Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Respingerea PNRR e în principal eșecul lui Klaus Iohannis

20 ianuarie 2021.
Potrivit unui Comunicat dat publicității, în ședința sa de lucru, Guvernul României a aprobat un Memorandum pentru refacerea PNRR. A fost nevoie de această decizie, deoarece Comisia Europeană respinsese Planul Național de Redresare și Reziliență lansat cu tam-tam electoral, în 26 noiembrie 2020, de cuplul Președinte – Premier, respectiv Klaus Iohannis – Ludovic Orban. PNRR în varianta anterioară picase prin faptul că, din motive electorale, România propunea ca suma de 30 de miliarde de euro, pentru care Comisia stabilise criterii limpezi de cheltuire (cu precădere sub semnul Green Deal), să fie un fel de peștera lui Ali Baba pentru primarii PNL și pentru PNL. Documentul a fost folosit în campania electorală ca temei pentru o narațiune spusă de toți candidații PNL la Parlamentare. Tătucul Klaus Iohannis ne-a făcut rost (pentru că e băiat simpatic) de 30 de miliarde de euro, dați cadou de UE, pe care noi putem să le cheltuim, cum ne taie capul. Spuneți-ne ce-ați vrea să punem în Plan pentru a ne vota!

Klaus Iohannis cel puțin știa că banii nu sînt dați pentru orice investiție, că UE i-a pus la dispoziția statelor membre pentru saltul istoric de la energia pe cărbune și petrol la energia verde și regenerabilă.

De ce a acceptat ca Planul să fie o simplă sforăială electorală?
Spera ca prin păcălirea românilor PNL să cîștige alegerile parlamentare.
Suma de 30 de miliarde de euro, iresponsabil prezentată ca un cadou făcut de UE lui Klaus Iohannis, să facă ce vrea cu ea, urma să rezolve toate problemele României adunate de la Carol I încoace.

Alegerile au trecut. Planul a fost respins de Bruxelles. Cei de la Uniunea Europeană și-au făcut cruce parcurgîndu-l.
Nu cred că președintele a rămas surprins de asta.
Se aștepta să fie respins cîtă vreme din start PNRR n-a fost întocmit pentru a trece de examenul de la UE, ci pentru a trage pe sfoară poporul român.

După alegeri, s-a pus problema refacerii Planului. De data asta era de presupus că nu s-ar mai fi încumetat nimeni să facă un Plan de tip Pom de Crăciun. Pe de o parte, pentru că alegerile trecuseră. Pe de alta, pentru că exista certitudinea că un Plan asemănător va fi respins de Uniunea Europeană.

În consecință s-a trecut la elaborarea PNRR. Desigur nu a Planului final, care trebuia depus pînă pe 30 aprilie 2021, ci a unui Plan pe baza căruia se putea negocia. Chiar dacă nu era Planul final, era de la sine înțeles că Documentul nu putea fi de mîntuială. Desigur, Comisia Europeană putea avea observații. Bine era însă ca aceste observații să fie cît mai puține. Ideal ar fi fost ca aceste observații să nu existe. În acele condiții, România ar fi luat frumușel Planul trimis la Bruxelles ca Plan de lucru și l-ar fi transformat în Plan definitiv, eventual aducînd ici colo unele retușuri, pe care l-ar fi depus la Comisie.

Așa am crezut aflînd, dintr-un Comunicat al Guvernului, că pe 20 ianuarie 2021 s-a adoptat un Memorandum pentru refacerea PNRR, elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Pe lîngă liniile directoare ale noului PNRR, stabilite ca urmare a observațiilor făcute Planului Pom de Crăciun, Memorandumul prevedea o mobilizare exemplară pentru întocmirea noului PNRR:

„Astfel, pentru o abordare unitară și coordonare interinstituțională în elaborarea și negocierea informală cu Comisia Europeană, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propune implicarea Administrației Prezidențiale, a vice-premierului coordonator, a Secretariatului General al Guvernului, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum și a ministerelor de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR. De asemenea, se propune ca PNRR să fie actualizat pînă la finalul lunii februarie 2021 într-o formă coerentă, în conformitate cu prioritățile stabilite în cadrul Programului de Guvernare, asigurîndu-se în același timp corelarea proiectelor ce ar urma să rezulte în baza PNRR cu țintele specifice cuprinse în recomandările de țară. În cadrul procesului de elaborare MIPE va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog. Avînd în vedere termenul foarte redus de transmitere a PNRR către Comisia Europeană, respectiv sfîrșitul lunii aprilie 2021, este necesar un efort conjugat al tuturor ministerelor de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR, cu implicarea Președinției, a Guvernului, a vice-premierului coordonator precum și a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.(…)

Pentru finalizarea cu celeritate a listei de investiții și reforme pentru fiecare domeniu, este imperios necesar ca toate ministerele de linie să desemneze un coordonator la nivel politic, precum și un reprezentant la nivel tehnic, responsabili de menținerea dialogului permanent cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național al PNRR.”

Ce mai încolo, o mobilizare a tuturor autorităților, sub conducerea nemijlocită a lui Klaus Iohannis, de parcă ar fi trebuit să mai trecem o dată Dunărea, pentru a cuceri Plevna a doua oară!
Citind aceste prevederi te așteptai ca noul PNRR să fie elaborat rapid și mai ales să întrunească perfecțiunea. Altfel spus, chiar dacă ar fi fost observații de la UE, acestea să fie rezolvate cît ai clipi (minore, ușor de concretizat). Pe 17 martie 2021, după o întîlnire la Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că noul PNRR e gata. Firește, el nu era Planul oficial, urma să fie negociat. După cum l-a prezentat Klaus Iohannis, se înțelegea că e practic PNRR final. Trimiterea acestui Plan intermediar era o simplă formalitate. UE avea să ne spună Bravo!, faceți din el Planul final. Planul e adoptat într-o ședință de Guvern din 7 aprilie 2021 și trimis la Bruxelles.

Judecînd după circumstanțe – era al doilea Plan, cam știam ce vrea UE de la respingerea primului, lucrase la el însuși Cristian Ghinea, se implicase decisiv chiar Klaus Iohannis, se mobilizase tot ce avea țara mai bun în materie de relație cu Bruxellesul – ne așteptam ca de la Comisie să vină aplauze. Aplauze, pentru că România făcuse un Plan exemplar.

Pe 21 aprilie 2021, aflăm de la Dan Barna că Planul trebuie refăcut substanțial. UE făcuse pe el observații de proporții. Așadar, nici noul Plan nu corespundea cît de cît exigențelor UE. Din 21 aprilie 2021, se desfășoară în spațiul public o campanie angajată de Autorități pentru a ne convinge că nu e nici o nenorocire, că nu e Planul final. Sîntem de acord că nu e Planul final, că România mai poate face un Plan final care să fie aprobat de Comisie. Nimeni nu răspunde la întrebarea:
Bine, bine, nu e Planul final, dar nu putea fi un Plan mai bun, unul care să aibă de suferit modificări minore, de făcut într-o zi astfel încît România să depună Planul Oficial pînă pe 30 aprilie 2021?

Luni, 26 aprilie 2021 a avut loc o întîlnire la Cotroceni cu cei responsabili de întocmirea Planului. Aici s-a decis să se solicite UE să accepte ca PNRR-ul să fie depus pînă pe 31 mai 2021.
Ce înseamnă asta?
Că noul Plan a fost făcut pulbere de Comisia Europeană. Că au fost observații atît de multe și de mari încît, practic Planul a fost respins.

De ce s-a întîmplat asta?
Ar trebui să ne răspundă Klaus Iohannis care a coordonat întocmirea și a noului PNRR.
Și oricît încearcă Președintele să susțină că nu e nici o nenorocire, e vorba de un eșec.
Dacă ne gîndim la uriașa mobilizare de forțe pentru a face un Plan bun.
Respingerea PNRR e în principal eșecul lui Klaus Iohannis.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Respingerea PNRR e în principal eșecul lui Klaus Iohannis”

  • Dna Stefanescu de mai sus ,presa romaneasca ,mai bine zis sefii acesteia,si-a facut prostul obicei de a cenzura orice opinie care nu ii convine.Mai bine zis presa s-a facut in totalitate,cu mici exceptii,sluga regimului si a imposturii covid.Sincer,il apreciam pe dl Cristoiu insa in lupta de fatada a dsale cu Johannis si Catu sa calce pe bataturi dictatura medicala ce calca Romania in picioare.Nimic despre abuzurile regimului privind vaccinarea,foarte putin despre incalcarea brutala a drepturilor omului in numele mascaradei covid.Cat priveste fondurile dl Cristoiu se face ca nu vede ca acestea sunt o mare cacialma ,un pretext pentru nazi-UE de a calca si batjocori Romania inca o data.Despre toate acestea nimic in presa romana libera.Mai ieri colegul de breasla al dlui Cristoiu,Nistorescu, facea apologia vaccinarii intr-un articol clar scis la comanda.Eu zic sa ne informam din alte surse daca nu cumva or fi primit cu totii mita catului.

  • revolutia mondiala acopera revolutia tehnologica.

    revolutia mondiala e in esenta un razboi mondial, atata tot ca ‘armele’ aferente, evoluind si ele intre timp, sint cele care implinesc tintele fara sa nasca reactiuni ( omniprezente in cazul razboiului mondial )
    se poate spune ca revolutia mondiala e un razboi mondial in care actiunile sint inlocuite cu nonactiuni. ( de fapt revolutia mondiala asa a si inceput, cu o nonactiune, care a fost virusul )

    daca privesti doar spre revolutia tehnologica iti va scapa faptul ca revolutia mondiala se preocupa inclusiv cu demolarea sistemului politic ( ea se preocupa, de fapt, cu demolarea tuturor sistemelor sociale si cu nasterea unora noi-noute )

    revolutie tehnologica…in lipsa unui catalizator? asa ceva e imposibil.

    prin urmare e imposibil ca actuala revolutie tehnologica sa fie implementata in lipsa unui catalizator pe masura.
    insa prezenta revolutie tehnologica nu e o poveste a ‘energiei verzi’, ci a armonizarii dinamicilor civilizatiei cu cele ale Naturii!, asta fiind ceva absolut colosal, pentru ca nefiind Natura, Civilizatia se poate armoniza exclusiv cu Imaginea din Oglinda…a Naturii, prin urmare Green Deal-ul e doar despre cum Civilizatia si Natura, in modul!:))), sint leite
    ( ca si imaginea din oglinda, a Naturii, e leita Naturii…in modul!:), insa vectorial ea e….pe contrasens si cu capul in jos!:))), prin urmare si dinamicile Civilizatiei tind sa fie leite Naturii, insa…intoarse pe dos!:))),…asta e o alta poveste:) )

    mai simlu: daca te uiti lung la Green-Deal s-ar putea sa nu observi ca el e cale catre Artificializarea dinamicilor Civilizatiei:)…cu omul ei cu tot, nou-nout si el.

    adica s-ar putea sa vezi revolutia tehnologica,
    insa sa n-o vezi si paia mondiala, care pune la indoiala inclusiv actualul sistem-politic, si care are ca tinta manifestarea unui nou-nout sistem politic, insa acesta urmand calea clasica:)), a Artificialului, va tinde sa fie o poveste a Inteligentei Artificiale.

    mai simplu: pentru ca politicienii lumii mari vad exclusiv revolutia tehnologica, ei nu inteleg ca revolutia mondiala, care-o acopera paia tehnologica, vizeaza inclusiv demolarea Sistemului Politic, asa cum e definit el, azi,
    si manifestarea unuia nou, insa nou la modul absolut! de data asta, adica a unui ‘sistem politic artificial’:))), a carui vedeta absoluta e Inteligenta Artificiala.
    …si nici nu prea ai cum sa te astepti sa vada asta :)), pentru ca ei nici macar nu concep un ‘sistem politic artificial’, adica unul din care ei sa nu mai faca parte!:)))
    nu il concep!, insa el e…implacabil.

    • in urma cu mai bine de un an spuneam paici ca…asta e!:)), revolutia mondiala e revolutie plenara, n-ai cum sa i te impotrivesti, to ce po sa faci e sa…navighezi pe apele ei.
      prin urmare e mai cu folos ca ‘sistemul de invatamant’ sa inceapa sa navigheze pe apele revolutiei plenare decat sa i se impotriveasca acesteia, ca daca o va face nu va avea succes.
      prin urmare, am spus atunci ca ‘invatamantul online’ e singura varianta care nu va naste reactiuni, in relatie cu Mersul Lumii, si ca insistand cu invatamantul clasic doar vei ajunge sa ti dai seama ca investesti intr un sistem mort, care se mai misca exclusiv din inertie…
      dupa un an si ceva inca se mai trage nadejde ca…elevii se vor intoarce la invatamantul clasic :), de fapt tinta chiar asta e!, intoarcerea la invatamantul clasic si renuntarea la ‘invatamantul online’:)), insa tinta pare a fi cu totul alta decat cea a Lumii Mari:), iar cea care conteaza e Calea!, calea Lumii Mari, pentru ca pe sleaul asta va curge…Lumea Mare.
      deci daia am zis mai sus ca nu exista revolutie tehnologica, despre aia plenara nici nu mai vorbesc:)), fara ca un Catalizator sa se manifeste, pentru ca, in lipsa Catalizatorului, oamenii intotdeauna vor dori sa se intoarca la…cum aratau vremurile ieri, ca daca era bineeee…, daia:))
      rezumat: cu toate ca se doreste…din toata inima o intoarcere la invatamantul clasic o astfel de intoarcere e imposibila. din inertie…deci avand o forta la dispozitie, sistemul de invatamant va tinde sa se intoarca la sistemul clasic, insa odata cu trecerea timpului inertia isi consuma natural exprimarea, singurul potential disponibil mai fiind doar cel care povesteste despre ‘invatamantul online’, mai exact despre….Noul Sistem de Invatamant, in care profesor e Inteligenta Artificiala.
      iar asta pentru ca si sistemul de invatamant va migra implacabil catre o exprimare Artificiala
      ( ca, cum spuneam, intreaga Civilizatie tinde catre o expimare Artificiala, Artificialul fiind singura varianta pe care Civilizatia o are, Imaginea din Oglinda, a Naturii, fiind singura varianta in care Civilizatia poa sa se manifeste si sa se afle si intr un soi de armonie cu Natura:)

      • singurele manifestari posibile sint astea, in…Final:
        ori Naturale
        ori Artificiale
        ( Artificialul fiind definit astfel: Natura intoarsa pe dos si cu capul in jos )
        de unde rezultaca si cele Naturale se pot manifesta:)), insa exclusiv in varianta desavarsita.

  • Aici , la respingerea PNRR , as zice precum rabinul : „amandoi aveti dreptate : si voi romanii , ca ii acuzati pe occidentali ca-s ticalosi si voi occidentalii ca-i acuzati pe romani ca sunt prosti”

  • Din partea noastra asteptarile sunt prea mari…Uitati-va la ei !!! O vorba din popor …(cea mai mica vietate care sare) purecele cand ajunge-n varful capului spune ca este cel mai mare! Le trebuie functii cat mai inalte si nu sunt capabili sa le faca fata,in schimb,isi dau atata importanta…Infatuati,fuduli si penibili fara margini.Sustinuti cu circ si scandal,in tara,au ajuns unde si-au dorit.Se fac singuri de ras. Mai dureros este ca acum prostia a trecut granita unde reprezinta tara. Cine i-a „asezat” in fruntea tarii este multumit ??? Dar…ce ti-e scris,in frunte ti-e pus.
    P.S. Isi mai aminteste cineva povestea …”PROSTIA OMENEASCA” ???

  • Cu acești oameni nu e nici o șansă să fie făcut un plan bun,coerent,care să fie aprobat.

  • pas cu pas, vot cu vot, minciuna cu minciuna…. spre rezultate nule. Astea sunt rezultatele inexistentei vre-unui concurs pe bune pentru angajare la stat! In statele dezvoltate problema e rezolvata simplu: slariile la stat sunt mici iar salariile la privat sunt mari. La stat se angajeaza tineri cu putere de munca , la inceputul caierei care vor obtine rezultate pentru a fi ulterior recrutati la privat. Daca sunt salarii mici pilaraia nu are rost, si angajarea va fi pe competente…

  • E in stare cineva sa faca un lucru,indiferent care,de la inceput pana la sfarsit de calitate si in termen ? S-a dovedit ca nu. Nu are rost sa inventariem stadioane, cai ferate,metrou, promisiuni electorale etc. „Supercompetentii transparenti’ de azi,ca de altfel si cei de 31 de ani pana acum se ocupa de aranjarea familiilor, rudelor si gastilor aferente. Tocmai ei in marea lor majoritate care infiereaza bugetarii au trait numai din mierea bugetului.Poporul e bun doar la vot.Ultimele alegeri au demonstrat ca nu mai exista o optiune de speranta.

  • Nimic nou sub soare.
    Cei care suntem aproape de fenomen (consultanti fonduri UE) stim din istorie ca la semnarea tuturor acordurilor pentru exercitiile financiare se intampla acelasi lucru : respimgeri repetate de la Bruxelles pentru ca fie se copiaza masiv acordul anterior fie se solicita lucruri pe care UE le-a mentionat clar ca inacceptabile.
    Dupa aprobarea chinuita va urma elaborarea ghidurilor (cu aceleasi erori precum cele din sesiunea anterioara) care va dura foarte mult si va limita perioada de absorbtie.
    Ca sa nu mai vorbim de tipul de proiecte ce vor fi finantate: multe milioane aruncate pe apa Sambetei.
    In mod nefericit, proiectele cu adevarat utile sunt exceptii notabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *