Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Plutonul de execuție care dă vieții un sens

Un precursor al Caritasului. Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”. Meşterul afacerii proceda extrem de simplu. Ne povesteşte Stelian Popescu în Memoriile sale:

„Andronic pretindea că poate face dintr-un napoleon de aur doi, ba chiar mai mulţi, invita la el pe naiv într-o cameră întunecoasă, acolo scotea din buzunar un napoleon pe care trecându-l prin foc devenea verzui, după care spunea:

– Pot face din astea la infinit, acesta e de aramă, dar eu îl transform în aur adevărat dacă îl pun într-o baie de aur, care e foarte scumpă şi acum nu am banii necesari pentru a mi-o procura! Punea apoi moneda într-o tigaie, o trecea prin foc, unde se înverzea şi spunea naivului: – Ia -o!

Acesta punea mana, se frigea bine şi o lăsa jos. Atunci Andronic scotea o sticluţă cu un lichid pe care îl turna peste moneda verzuie, care redevenea aurie.
– Ia moneda şi du-te să vezi dacă e bună, nu mă tem că nu o să mai vii!

Naivul lua moneda de mică valoare, o schimba şi strângea ce bani mai avea, venea apoi la Andronic ca acesta să-şi cumpere apa de aur şi să-i facă multe monede. El lua banii dându-i întâlnire peste câteva zile, când îi spunea că nu a găsit încă apa de aur, la o nouă întâlnire încerca şi nu reuşea spunând că a fost păcălit. Mai dădea câteva întâlniri în care se văita din nou că a fost înşelat”.

Fiind vorba de monede, Codul Penal de la vremea respectivă pedepsea nu numai pe escroc, dar şi pe cel ce se lăsase tras pe sfoară. Pe aceasta se baza Andronic:

„Dacă naivul îl ameninţa cu reclamaţia, Andronic îi arăta Codul Penal. Acesta plecând speriat, şantajistul îşi continua escrocheria cu alţii, mai ales din «lumea bună», care se temea de scandal”.

Ce era apa de aur?

„Acid azotic ce înlătura cocleala de pe monedă redându-i strălucirea”.

Afacerea „Andronic” s-a petrecut prin anii 1888-1889. Cu un secol înaintea CARITAS-ului postdecembrist. Ce uneşte cele două escrocherii ca un arc aruncat peste atâta amar de ani? O slăbiciune umană banală, sesizată de Stelian Popescu:

„Puţini oameni rezistă tentaţiei de a se îmbogăţi fără muncă! Dacă vine omul care ştie să le prezinte în mod dibaci o îmbogăţire uşoară, sunt gata a se lăsa păcăliţi”.

*

Despre Marcel Pauker. La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului. Șefii Internaționalei comuniste voiau să ştie cum stă treaba cu lupta fracţionistă din PCR, în vâltoarea căreia Marcel Pauker a fost unul dintre eroii principali. Comunist serios, adică disciplinat, ştiind ce înseamnă o anchetă a Kominternului, Marcel Pauker se aşterne pe scris. În nici lună, el dă gata 400 de pagini de text: „Despre unele problem interne ale conducerii”, „Despre perioada luptei fracţioniste”, „Neînţelegerile cu tov-anda”. După 1989, profitând de dezgheţul moscovit, fiica lui Marcel şi a Anei Pauker, Tatiana Brătescu, obţine dreptul de a scotoci prin arhivele NKVD-ului după documente privitoare la tatăl său. Paginile scrise de mâna lui Marcel Pauker la Moscova şi-au găsit locul într-un volum tipărit la Editura Univers Enciclopedic, în 1995, sub titlul Lichidarea lui Marcel Pauker. În sine, documentele sunt de o plicticoşenie somniferă. Fruntaşul comunist a trudit la un soi de dare de seamă a activităţii sale, cu rapoartele despre Elena Filipovici şi despre lupta fracţionistă drept anexe. Amănuntele ţin de viaţa internă a PCR, de relaţiile comuniştilor autohtoni cu Kominternul. Or fi fost interesante pentru Marcel Pauker și pentru ai lui. Pentru noi, rămân complet reci. Mai ales că sosul în care plutesc e celebrul limbaj de lemn comunist. Şi cu toate, acestea, citim cenuşiile pagini din volum cu o înfrigurare neobişnuită. Motivul? Noi ştim ceea ce nici nu bănuia Marcel Pauker în zilele şi nopţile când îşi făcea raportul. Şi anume că la puţin timp de la încheierea anchetei, va intra pe mâinile NKVD-ului. Va fi arestat, anchetat şi împuşcat.

Procesul are loc în 29 iulie 1938. Execuţia, în 16 august 1938. Nebănuind cel așteaptă la capătul scrisului, autorul se comportă în limitele normalităţii comuniste. Compune un Raport mediocru. Noi însă, care ştim sfârşitul, îl reproiectăm asupra textului. Şi-i dăm o valoare pe care acesta nu o are: cea a unui text scris de un om care ştie ce-l aşteaptă. Drept urmare, parcurgem materialele (pentru că ăsta e singurul termen ce le poate defini) cu sentimentul că fiecare rând, fiecare literă, fiecare virgulă aparţine unui om conştient că de ceea ce scrie depinde viaţa sa. De aceea atribuim documentelor o tensiune ieșită din comun. Graţie finalului, facem din autor un personaj care n-a existat în realitate. Un exemplu din numeroasele ciudăţenii ale procesului, numit de sociologii moderni ai literaturii receptarea operei de artă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Plutonul de execuție care dă vieții un sens”

  • Acuzația clasică: „dușman al poporului”. În partid erau două grupări. Cea a lui Vitalie Holostenko (numit la șefia PCR în 1928, un ucrainean din Basarabia, în spatele căruia se vedea umbra Kominternului) și cea din jurul inginerului Marcel Pauker. M.P. dorea să dispară din Partidul Comunist Român amestecul unor organizații străine și al Partidului Comunist (bolșevic) din Ucraina. Insolență maximă! Oricum, M.P. mai fusese sancționat de Secretariatul Balcanic al Kominternului și în 1924 și în 1930 (n-avea încredere prea mare în Komintern și, în plus, nu agrea metodele teroriste sugerate de facțiunea de la Viena a Partidului).
    Interesant cum a aflat soția lui despre ce i s-a întâmplat. Ea era în închisoare la Dumbrăveni. A primit din partea unei organizații sovietice („Ajutorul Roșu”) o lădiță cu alimente în care era ceva împachetat într-o foaie de ziar „Scânteia”. Articolul tipărit se referea la excluderea din partid și declararea lui ca „dușman al poporului”. Conform unui martor ocular, a fost extrem de afectată. Deși erau anii Marii Terori staliniste, a sperat că nu a fost executat. Într-o discuție cu Lucrețiu Pătrășcanu, A.P. spunea că a fost „aranjat” pe nedrept.

  • „Puţini oameni rezistă tentaţiei de a se îmbogăţi fără muncă! Dacă vine omul care ştie să le prezinte în mod dibaci o îmbogăţire uşoară, sunt gata a se lăsa păcăliţi”.

    putini oameni rezista tentatiei de a-si implini dorintele …pe loc!
    daca vine omul care stie sa le prezinte in mod dibaci ‘implinirea dorintelor’ …pe loc, sint gata a se lasa pacaliti.
    putini oameni rezista …si stim si care sint acestia, cei care si au imputinat dorintele sau care …abia daca mai au asa ceva:))
    deci ce a sesizat Stelian Popescu pare a fi in fapt un caz particular al unei proceduri care in Univers se numeste ‘ducere in ispita’ :)))

  • Maestre , dar care a fost acuzația în baza căreia a fost executat?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *