa Chipul si Asemanarea Lui
    e …suficient, daca faceti asta.
    insa …sa n aveti vreo indoiala, pentru ca omul sa aleaga Antiomul, adica Nemurirea, s-a Lucrat inca …de cind e Lumea, asa ca …doar stati si priviti cum arata Ispita Plenara

    cu toate ca e suficient sa ramai om, oameni se vor buluci sa devina antioameni, renuntind la Definitia pe care o au …din Fabricatie.
    din Iubirea lui Dumnezeu iesi …pentru ca asa doresti tu!
    adica …daca dorinta ta e sa ‘iesi’ din Iubirea lui Dumnezeu, care te acopera Plenar,…Dumnezeu iti asculta Dorinta si ti o implineste. …chiar si pe asta!

    Omul a fost Facut Desavarsit
    …n ai ce sa i mai faci!
    gata!

    insa …se mai poate ‘face’ ceva :))))
    sa iesi din Definitia acestei Faceri, …spre ex ‘adaugind un Varf de Ac Definitiei Omului, …cam tot asa cum ala din poveste i a adaugat sarpelui picioare :))

    odata cu Inaltarea lui Hristos la Cer intre om si Dumnezeu nu mai incape nimic, nici macar un varf de ac ( tot ce se afla pe acest Teritoriu a fost declarat Nul :))), insa chiar si un Varf de Ac de se va afla ‘intre’, atunci el devine Totul, acest Varf de Ac facand Diferenta intre Om si Antiom, intre Hristos si Antihrist, intre Iubire si Antiiubire

    hei!, …stiati ca exista si Antiiubire?:)))
    dupa cum exista si Antiintelepciune?
    dupa cum exista si Antihrist?
    si …sa n aveti vreo indoiala, Iubirea si Antiiubirea seamana leit, in modul, …adica ‘in modul’ nu poti sa faci diferenta intre ele
    deci …luati in seama, adica luati aminte:))), Antihrist e despre Antiiubire, care seamana ca doua picaturi de apa cu Iubirea, insa exclusiv ‘in modul’
    deci …daca nu veti Vectoriza, …si asta doar cu Inima veti putea face, nu veti putea deosebi intre Antiiubire si Iubire, in fapt intre Antiadevar si Adevar, …Antiadevarul fiind ‘Adevarul din Oglinda ‘ )

    abia fiind om pentru tine insuti poti vedea maretia omului din fata ta,
    insa vei fi om pentru tine insuti abia atunci cind Hristos va veni ( i se spune ‘a doua venire a lui Hristos’ )…in Imparatia lui Dumnezeu.
    care e in voi insiva :)))
    ( deci asteptati l pe Hristos, …(la a doua venire) …in voi insiva:)), ca el acolo va veni, pe Cerul care e In Voi sa l asteptati, pentru ca el acolo va veni )

    • daca vi se va spune …uite l colo, uite l dincolo, insa oriunde altundeva decit in Imparatia care E! in voi, …amintiti va ce v am zis:)) :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *