Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Presa franceză scria despre nemți în 1916 așa cum scrie azi presa occidentală despre ruși

1. Primul Război Mondial a fost marcat de confruntarea crîncenă dintre nemți și francezi. Nu numai pe cîmpul de luptă, dar și în spațiul mediatic. Jean- Yves Le Naour surprinde în volumul La Première Guerre mondiale pour les Nuls, First Editions, 2008, ce scriau francezii despre nemți sub semnul propagandei de război:

„Dacă scopul justifică mijloacele, inclusiv cele teroriste precum bombardamentul aerian al populațiilor civile sau utilizarea gazului, este pentru că războiul este gândit și vândut populațiilor civile ca o ciocnirea civilizațiilor. În această luptă până la moarte care opune Dreptul Forței, Moralul Imoralului, Civilizația Barbariei, pe scurt Binele Răului, nu poate fi armistițiu sau un acord.

Inamicul este un „altul”, și totul trebuie folosit pentru a-l distruge. Ca atare, distincția dintre populațiile civile și cele militare se estompează și logica războiului total și terorist duce la negarea umanității adversarului.

Nu este ușor să ucizi un bărbat, mai ales când acesta se uită în ochii tăi. Dimpotrivă, este mult mai simplu, mai ușor să scapi s de un vierme.
Prima condiție a unei confruntări totale constă, așadar, în îndepărtarea din dușman a oricărui aspect uman pentru a regla mai bine conturile cu el.

Din august 1914, caricatura franceză insistă asupra lipsei de gust și reținere a nemților.  Germanii sînt ființe ticăloase, vorace și flămânde. Presa insistă pe vulgaritatea și grosolănia alimentară a nemților, caracteristică menită să-i apropie de specia porcină. Poulbot, de exemplu, desenează un invadator nebănuitor care înghite conținutul unei sticle sub ochii amuzați ai copiilor francezi care se bucură: «E purgativul bunicului!» Ziarul Le Matin afirmă că medicii francezi au autopsiat cadavrele combatanților germani și au găsit în stomacurile lor sfecle întregi cu frunze și bucăți de pămînt. (…)

Nemulțumiți să fie doar indivizi ticăloși și lipsiți de gust, o sub-umanitate într-un fel, nemții duc, de asemenea, războiul ca niște briganzi, acuză presa franceză. Înaintând în spatele ostaticilor care au devenit «scuturi umane», îngrijind întimzînd capcane folosind un steag alb, jefuind și incendiind toate orașele care cad în mâinile lor și violînd toate femeile.”

Nu vi se pare că sună cunoscut?
Firește că da.
Așa se scrie azi în presa occidentală despre ruși.

2. Caragiale – contemporanul nostru:

„În Senat iţele se încurcă.
Vrăjmaşii Republicii şi Republicanilor profită de ocazie şi vor să dea guvernul patriotic pe beţe.

Dar patria, domnilor! gîndiţi-vă la patrie! Cum poate trăi, cum poate fi o patrie, care are un venit de 80 milioane, fără să aibă nişte fii patrioţi, care să-i mănînce pre an de două ori pe atît?

Pentru Dumnezeu! lăsaţi deoparte urile de partid din aceste momente grave, şi mai ales lăsaţi pe patrioşii adevăraţi, cari ţin în gură fiecare cu dragoste fiiască cîte o ţîţă lăptoasă a patriei, să sugă în pace!” (I. L Caragiale „Situaţia politică”, Bobîrnacul, 11 martie 1879)

3. Descărcînd de pe bibmet.ro, Biblioteca digitală a Bucureștilor, cărți din departamentul Istoria României, remarc în viteză, deoarece atenția mi-e concentrată pe operațiunea electronică:

I. Numărul de cărți, broșuri, pagini publicate de Nicolae Iorga e uriaș. Sînt tare curios să știu dacă există undeva în România o bibliotecă exclusiv Nicolae Iorga și care să conțină tot ce a tipărit marele savant. Uriașa cantitate de tipărituri ale lui Iorga pălește însă în fața puținelor cărți capodopere ale lui A. D. Xenopol.

II. Descopăr cu acest prilej cărți despre care habar n-aveam că există. Mă gîndesc să inaugurez la Suplimentul literar-artistic al cristoiublog.ro rubrica Știați că există această carte? Printre primele consemnate s-ar cuveni să fie: „Cronologia raționată a istoriei universale prelucrată cu privire la esamenul de bacalaureat” de A. D. Xenopol, doctor în Filosofie, profesor de Istorie și Filosofie la Institutul Academic din Iași, ediția a doua, revezută și adausă, Iași, Tipo-litografia H. Glodner, 1878”. Citez din Prefață:

„Lipsa unei espuneri pe scurt a înșirării faptelor istorice nu-au părut îndestul de simțită în timpul practicei de aproape șapte ani ce am făcut-o ca profesor la Institutul academic. Pentru a îndeplini această lipsă am întreprins scrierea de față. În ea sînt expuse pe scurt faptele istorice fără nici un soiu de aprețuire critică a lor, care rămîne cu totul în voia profesorului. Am căutat cu deadinsul a da o desvoltare mai mare faptelor de cultură, care însă s-au tipărit cu litere mai mici și pot fi astfel omise într-un curs mai elementar. De asemenea s-au tipărit cu caractere mici începutul sau sfîrșitul unei perioade întrucît era de nevoie pentru a nu se întrerupe continuitatea istorică.”

Noutatea cărții e dată tocmai de această aplecare către faptele de cultură, mai precis de viață.
Iată de exemplu, rîndurile despre ivirea și dezvoltarea creștinismului:

„Corupția din lumea mare, starea socială cea miserabilă a poporului de jos, lipsa unei credinți în ceva, a unei iubiri de patrie sau de familie, întinderea filosofiilor triste a ale Stoicismului și Epicureismului în clasele de sus, a cultelor misterioase orientale în clasele de jos – toate acestea pregătesc spiritele pentru primirea unei religiuni noi. De aice întinderea cea grabnică a Creștinismului, înlesnită și prin spiritul de proselitism al vechilor Creștini (silința de a întoarce pe mulți la credință) apoi prin unitatea introdusă între popoare cu organizațiunea Romană și limba latină și elenă răspîndite pretutindeni.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Presa franceză scria despre nemți în 1916 așa cum scrie azi presa occidentală despre ruși”

  • Maestre, nici Franta nu mai este cea fost si nici Marcela Feraru. Deja dupa 20 de ani se vede occidentala. Trebuie sa treaca macar o generatie. Eu inteleg ca-l iubeste pe Macron dar pt un jurnalist cu asa zisa atata experienta sa te atasezi de neo-marxisti indica o lipsa. O fi lipsa de patrie! Neintegrarea? A semanat cu Radu Tudor in seara asta. Un pic de disperare. Proiectul lui Macron, care se vrea Napoleon pe care-l ador, este la fel de utopic ca si comunismul. Si treaba aia cu Orban. Mai Marcela, daca iese Ungaria din UE s-a dus dracu UE. Nu mai face Macron confederatie nici intr-o mie de ani. E rusinea maxima dupa Brexit!

  • Domnule Ion Cristoiu
    Presa va avea curand o mare problema,de finantare si nu ma refer aici la presa din Romania care oricum e in faliment ca toata tara de altfel,tinuta cu perfuzii/subventii/mita de politicieni
    Francezii ca si Englezii au avut intotdeauna o pozitie separata
    Daca va uitati la ce se intampla acum,doar s-au catalizat putin niste evenimente,aveti o problema sistemica,dogmatica ideologica,cum vreti sa-i spuneti
    Lumea bipolara cu doua blocuri politico-militaro-economice dinainte de 1989 isi manifesta ultimele semne de existenta
    Adica exista nato(otan)-uniunea carbunelui-cee iar de cealalta parte a baricadei pactul de la varsovia-caer
    Astea „comuniste” au disparut in 1990-1991 dar celelalte au continuat sa existe
    Problema „sistemica” a acestor organizatii nato si ue este ca sunt construite ca organizatii de confruntare/contrapartida/anti/contramasuri….sper ca v-ati lamurit cu ce am vrut sa spun,adica ele pot exista doar daca au un adversar
    Pentru nato a fost iraq,yugoslavia,afganistan si tot asa,in cazul ue…se vorbeste tot timpul de „extindere” adica astea trebuie sa „manance” sa devoreze state ca sa-si asigure supravietuirea
    Acum s-a cam incheiat „distractia” ,scopul nato nu e „securitate comuna” asa cum telul ue nu e „prosperitate pentru toti” sunt doua orgaizatii politico-militare create in jurul a doua entitati stat respectiv sua si germania
    Spuneti de francezi,astia au oricum comandament separat in nato,elvetia sau austria nu sunt in nato asa cum uk,norvegia,elvetia nu sunt in ue,in euro sunt doar vreo 17 tari….schengen idem….asa ca nu aveti o „europa unita” nici macar in „prosperul occident”.
    Vor fi multe „oale sparte” de platit la „sfarsitul petrecerii”
    Ca sa incerc sa fiu un pic doar intelept….sunt trepte si urcat dar si de coborat….iar in viata e bine sa ai grija sa nu te urci prea sus pe scara…..cu cat te urci mai sus cu atat poti sa cazi mai tare
    Toata Stima

    • „se vorbeste tot timpul de „extindere” adica astea trebuie sa „manance” sa devoreze state ca sa-si asigure supravietuirea”

      asta era pe vremea Globalizarii, or Globalizarea tocma ce si a epuizat potentialul, prin urmare…’hranitul prin extinderea teritoriului de vanatoare’ e o procedura expirata.

      Marele Reflux are o procedura…’pe dos’ decit Globalizarea,
      adica…nu iti iau de doi banuti si ti platesc doar o zecime, ci…iti dau de un banut si mi platesti inzecit.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    La ora asta toata presa minte. E o nebunie generala.

    Din fericire, pe blogul asta ati creat o oaza de ratiune!…

  • La întrebarea D-voastră Domnule Cristoiu pot să vă răspund următoarele:
    Indiferent care va fi învingătorul și învinsul, mi se pare cel mai important ce se va întâmpla DUPĂ și anume:
    RUSIA VA DEVENI A DOUA COREE DE NORD COMUNISTĂ, IZOLATĂ, CEL MULT SCLAVA CHINEI , CU TOATE CONSECINȚELE, PENTRU MULTE GENERAȚII VIITOARE !
    Cu speranța că veți publica acest răspuns vă mulțumesc anticipat, vă doresc viață mai lungă ca a mea(care m-am născut în timpul războiului 2 mondial) pentru a trăi perioada de DUPĂ !

  • Excelentă paralela și un avertisment în același timp. Cu o singura remarcă când incriminați presa occidentală. Se poate dar va garantez că cea română excelează și formează o gândire extremistă care va lua forme greu de oprit. Trăim într-o opinie publică otrăvită și viciată de niste manipulatori care își spun impropriu ziariști.

  • Inainte sa inceapa acest pandemia si acest razboi.. priveam cu oarecare amuzament la propaganda din decembrie 1989, spunand ca .. asta e.. eram mici si prosti atunci.. iar acum e alta treaba. Iata ca NU e… din punctul de vedere al stapanilor planetei suntem tot o turma de oi, buna de manevrat cum ii taie capul…
    Nimim nu difera – atunci aveam cadavrele de la Timisoara intinse pe beton.. acu aveam orasele bombardate din Ucraina si un Pacalici facand o poza in fata lor… Atunci aveam frig si foame in apartamente, tot asa avem si acum (cine ar fi crezut acu vreo 5 ani ca, in 2022, o sa ajungem sa ne dramuim banii pe mancare mai ceva ca inainte de 1989 ???)
    Totul e o mascarada de proportii biblice si un puternic semnal de alaram ca butoanele planetei au ajuns, clar, pe mana cui nu trebuie – chit ca e Biden, Putin, Xiao-Ping sau cum drku l-o chema.. Fiecare isi doreste viziunea lui de dictatura… asa cum Ceausescu se visa un fel de Kim Ir Sen.. adica un model pentru comunismul universal – in timp ce lumea rabda de foame el vorbea de „bomba cu neutron”
    Istoria se repeta pentru ca sunt intotdeauna aceiasi papusari care o pun in opera.

    • @Anonim/Lumea a rabdat de foame pentru ca FMI i-a bagat sula-n coaste lui Ceausescu ridicand foarte mult dobanda pe care o incasa in urma imprumutului de 20 miliarde de dolari luat de el pentru a industrializa tara. Si pentru a scapa de aceste datorii Ceausescu a dat ordin ca ele sa fie platite cu orice pret prin marirea exportului pentru a face rost de dolari. Iar la umbra acestor plati, Securitatea care pregatea Lovitura de Stat a Ocultei Mondiale a redus drastic cantitate de produse alimentere si bunuri de larg consum precum si cea de electricitate livrate populatiei zicand ca e ordinul lui Ceausescu ca sa mearga totul la export pentru a se plati Datoria Externa. Si de aceea trebuie stransa cureaua. Tocmai ca populatia sa il urasca pe Ceausescu si la momentul oportun sa doreasca ca Ceausescu sa fie inlaturat de la putere. In ceea ce-l priveste pe Putin nu-l mai baga in aceeasi oala pe acesta cu khazarii care doresc implementarea Ordinii Mondiale. In fapt Rusia este in razboi cu Oculta Mondiala care vrea sa reduca populatia Globului la 500 milioane de goimi si sa-l scoat pe Sfantul Bunul Dumnezeu din ecuatia vietii de zi de zi de pe acest Pamant. In Vestul Europei bisericile alea care au mai ramas sunt goale, restul fiind transformate in bodegi, bordeluri , WC publice, muzee sau au fost darmate. LGTB a fost ridicat la rangul de standar de moralitate a noului om rupt de creatorul lui Divin, Dumnezeul. In aceste zile asistam la un razboi al Ocultei Mondiale ce conduce tarile din NATO si UE impotirva Credintei Orotodoxe in Sfanta Treimi. Asistam la o cruciada a ostilor lui Satan, NATO impotriva ostilor Mantuitorului, Rusia. Deocamda NATO joaca pe mana moarta Ucraina dar cat de curand NATO se va implica in lupte directe cu armata rusa. Restu-s vorbe propagandistice amerloce.

  • Are legatura cu subiectul pentru ca tot prin propaganda am fost fraieriti si noi romanii in Dec. 89. Cum ocupi si distrugi Romania fara sa tragi tu, Soros nici macar un singur glont??? Scopul: Cumpararea Datoriei Externe a Romaniei cand Datoria Externa va fi scoasa la vanzare pe Piata de Capital Internationala. Si astfel Sfanta Noastra Romanie ajunge in proprietatea ta, Soros si deci a Ocultei Modiale. Pas. 1 Deschizi in avans, cu 7-10 ani inainte de Dec.89, Organizatii Neguvernamentale in Romania. Gresala majora a lui Ceausescu prin care s-au infiintat societatile mixte romane de comert exterior cu Occidentul. In mod sigur acesta a fost indemnat sa faca asa ceva pe cand a vizita USA. Asta a fost cale de corupere a securistilor de catre oamenii lui Soros s-a CIA, Mossad, MI5…. 2. Prin capul de pod facut in Romania comunista cumperi o parte a sefilor si sefutilor Securitatii si MAI. Organizezi si cu ajutorul CIA, Mossadului, MI5.. lovitura de palat a Securitatii mascata de revolta populara a oamenilor scosi in strada de propaganda abil facuta de Securitate la posturile de radio si televiziune. 3. Securistii il impusca pe Ceausescu. 4. Dupa caderea regimul comunist, infiintezi masiv cat mai multe ONG pe care tu le finantezi din greu pentru pregatirea politrucilor sorosisti ce vor ocupa incet, incet posturile cheie din legistativ, executiv, justie si mai ales mass-media din Romania. Investind aprox. 500 milioane de dolari in acesti 30 de ani scursi din Dec. 89 si pana astazi. 5. Politrucii tai sorosisti se infiltreaza la greu in posturile cheie din structurile puterii de stat: Prezidentia, Guvern, SRI, STS, SPP, DNA, ICCJ, DIICOT, MAI, MAN si partidele de dreapta dar mai ales in mass-media romaneasca. Politrucii sorosisti odata infiltrati incep o vanatoare continua impotriva tuturor politicienilor si oamenii de afaceri romani care sunt patrioti. Prin deschiderea unor dosare politice si-i arunca in inchisoare. 6. Incepi sa distrugi credinta ortodoxa a romanilor si obiceiurile stramosesti prin propagarea masiva a ideilor LGBT in Romania cu ajutorul ONG tale. 7. Prin propaganda si actiunile stradale purtate de cetatenii scosi la ordin in strada de catre SRI si mass-media romaneasca inflamezi populatia impotriva partidelor de stanga si liderii acestora cu tenta nationalista. 8. Falsifici alegerile, concomitent cu aruncarea in inchisoare a liderului PSD, pe Liviu Drgnea. 9. Formezi mai apoi, dupa ce opozitia de stanga a fost decapitata un guvern de dreapta. Guvern de dreapta, PNL+USR-PLUS+UDNR care va trece rapid la imprumutarea masiva in numele Romaniei a zecilor si zecilor de miliarde de euro astfel incat Datoria Externa a Romaniei sa depaseasca cu mult Produsul Intern Brut al tarii. 10. Intrand in incapacitate de plata, guvernul de dreapta, condus de ca Catu, scoate Datoria Externa a Romaniei la vanzare pe Piata de Capital Internationala. 11. Si atunci cumparati voi, tu Soros si gasca ta de speculanti, aceasta datorie. 12. Devenind stapani pe Datoria Externa a Romaniei, incepeti si scoateti la vanzare bucati din Romania una cate una. Cand v-ti recuperat investitia cu varf si indesat, Romania la fina va disparea de pe harta. Rezultatul acestei operatiuni!!! Soros cu o investitie pe 40 de ani facuta in Romania, in valoare de 500 de milioane de dolari, va castiga la final mii de miliarde de dolari prin cumparea si vanzarea mai apoi a Romania bucata cu bucata. Asa ca romani dormiti linistiti Soros si acolitii lui vegheaza ca voi sa fiti transformati in sclavi. Si cand va veti trezi din adormire, veti constata c-ati ramas si fara tara. Ps. Lovitura de stat din Romania a fost organizata pentru a distruge si a dezmembra Romania. Iar acum daca Sfanta Noastra Romanie va fi impinsa in razboi contra rusilor vom fi loviti termo-nuclear de armata rusa drept represalii. Ceea ce va duce la disparitia Sfantei Noastre Romanii s-a noastra, a romanilor de pe harta.

  • Si atunci si acum castigatorul a ramas acelasi -SUA

    • A ramas dar nu va mai ramane, NATO si UE se vor destrama. Papusarii de la 1789 si pana astazi se vor duce pe apa sambetei. Este vorba despre un neamul de turciti ai caror reprezentanti se cred mai sus decat Sfantul Bunul Dumnezeu si vor sa-l inlocuiasca cu Satan pe acest Pamant.

    • Nu prea pare. Nu te lua dupa ce spune un mos senil si propaganda corporatista.. Americanii sunt foarte afectati de nivelul redus de trai si ar face o revolutie si maine daca n-ar fi niste sclavi dependenti de corporatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *