Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Prin tribunale ca prin viață | Certificatul digital, astăzi, nu condiționează dreptul la muncă

Situație critică în spitale! La secțiile ATI sunt mai mulți pacienți decât numărul de paturi! Nu știu cu ce ne încălzește căutarea vinovaților pentru această situație dramatică, însă cei care se simt vinovați, ar trebui să aibă pe conștiință morții,  care nu mai au loc în cimitire și familiile distruse.
Este clar că singura formulă pentru a ne relua viața normală este vaccinarea.

Sper, ca începând de astăzi, instigatorii, oamenii de rea credință, cei care și-au construit campanii de promovare pentru propria imagine și care au militat pentru nepurtarea măștii și a nerespectării regulilor elementare de sănătate, să fie opriți. Este suficient cât rău au făcut. Dacă ar fi fost opriți la timp, noi am fi fost liberi și drepturile noastre constituționale, astăzi nu ar fi fost îngrădite.

De azi au intrat în vigoare noile restricții, care îi vizează pe cei nevaccinați, ei nemaiavând voie pe stradă, după ora 22:00, dar nici în instituțiile publice.
Ca avocat și OM care apără drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pot să interpretez și eu, principalele restricții, așa cum au fost ele adoptate/modificate prin HG 1130/2021.

  1. Certificatul digital, astăzi, nu condiționează dreptul la muncă nici conform acestui HG și nici a altor prevederi legale în vigoare. Prin urmare, dacă sunteți în situația de a vi se solicita certificatul digital la locul de muncă, în prezent această solicitare este ilegală.
    Deși guvernanții au încurajat permanent populația să se vaccineze, ca singură soluție pentru stoparea pandemiei de Covid-19, știm foarte bine  că vaccinarea în România este facultativă. Ca să impună cineva azi certificatul digital la locul de muncă, intră în conflict cu Constituția României, deoarece soluțiile legislative aduc atingere dreptului la muncă și protecția socială a muncii, interzicerii discriminării pe criterii de avere și încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială.
    Pe de altă parte, să nu uităm ce spune art. 53 din Constituția României:
    (1) exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale, prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății”. – Sursa: Constituția României
    În concluzie, astăzi nimeni nu poate condiționa  obligativitatea prezentării certificatului verde COVID la locul de muncă, însă dacă va fi votat în Parlamentul României Proiectul de lege privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID pentru anumite categorii profesionale, atunci situația va fi diferită.
  2. Locurile în care puteți merge fără certificat: la serviciu, la alimentară/hypermarket (cu condiția să nu fie în interiorul unui mall), la benzinărie, farmacie, într-un lăcaș de cult, mijloace de transport în comun etc.
  3. Locurile unde se poate intra doar cu certificatul digital + trecut prin boală(fără testare): restaurante, cafenele, anumite părți din mall-uri, cinematografe, spectacole, săli de fitness, piscine interioare, evenimente, săli de jocuri, locuri de joacă pentru copii, jocuri de noroc, târguri-talciocuri
  4. Locuri unde se poate intra cu varianta de certificat vaccin + trecut prin boală + testat: instituții publice centrale și locale (de ex. primării, spitale de stat, ANAF etc), regii autonome, operatori economici cu capital public, „operatori economici care funcționează în clădiri cu birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan”.
    Important!
    Instituțiile de la punctul anterior au obligația să asigure tuturor o formă de acces la serviciile publice oferite, în situații urgente, prin: organizarea activității în mediul online, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau „în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2”
  5. Circulația între 22:00-05:00, este interzisă persoanelor nevaccinate, cu mai multe excepții pe care le veți găsi în HG dacă descărcați PDF-ul.

De asemenea, este foarte important să știți că accesul justițiabililor în sediile instanțelor și ale parchetelor nu este condiționat de prezentarea certificatului verde.
Este concluzia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care a transmis un răspuns în acest sens la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Bogdan Mateescu.

Potrivit DSU, prevederile Hotărârii de Guvern 1130/2021, ce cuprind noile restricții aplicabile de luni, 25 octombrie, „nu intră în conflict și nu se aplică domeniului justiției”. https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/HG-1130-2021-prelungire-starea-de-alerta%CC%86.pdf


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Prin tribunale ca prin viață | Certificatul digital, astăzi, nu condiționează dreptul la muncă”

  • As dori sa va intreb, la medicul de familie sau la comisiile de expertiza medicala cum o sa mergem, tot cu certificat pe telefon?
    In ambele situatii, sunt mai multe cabinete in respectivele cladiri. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *