Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Principala concluzie a Cazului de la Caracal : Meritocrația ca proiect de țară al viitorului președinte al României

Lucru rar în postdecembrism, toată lumea e de acord că-n cazul de la Caracal s-a procedat de cei responsabili – STS, Poliție, Parchet – absolut aiurea. Spun lucru rar, deoarece bătălia politică din postdecembrism e responsabilă și de paradoxul că aceleași fapte sînt văzute diferit, în funcție de programul partidelor politice.

S-au aflat date incredibile despre imprecizia cu care identifică STS un apel de ajutor, mașinărie din care generalii și-au tras averi considerabile, despre lehamitea cu care au tratat polițiștii de la Caracal atît plîngerea tatălui, cît și apelul telefonic al Alexandrei, despre lipsa de profesionalism a procurorului activist de la Caracal , unul dintre premiații lui Kovesi, despre alte bîlbîieli ale autorităților în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Situația se schimbă radical cînd vine vorba de identificarea cauzelor și, evident, în funcție de asta, de identificarea soluțiilor. În politică, nu numai în cea din democrație, identificarea soluțiilor juste, cele blagoslovite cu sloganul Să nu se mai repete! depinde crucial de identificarea corectă a cauzelor.

După opinia mea, principala cauză trimite la o realitate definitorie a instituțiilor românești din ultima vreme, cu precădere ale instituțiilor de forță, create în democrație pentru a sluji cetățeanul, ajunse după 14 ani de trecere acestor instituții sub autoritatea unui singur om – Președintele- să slujească familia prezidențială pînă la nivelul de cărat coșnița cuconiței:
Totala lipsă de profesionalism, urmare a promovării altfel decît pe merit.

Principalul aspect al acestei slăbiciuni rămâne:
Lucrul de mîntuială, potrivit învățăturii Merge și așa.

Sloganul campaniei electorale a lui Klaus Iohannis a sedus alegătorii (inclusiv pe mine) prin fixarea exactă a ceea ce avea și are nevoie România pentru a parveni la lumea civilizației:
Lucrul bine făcut.

În nenumărate rînduri, am citat din marii noștri publiciști deosebirea dintre români și occidentali.
Occidentalii și-au făurit și consolidat Cultul Lucrului bine făcut.
Românii nu dau doi bani pe lucrul bine făcut.

Ce înseamnă Lucru bine făcut?
Înseamnă că orice individ trebuie să-și îndeplinească exemplar sarcinile care-i revin din fișa locului de muncă. Dacă e cizmar, să-și facă un țel al vieții din a repara perfect încălțări. Dacă e funcționar la ghișeu, să-și facă un țel al vieții din a fi corect, onorabil, politicos cu publicul. Dacă e președinte să se dea de ceasul morții să-și îndeplinească bine responsabilitățile. Dacă e procuror să n-aibă somn pînă nu află și probează adevărul într-o anchetă penală.

În cazul Caracal ne-am confruntat cu lucrul de mîntuială.
Polițiștii cărora tatăl Alexandrei li s-a plîns de dispariția fetei au mihohotit porcește insinuînd că fata a plecat să facă sex.
Agentul care a primit apelul fetei l-a tratat cu sictir.
Lucrătorii STS au dat și ei niște locații la întîmplare, plictisiți de gîndul că trebuie să rezolve urgent o problemă.
Procurorul premiat de Codruța Kovesi și-a pitit lehamitea sub pretextul că legea nu permitea percheziția decît după ora șase dimineața.
Ce rost avea să se iuțească în toiul nopții?

Toți cei care au analizat Cazul au trecut cu vederea o realitate care explică tot ce s-a întîmplat:
Realitatea unui orășel de provincie, departe de buricul Bucureștilor.
Aici în provincie se găsesc toate slăbiciunile funcționarilor publici:
Lipsa de chef de muncă, înlocuirea creativității cu tradiționala rutină, crasa nepricepere, prostia vecină cu imbecilitatea, șperțul, complicitatea cu infractorii.
Aceste slăbiciuni ale administrației românești în general primesc un accent dramatic în cazul provinciei prin numirea și promovarea nu după competență, profesionalism, inteligență, ci după cumetrii, clientelism politic, apartenența la un clan.

Mult mai grav, aici în provincie se manifestă mult mai puternic decît la Centru un nărav nenorocit al funcționarului român, amintind izbitor de cel al funcționarului din Rusia lui Gogol:
Disprețul față de simplul cetățean considerat ca aparținînd subordonaților, în paralel cu slugărnicia față de cel puternic.
Asta deoarece provincia se află sub puterea absolută a baronilor locali ai diferitelor partide.

Principala cauză stă așadar, în lipsa de profesionalism a celor plătiți să fie în slujba cetățeanului. În conceptul de profesionist intră, cu toate datele de esență, obsesia lucrului bine făcut. Evident, lucrul bine făcut presupune nu numai conștiința îndatoririlor profesionale, dar și capacitatea de a face față cu brio cerințelor meseriei.
În cazul de la Caracal s-a manifestat, cu o violență dată de faptul că era vorba de vieți, lipsa de profesionalism din instituțiile de forță ale României de azi, și din instituțiile românești în general.

De altfel, aceasta a fost și semnificația comentariilor din presa occidentală. Am văzut în direct, duminică dimineața, la emisiunea de la BBC, relatarea dedicată Cazului. Accentul n-a fost pus pe crime. Din acest punct de vedere, cel puțin pînă la ora actuală, criminalul de la Caracal e biet copil față de criminalii în serie din Occident. Accentul a fost pus pe incompetența instituțiilor, pe imbecilitatea unui Sistem în care o tînără apelează de trei ori la 112 și cu toate acestea intervenția a fost tărăgănată.

Au sesizat politicienii adevăratele cauze ale Cazului de la Caracal?
Cum se întîmplă de obicei în postdecembrism, politrucii au văzut cauzele în funcție de ochelarii lor electorali.
Viorica Dăncilă a făcut caz de blîndețea pedepselor în privința violatorilor, pedofililor. Drept urmare soluțiile oferite au constat într-un referendum menit a stabili dacă pot fi înăsprite pedepsele.
O fantezie politrucă.
În Cazul de la Caracal, problema stă nu în spaima față de pedeapsă (cine e ca Dinică nu va fi oprit nici de pedeapsa cu moartea), ci în imbecilitatea instituțiilor însărcinate cu salvarea Alexandrei.

Klaus Iohannis a fost mai jalnic ca niciodată în cei cinci ani de mandat. Supărat c-a trebuit să-și întrerupă bronzatul de la Viloiul de Protocol, el a apelat la deja plicticoasele sale clișee:
PSD e de vină pentru că a luat cu asalt justiția.

Soluția propusă?
Să leșini înainte de a o auzi!
Cică PSD să renunțe la modificările Codurilor Justiției.

Nu-ți vine să crezi urechilor.
Într-un moment de emoție națională, cînd tot mai multe voci invocă disoluția Statului, pretext pentru revenirea la dictatura instituțiilor de forță, la încălcarea drepturilor omului, șeful statului, candidat la un nou mandat de somnolență binefăcătoare, vede soluția în renunțarea la modificările în domeniul Justiției!
Pare un text scris de generalii de la SRI cu sprijinul coloneilor din presă.
La Caracal s-a manifestat punerea la îndoială a dictaturii de 14 ani a instituțiilor de forță.

Soluția?
Revenirea la Protocoale (ce elogii cu cîntec le înalța într-una din serile trecute Traian Băsescu), crearea posibilității ca procurorii să încalce Constituția.
E soluția oferită și de partidul politic al Serviciilor, pe numele său USR.
Las deoparte faptul că așa zisul candidat la președinția României, Dan Barna, n-a schițat nici măcar un scîncet față de Cazul Caracal.
De ce?
L-ar fi obligat să-l critice pe Klaus Iohannis (în definitiv așa trebuie să procedeze cineva care pretinde să-i ia locul actualului) pentru protecția acordată șefului STS.
Cînd vine vorba de Klaus Iohannis, Dan Barna se scapă pe el de frică să nu-l supere pe cel cu care s-ar afla, cel puțin teoretic, în competiție.
Nu de alta, dar Klaus Iohannis, ca șef al Serviciilor, e și Șeful lui Dan Barna.
USR se vrea un partid antiSistem, un partid care denunță clasa politică postdecembristă.
Ce ocazie era Cazul de la Sibiu pentru a denunța public efectele nenorocite ale clientelismului politic, ale cumetriilor, care-și spun cuvîntul în angajarea și promovarea în instituțiile de stat!

În locul acestui rechizitoriu, așteptat de la un partid care se vrea ducînd o Altfel de politică, ne-am trezit cu pledoarii securistice în favoarea întăririi controlului exercitat de Servicii, a suplimentării sumelor de la buget pentru generalii care ar fi trebuit să fie civili.

Observînd concordanța USR cu ofițerii acoperiți din politică și din presă, semnalăm uriașa gogoașă diversionistă, pusă la cale de generalii din Servicii, prin care un partid politic e prezentat drept adept al unui altfel de Politică, în timp ce el, partidul respectiv, e în realitate un instrument al Serviciilor pentru rezolvarea intereselor lor politice, între care la loc de frunte se situează asigurarea fără probleme a unui nou mandat pentru Jupînul de la Cotroceni.

Cauza principală în Cazul de la Caracal e dispariția meritocrației din România ultimilor ani.
Soluția ar fi fixarea meritocrației drept Proiect de țară.
Un proiect care-și așteaptă autorul, în persoana unui candidat la Președinție.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Principala concluzie a Cazului de la Caracal : Meritocrația ca proiect de țară al viitorului președinte al României”

 • Joyannis, iar a fost nevoie sa moară oameni, ca să poți să-ți faci tu mendrele ?!?
  Și acum oare ce urmează … M**E PSD, … iar, tot pe 10 august, ca anul trecut , n’așa ❗❗❗
  Dar, de fapt, unde-s „morții”, că cam (!) nu s-au prea descoperit cadavrele ???
  Și dacă acest om este nevinovat, recunoscând „crimele” fiindcă … așa trebuia ❗❗❗
  Eu nu cred o iotă din cele întâmplate, ci văd doar o noua tentativa de LOVITURA DE STAT ❗❗❗

 • Bohenert a fost numit șeful DNA Franța. LCK are cale libera, dar nu sunt sigur de johanis ca vrea. Pentru el LCK a fost un eșec.

  • Măi gerula, … in primul rand îl cheamă Bohnert, iar în al doilea … #RAMANE CUM AM STABELIT !

 • Johanis a spălat cu ei pe jos astăzi în CSAT…ce-mi place….Al 2-lea mandat e deja in pălărie…

 • Maître, hai că ți-a tras-o Băse !
  Te-a mâncat limba să zici ce z’săși ?
  Poate asta ți-o fi „învățătură de minte” !
  La bună veghere, maître !

 • Mai putem vorbi de meritocratie?
  In situatia in care forta de munca calificata pe banii romanilor este incurajata sa paraseasca tara, la fel si cei cu calificare medie dar cu spirit de initiativa?
  In conditiile in care cozile de topor au distrus economia romaneasca, si inca urmaresc sabotarea initiativei autohtone in orice domeniu, la adapostul posturii invulnerabile de autoritate publica?
  Resursele strategice au fost deja instrainate, sub patronajul „statului de drept”, resursele umane calificate la fel, acum se continua doar vanatoarea de sclavi, la fel ca in zona africana din trecut…Sclavia sexuala e bine platita, iar daca e patronata de asa-zise „autoritati” ale statului, dupa cum banuiesc, si care au avut grija sa isi fabrice imunitate in fata legii, nici macar nu e riscanta. Poate doar rar, din pacate, la nivel individual, sa apara vreun justitiar disperat.
  Meritocratia nu cred ca va aduce voturi. Romanii au aratat prin vot ca apreciaza vanzatorii de copii (Ghinion!) si pricopseala cu acte false, nu valoarea personala.
  Pe mine nu ma mira faptul ca KWJ si stapanii lui se urca si de aceasta data cu bocancii pe cadavrul fiintelor nevinovate si incearca sa isi aranjeze apele, bucurosi ca au gasit pretext. Isi cunoaste votantii. Cu aerul unui bulibasa grohaind ingamfat din sezlong, prevestesc ca va obtine inca cel putin un mandat de vacanta. STSSibiu stie de ce.

 • Felicitari Maestreeee

 • Meritocratie ? Si-atunci eu ce fac cu Nutzi , cu Mimi , cu varu’ Pandele, cu nas’ Florea si cuscra ?

 • Meritocratia este forma perfecta a democratiei participative! Primo Laurentiu care se lupta de multi ani sa fie vizibil si sa-si faca cunoscut proiectul schimbarii profunde a matricii politice si administrative actuale este scos din toata media fiindca are idei periculoase pentru matricea actuala! Romania este captiva de mult timp sacalilor economici care au pus atapanire cam pe tot si acum se lucreaza la consolidarea mentala a generatiei tinere folosind FAKENEWS-ul ! Cei care incearca sa se opuna acestui val progresist sunt adevaratii patrioti , care nu se prea gasesc la partidele actuale ; unele reprezinta inertia veche , iar cele noi sunt exponentul tradarii ,ocuparii totale si experimentelor noii ordini ! Noua ordine va fi cam ce vedem in unele filme , in curand vom sta la coada sa fim cipati si atunci 112 ne va repera imediat si vom fi liberi si vom trai in armonie cu undele electromagnetice si nu numai ; premizele acestui scenariu au probabilitate maxima sa se realizeze aici in ROMANIA unde se fac experiente pe noi ! Meritocratia este cea mai buna cale dar din cauza ignorantei nici nu se discuta despre ea , iar cei care discuta sunt suspecti si periculosi ; cam asta este starea de spirit actuala! Adevarata divinitate sa ne lumineze !

 • Pe net , rezulta ca STS poate intrecepta si asculta un milion de convorbiri simultan, sigur e un mizilic fata de NSA ce poate intrcepta si asculta 3 miliarde de converbiri, 3 miliarde. Ma intreb cu ce se ocupa STS, doar cu „alegerile” sau rasturnarea „alegerilor” cu tabletele.EU CARE NU AM VOTAT, ma intreb PE CE AM PUS STAMPILA?.

 • cred ca lucrurile de la caracal sunt mult mai grave. In primul lucru nu cred ca s-a bilbiit 19 ore. in acest interval s-a trecut la un nou plan.”sacrificarea reginei”.Atragerea vinovatiei spre acest pion, pus pe rol de „regina”. Parerea mea este ca sunt prea multe „persoane” implicate, la nivel extrem de inalt. Pe parcursul Calarasi -Corabia sunt o serei de camere de luat vederi. Se pune problema daca masina criminalului a fost indentificata pe acest traseu intre cele 19 ore, daca nu, este evident ca a avut complici, OAR CINE?. Restul este un mare BLUF. Hai ca traim intr-un stat MAFIOT, patronat de MARELE TACUT.

  • Caracal – Corabia, poate, băiețaș, n’așa ❗

   • intre Caracal -Corabia sunt – o padurice unde aveau casele piloti , acum acum e cam pustiu acolo , unitatea militara Deveselu. Amandoua langa Caracal.

 • Subscriu in totalitate concluzia dvs. Din pacate, meritocratia nu este o carenta doar a ultimilor 15 ani nefericiti, ci o carenta seculara in statul român. Deci fara viitor.

  • Dan Barna e din Sibiu, seful demisionat STS generalul Vasilca e din Sibiu Iohannis e din Sibiu. Asta e meritocratia. Sa fii din Sibiu. Sau din Teleorman dacă esti in guvern.

   Feudalism pe față

   • Asistam la lupta pe viata si pe moarte a Sibiului cu Teleormanul. Caracalul e la jumatea distantei videle sibiu. Din caracal atat Sibiul cat si Videle par capitale culturale europene. De aceea Caracalul poate cere la min transporturilor sa se umple un alt car cu 56 dă demnitari dă Sibiu si 56 dă demnitari dă Teleorman 112 in total

 • În legătură cu acest caz îmi veniră (olt) în minte următoarele întrebări :
  1. Unde sunt cadavrele fetelor ?
  2. Cum de nu s-a simțit miros de ars, dacă presupusul criminal a ars cadavrul Alexandrei, in incinta curții ?
  3. Daca acest om a fost internat în 2010 la Socola, cum de mai avea drept să conducă
  4. Unde au fost aruncate, pân’ la urmă bijuteriile Alexandrei, in lac, sau in curtea unui hotel ?
  5. Agentul care a vorbit cu victima la telefon, chiar nu cunoștea cartierul Bold, unde-i spusese fata că se află ?
  6. Pân’ la urmă acest om este sau nu vinovat, ori l-au făcut să recunoască el niște fapte pe care nu le-a comis ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog