Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Omul nou, o vită?

Citesc cu firească revoltă impresiile  baschetbalistului Virgil Stănescu,  cândva  jucător în Liga Universitară a SUA. Pentru   câteva luni, el a  fost și în lotul lărgit al celor de la Atlanta Hawks și a constatat cu perplexitate că „acolo eram cu jucători de NBA și contractul minim era de 500.000 de dolari pe an. Șocul pe care l-am avut a fost să văd viața aia și oamenii ăia. Ei chemau limuzina să meargă până la benzinărie ca să-și ia chipsuri. Zburam cu avionul privat al echipei. După viața de Colegiu, unde munceam pentru fiecare ban pe care-l aveam, am ajuns cu oameni care scoteau lanțul de la gât de 70.000 de dolari și-l agățau de cuier când se duceau la antrenament. Și care mergeau la mall și-și lăsau hainele vechi acolo. Genul ăla de extravaganță care nu m-a definit niciodată, dar a fost un șoc.”[1]

Din același univers bizar, ca să nu-l numesc direct bolnav , Rich Paul, „impresar influent în NBA, cel care îl reprezintă pe LeBron James, și-a avertizat clienţii că «200 de milioane de dolari nu sunt bani mulți». Apoi a comentat câteva dintre obiceiurile de consum ale acestora: «Am băieți în vârstă de 22 de ani cu contracte care le vor aduce 200 de milioane de dolari în următorii 4 sau 5 ani. Am mulți astfel de jucători, da? Însă le spun constant că ăștia nu sunt mulți bani, având în vedere de unde începi, adică de la zero. Nu toţi vor juca până la 40 de ani, majoritatea vor fi gata la 33. lar pentru acei bani vor plăti taxe până la 55%. Nu mai spun că pantalonii de astăzi, cei pe care jucătorii îi cumpără în exces, fără să aibă nevoie de ei, costă cam 2.000 de dolari bucata. Așa că totul e relativ.»”[2]

Vasăzică, astfel arată modelele tinerilor de azi… Acolo și aici, în Paradisul american și-n bătătura  valahă, pretutindeni ! Le  vedem oriîncotro ne-am arunca ochii, omul nou își exhibă orișiunde urâțenia, grobianismul,  incultura, mărgelele  colorate

Premoniția lui Günther Anders s-a împlinit  cu asupra de măsură și mai repede decât se preconiza. Căci, filosoful german scria în 1956 niște fraze care, acum,  sună cutremurător. Așadar, „vom reduce de-o manieră drastică educația, pentru că un individ incult are un orizont de gândire limitat, cantonat în preocupări mediocre. Trebuie să facem în așa fel încât accesul la știință să devină din ce în ce mai dificil și elitist, între popor și știință să existe o prăpastie, iar informația destinată publicului larg să fie lipsită de orice conținut cu caracter subversiv. Mai ales fără filozofie. Și aici, trebuie să folosim puterea de convingere și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, emisiuni de divertisment care să se adreseze doar laturii emoționale sau instinctive. Mințile vor fi ocupate cu ceea ce este inutil și ludic.

Este bine, printr-o vorbărie și muzică neîncetate, să împiedicăm mintea să gândească. Vom pune sexualitatea pe primul loc al intereselor umane. Nu există un tranchilizant social mai bun. În general, vom face în așa fel încât să eliminăm partea serioasă a existenței, să luăm în derizoriu tot ceea ce este valoros, să întreținem o apologie constantă a lejerității, astfel încât euforia publicității să devină standardul fericirii umane și modelul libertății. Condiționarea va produce astfel, ea singură, o asemenea integrare, încât unica frică – pe care va trebui să o întreținem – va fi cea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accede la condițiile necesare fericirii.

Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat precum ceea ce este: o vită, și trebuie să fie supravegheat cum trebuie să fie păzită o turmă. Tot ceea ce conduce la adormirea lucidității sale este bun din punct de vedere social, iar ceea ce ar amenința să îl trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, combătut. Orice doctrină care ar pune sub semnul întrebării sistemul trebuie să fie desemnată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin vor fi apoi tratați ca atare”[3].

Amin!

 

 

 

 

[1] Gazeta  Sporturilor

[2] Gazeta  Sporturilor

[3] Günther Anders,  Obsolescența omului. Volumul I. Despre suflet în epoca celei de-a doua  revoluţii industriale

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Omul nou, o vită?”

  • Raportez : misiunea „stupid people” a fost indeplinita!

  • Și sfârșitul vitelor este la abator…
    Comuniștii au făcut educație,școală,culturalizare chiar cu forța și cu puterea legii,au deschis orizontul maselor spre educație,cunoaștere,paradoxal un om educat așa cum a făcut din milioane de oameni societatea în comunism era greu de îndoctrinat având orizontul lărgit spre cunoaștere,spre știință.Acum e mai simplu pentru cei ce vor omul nou sclav supus și aclamator al sistemului ce se vrea a fi creat,e destul ecranul telefonului.Respect țările și popoarele care se opun omului nou!

    • ‘oameni noi’ au tot fost. acum e vorba despre antiom, caz in care nu despre om e vorba
      toti oamenii noi de pina acum au fost …oameni. tura asta omul nou e unul care intre timp a suferit o metamorfoza, devenind antiom
      faza cu opusul nu mai tine in fata antiomului. nu i te poti opune Artificializarii, Lumii Anti, adica Noii Lumi, fara ca tu insusti sa te declari, concomitent, adept al acestei lumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *