Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Profesorul Corneliu Bîrsan, la 80 de ani

Parcă aș fi iarăși student… Cobor din taxi la fosta cofetărie „Tosca”, unde, cândva… Cu mine este și Radu, colegul meu de cameră,  din Grozăvești, sosit special de la Timișoara. Atunci, în anii ’80, mergeam pe jos până  la facultate, ori cu tramvaiul, dar pe scară, ca blatiștii cu oareșce vechime. Pășim în impunătoarea clădire, aflată în zorul inevitabilei primeniri. Ne uităm unul la altul și exclamăm deodată: „Am emoții !” Ușor, ușor,  ne facem loc printre pâlcurile gălăgioase de puberi și urcăm spre sala „Stoicescu”. Încăperea e deja plină. Lângă masa  prezidiului, îl zăresc pe sărbătoritul Corneliu Bîrsan. Împlinește 80 de ani și o droaie de tratate de Drept civil, o somitate în materie. Îl strâng în brațe și îl simt la fel de fragil pe dinăuntru  ca-ntotdeauna. Un suflet imens, deschis, cald și frumos ca un soare de iunie. Îi  dăruiesc cartea ce abia mi-a apărut, Macină viața, macină… Doamne, ce se mai potrivește reîntâlnirii noastre! Lăcrimăm amândoi, dascăl și student. La doi pași, îi observ pe profesorii Nicolae Volonciu (aproape  de împlinirea unui veac de viață !), Ion Neagu, Nicolae Popa și Constantin Mitrache, cam ultimii mohicani ai timpurilor  de basm de demult. Îi salut cu un soi de fâstâceală și îmi caut un scaun. Se ivește și Lucian Mihai, un eminent jurist, ehe, la  seminarele Domniei Sale nu se auzea nici musca, o încântare să-l asculți ! Se lasă liniștea. Decanul de la Drept își elogiază invitatul. Ca și Valeriu Stoica, alt corifeu al științelor juridice, care își amintește, vădit tulburat, o întâmplare învechită  cu  aniversatul în prim-plan. Căruia îi vine rândul la microfon. Vibrăm dimpreună cu dumnealui, cu osebire când ne mărturisește cu o candoare nesimulată că profesorul este un student  perpetuu, obligat să învețe mereu și mereu. Și se scuză că nu s-a lămurit deocamdată ce este Dreptul, aidoma francezului (un monstru sacru în cercurile academice din „Hexagon”), care a găsit de cuviință să zică atât: „Știu însă  că fără Drept  nu există  viață socială și nici societate organizată !” Scurt și concis. Mda, discuțiile teoretice despre Drept sunt captivante, numai că practica ne omoară…  Am vreo patru decenii petrecute în leprozeria penală  a patriei și  vorbesc în cunoștință de cauză. Dar să nu-mi stric buna-dispoziție…

Finalul discursului e pe măsura  OMULUI Corneliu Bîrsan, care recită  niște versuri cutremurătoare, cu un tâlc deslușit în trecutul recent:

„Dar mie îmi sunt sorocite,
pesemne, plecări mai dramatice.
Mi-e dat să mă smulg din priveliști
cu sufletul nepregătit,
cum dat mi-e să plec din iubire
când încă mai am de iubit…”[1]

„Mai am de iubit! Mai am de iubit!  Mai am de iubit! ”repetă cât să ne ferfenițească inimile chircite de frigul vremurilor hapsâne de acum… „Și  noi vă iubim, domnule Profesor ! Și vă mulțumim pentru tot !” îi strigăm, eu și Radu, studenții de ieri, de azi, de-a pururea…

„Mulți ani trăiască! Mulți  ani trăiască, la mulți ani !” răsună în sanctuarul sorocit să-mi împlinească un destin într-atât de generos, încât m-a adus  în preajma unor asemenea personalități universitare la vârsta bâjbâielilor cu tuleie.

 

[1] Nina Cassian,  Voiam să rămân în septembrie

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Profesorul Corneliu Bîrsan, la 80 de ani”

  • Buna ziua,

    Va multumesc pentru emotiile ce le simt amintindu-mi de Domnul Profesor Corneliu, Birsan (pe vremea mea ,promotia 1975, asistent universitar)
    Cu respect pentru articolele D-voastra Domnule Marian, Nazat

    Viorica, Myers(fost Mihoc la absolvirea Facultatii de drept din Bucuresti) acum cu resedinta in Köln

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *