Menirea oricărei probe sportive este stabilirea unei ierarhii, urcarea pe podium, decernarea medaliilor, cântarea Imnului Național, steagul urcă pe catarg. Fotografii, filme, sportivi, antrenori, familii, spectatori emoționați și așa mai departe.
Toate aceste elemente sunt și mai spectaculoase la Jocurile Olimpice, suprema competiție planetară.
Dar, nu toate lucrurile sunt normale pe lumea asta. Mai sunt și bizarerii, curiozități și secvențe de viață care întrec fantezia.
De aici și titlul unor materiale de la Olimpiada de iarnă din China.
Astăzi, vă supunem atenției o probă sportivă care nu a mai avut ceremonie de decernare a medaliilor.
Concret, iată ce s-a întâmplat.
Ceremonia de decernare a medaliilor pentru concursul pe echipe la patinaj artistic, programată marţi, a fost amânată din cauza unor „probleme juridice”, a anunţat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), fără să ofere alte detalii.
„Toată lumea face tot posibilul pentru a rezolva această situaţie cât mai curând posibil. Sunt sportivi care au câştigat medalii şi care sunt îngrijoraţi. Uneori, problemele juridice pot necesita timp până se rezolvă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, miercuri, la Beijing, în cursul conferinţei sale zilnice de presă.
Echipa Rusiei, care concurează sub drapel neutru, a devenit, în premieră, campioană olimpică, graţie evoluţiei foarte bune a patinatorilor săi, în frunte cu tânăra Kamila Valieva (15 ani).
Cu un total de 75 de puncte, reprezentanţii Rusiei s-au impus în faţa patinatorilor din Statele Unite (65 puncte) şi Japonia (63 puncte).
Dar care este motivul până la urmă?
Ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj de artistic de la Jocurile Olimpice de la Beijing nu a avut loc, după ce unul dintre patinatorii ruşi, campioni olimpici, ar fi fost depistat pozitiv la un produs dopant, informează cotidianul L’Equipe, care citează publicaţia USA Today.
Într-un articol, publicat miercuri de ediţia online a USA Today, o sursă apropiată cazului, care a dorit să rămână anonimă, a afirmat că unul dintre patinatorii ruşi a fost depistat pozitiv la un produs dopant.
Şase patinatori ruşi au concurat în proba pe echipe: Kamila Valieva la feminin, Mark Kondratiuk la masculin, perechea Anastasia Mişina-Aleksandr Galliamov şi specialiştii la dans Victoria Siniţina-Nikita Kaţalapov.
Deci, dopaj. Frumos!
*
Ieri am scris despre lacrimi vărsate la Olimpiada de iarnă din China. A fost la mijloc supărarea unor sportivi care au reprezentat China, SUA, Japonia, Germania și alte state. Azi, iată detalii despre lacrimi românești la această competiție.
Schioarea Maria Constantin, antrenată de Andrei Szilagyi, a încheiat în lacrimi prima manșă din proba feminină de slalom după ce a încălecat o poartă și a fost descalificată.
Maria a plecat a 79-a de la start și la primul intermediar diferența de timp față de lider era sub două secunde. Din păcate, însă, ea nu a reușit să treacă în partea de sus a traseului de o poartă și a fost nevoită să iasă din concurs. La sosire, Maria a fost așteptată de antrenorul Alexandru Barbu, de colegul ei, schiorul Alexandru Ștefănescu, de Raluca Strămăturaru și de medicul Dan Tănase. Fiecare a încercat să o încurajeze.
Pentru Maria Constantin, participarea olimpică de la Beijing 2022 se încheie cu locul 45 de la slalom uriaș.
Să nu uităm însă un principiu olimpic. Important este să participi!
În imaginea alăturată, Maria Constantin încearcă să își ascundă lacrimile.