Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Presa noastră are un caracter local” (Nae Ionescu)

Nimic nou sub soare. Descopăr în publicistica lui Nae Ionescu o tabletă din Cuvîntul, 29 septembrie 1928, – „Politica externă” – ce pare a fi scrisă și tipărită pentru cititorii de azi. Cu singura deosebire că argumentului măririi și mărimii i-am putea adăuga azi, pentru a polemiza cu sindromul nostru de țară mică, argumentele apartenenței la NATO și la UE:

„Presa noastră are o înfățișare specială. Care o deosebește categoric de toată gazetăria lumii. Presa noastră are un caracter local. Ce se petrece între cele patru hotare ale țării e nu numai precumpănitor, ci și exclusiv interesant.

Faptul își are explicația lui. El e în strînsă legătură cu mentalitatea noastră de țară mică, pe care lărgimea hotarelor nu a influențat-o încă întru nimic. Căci, oricîtă publicitate s-ar da ridicolei stupizenii constituite de vocabula de parvenit «România Mare» – intrată pînă în actele oficiale –, fapt e că noi încă nu avem, ca stat sau ca cetățeni, conștiința acestei măriri și mărimi.

Trăim încă într-o mentalitate de sclavi, în cazul cel mai bun, de «clienți». Am dus-o, din punct de vedere european, de azi pe mîine, la remorca unora sau altora, și nu putem să realizăm în conștiința noastră cetățenească creșterea pe care am suportat-o.

De vină e și educația noastră retorică și patriotardă. Noi atîta învățăm: că sîntem mai deștepți decît toate neamurile din jurul nostru. Creșterea în demnitatea personală și națională, izvorîtă din conștiința creației și a adevăratei clădiri, asta ne lipsește cu desăvîrșire.

De aceea, mîndria noastră de rasă și de stat e mai degrabă un fel de fudulie țigănească, lipsită de siguranță lăuntrică și gata să se spulbere la prima măsurare reală cu un adversar bine înțepenit pe picioarele lui.

Așa fiind, lipsa de interes a opiniei noastre publice pentru problemele de politică externă devine explicabilă. Ce se petrece în Europa, cum se schimbă raporturile între state, cum se transformă structura lăuntrică a marilor unități mondiale, acestea sînt lucruri care, după capul nostru de azi, nu ne privesc, pentru că, în «concertul european», noi nu am avea nimic de spus.

Poziția e fundamental falsă. Sîntem o țară de întinderea Italiei – și mai bogată decît ea –; sîntem un popor de 18 milioane și fapt e că în Europa Centrală – de care se leagă atîtea mari probleme europene – nu numai că nimic nu se poate întîmpla, dar nici nu se întîmplă nimic, fără știrea și fără voia noastră. Sîntem, deci, un factor hotărîtor.” (Nae Ionescu, Politica externă, Cuvîntul, 29 septembrie 1928)

*

Observație. Tot în Nae Ionescu descopăr o învățătură valabilă mai ales în postdecembrism, cînd dușmăniile politice ating amploarea dușmăniilor personale:

„Pentru că, oricum, dușmăniile politice sînt un lucru, iar respectul personal, altul.” (Nae Ionescu, Trebuie – nu trebuie… în Cuvîntul, 26 septembrie 1928)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „„Presa noastră are un caracter local” (Nae Ionescu)”

  • „Presa noastră are un caracter local”

    Presa are caracterul ziaristului, cum e ziaristul asa e si presa. Atunci cind ziaristii lucreaza la ordinul paronului, presa are caracterul patronului.
    local …local, insa care e referinta?!:)) ca daca referinta e sistemul solar , ‘local’ inseamna ca faci presa la nivel planetar 🙂

    • pe Vremea Metamorfozei ‘local’ inseamna ‘galactic’.

      pe astfel de Vremuri insusi ‘serviciul de presa al Creatiei’ se manifesta. insa pentru ca el daruieste informatii absolute, acestea pot fi folosite si de cei care raman la Brat cu Natura, insa si de cei care aleg Artificializarea, in acelasi fel, adica in mod fundamental.

      de fapt char n ar suna bine ca ‘serviciul de Presa al Creatiei’ sa faca Presa de tip ‘galerie’, tinind cu unii si hiduindu i pe altii :))

      • Presa noastra are tendinta sa aiba un caracter cam de doua parale. asta pentru ca ‘Presa care face galerie’ …paici se nvarte, cam atat face, cam doua parale

        Presa e ‘un serviciu de informatii’, asemenea ‘celorlalte’. prin urmare se prea poate ca Presa sa fie un caz particular, faza cu ‘doua parale’ avand tendinta sa acopere de fapt toate serviciile de informatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *