Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Odessa – un film în favoarea propagandei ruseşti

Întîlnit la intrarea în BAR, Alex Stoenescu ţine să mă convingă că în urmă cu decenii (1983, zice el) ne-am fi întîlnit prima oară la Biblioteca Academiei. De aceea, discuţia dintre noi debutează cu Vă felicit pentru împlinirea a 30 de ani de cînd ne-am întîlnit! Fac o mutră ambiguă, deschisă tuturor interpretărilor. Alex Stoenescu mă îndeamnă să-mi amintesc. Era undeva, într-o sală de la subsol, citea nu ştiu ce ziar. Eu (descris de el acum drept un ins cu plete) parcurgeam Universul. Şi că la un moment dat aş fi venit la masa lui, pentru a-l întreba (recunoscîndu-i competenţa în domeniul armamentului) despre o fotografie surprinzînd un Stukas în picaj. Rezultă din istorisire că eu mi-aş fi exprimat, la vremea respectivă, nedumerirea faţă de legenda la fotografie: Un bombardier în picaj. Se înţelege că el m-a lămurit. Se înţelege că eu am fost încîntat de lămurire. Mutra echivocă mă ajută să nu-mi mărturisesc gîndurile. Dacă n-ar fi aşa, Alex Stoenescu ar afla de mirarea care m-a cuprins la vestea că aş fi avut cîndva, în viaţă, vreo întîlnire de acest fel cu domnia sa. Admiţînd că memoria îmi joacă feste, Logica mi-a rămas însă vie. Potrivit Logicii:

 1. Nu mă puteam întîlni într-o săliţă de la subsol, deoarece Biblioteca Academiei n-are şi n-a avut niciodată o sală de lectură la subsol. Într-adevăr, înainte de 1989, timp de vreun deceniu, mi-am sacrificat viaţa citind presa vremii la BAR. Pentru ziarele sugerate de Alex Stoenescu, săliţa, zisă şi cu numărul trei, Specială, pentru că aveai nevoie de o legitimaţie specială, se găsea undeva la etaj.
 2. Poate că el citea, într-adevăr, reviste militare. Eu însă n-aveam cum să citesc Universul din timpul Războiului, din simplul fapt că epoca studiului meu începea în 1945.

Ca de obicei în astfel de împrejurări, mă grăbesc să trecem la un alt subiect. Un tip, văzut, parcă, la o televiziune de ştiri, a făcut un film, Odessa, prin care-şi propune să arate lumii grozăviile comise de Armata română la Odessa, sub mareşalul Antonescu. Despre această chestiune ziarul Adevărul i-a solicitat lui Alex Stoenescu un punct de vedere. Despre acest punct de vedere înfirip rapid o discuţie cu Alex Stoenescu – deşi, dimineaţă fiind, mă aflu în întîrziere faţă de programul zilnic de bibliotecă. El pipăie rapid în proiectul Odessa mugurele unei conspiraţii ruseşti. Exagerarea cifrei morţilor e făcută de ruşi întîia oară în Cartea neagră, scrisă de Ilya Ehrenburg. Dintr-un motiv de loc complicat – ar trebui să adaug eu. În bătălia care se duce şi azi în chestiunea celui de-al doilea război mondial, ruşii au tot interesul să apară drept purtătorii de jertfe ai conflagrației. Represiunea de la Odessa e folosită nu atît împotriva României (are vreo importanţă pentru Germania de azi crimele comise de Germania lui Hitler – ieri?!), cît mai ales pentru legendarizarea Marelui Război Pentru Apărarea Patriei. Asta ar trebui să spun. Sau, ca să fiu corect, lucrurile acestea mi-au venit în cap, după ce-am ajuns acasă, ba chiar mult după, cînd m-am apucat de scris.

Scriam pe 9 aprilie 2014. Asta da Mafie: Mafia de partid și de stat!

Dezvăluirile din Referatele şi Stenogramele DNA în cazul Adrian Duicu – spuneam miercuri seara la Jocuri de putere de pe Realitatea TV – ne avertizează asupra unei realităţi pe care, poate, n-am fi conștientizat-o dacă nu se petreceau arestările din ultimul timp: Baronii locali PSD se constituie într-o Mafie mai rea decît Mafia: Mafia de partid şi de Stat. Fireşte, Mafia italiană are conexiuni cu Statul. Acestea se petrec însă sub forma unor funcţionari plătiţi de Mafie pentru a a-i rezolva interesele: un contract avantajos, o debarcare a unui indezirabil. În România PSD-ismului nesimțit, ciocoiesc, Mafia e însuși Statul. Referatul DNA arată că Adrian Duicu aranja în biroul premierului Victor Ponta promovarea în postul de şef al IPJ Mehedinţi a coruptului Ștefan Ponea. Șeful Poliției pe țară dă fuga la Palatul Victoria, cu carîmbii umezi de teamă, pentru a-i rezolva problema baronului local. Acelaşi Adrian Duicu îşi avea omul său în CSM. Se pregătea să-i plaseze unul în DNA. Din cîte se vede, reţeaua Mafiotă se suprapune structurii de stat. Premier, miniştri, şefi ai CJ.

Alte titluri din 9 aprilie 2014


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Odessa – un film în favoarea propagandei ruseşti”

 • 1. Din 1983 sunt 40 si ceva de ani
  2. Filmele postrevolutionare despre Odessa au fost facute de doi paduchi , unul e Jude , altul e un ilustru necunoscut din Timisoara cu radacini unguresti ambii „romani „din tagma „romanilor ” Murari. Si ca orice intelectuiual care se respecta s-a milorgit pt fonduri . Pt un astfel de subiect si pt modul lui de tratare se obtin sponsorizari consistente.

 • Da Domne traim in statul national unitar …din pacate Este si mafiot si paraleu.
  Deci DACA te iei serios de dinsii esti mincat.
  E ca-i tare ?
  TE iei de binom…ooo asta e lez majestate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *