Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Scriam în martie 2014: Politica PSD față de PNL: Asasinarea prin strîngerea în brațe

Ca de obicei, pe ultima sută de metri în chestiunea eseului despre Giovanni Giustiniani, mă lovește lăcomia de a avea cît mai multe surse. Neîndoielnic, din toată scrierea nu voi putea publica decît jumătate, dacă nu un sfert. Voi lăsa deoparte, presat de timp, multă materie, zicîndu-mi că la un moment dat voi lucra la un studiu mai amplu. Față de alte întreprinderi de acest gen, în cazul de față am deja structura materialului, mai ales că o formă am scris-o. Trebuie să adaug, de exemplu, partea cu Așteptarea unui ajutor din partea Occidentului și partea cu Zidurile, pentru a fi înțeles rolul semnificativ al lui Giovanni Giustiniani, mercenarul din Genova. Pentru asaltul meu final asupra eseului recitesc lucrarea de căpătîi Căderea Constantinopolului de Steven Runciman. Nota introductivă din punct de vedere biografic, scrisă, probabil, de Alexandru Elian, semnalează „stilul său narativ captivant, atipic pentru un cercetător”. Tot nota invocă viziunea lui Runciman despre scrisul dedicat Istoriei:

„În viziunea sa, istoria este ca o poveste în care nu interpretarea evenimentului este cel mai important lucru, ci sentimentele, trăirile personajelor, gravitatea întîmplărilor.”

Cred că regăsesc aici teza mult dragă mie – pentru că e a mea – a Istoriei – marele prozator. Nu știu de ce nota îl prezintă pe Runciman ca moștenitor al metodei practicate de istoricii secolelor anterioare. Mie mi se pare înscris în formidabila școală a istoricilor britanici de azi, din care face parte și Antony Beevor, școala concentrării asupra vieții din desfășurarea unui eveniment. Fără a deveni telenovelă, Istoria concurează romanul prin creionarea atmosferei și personajelor. Iată un pasaj edificator și în plan cinematografic, reamintindu-mi că pînă acum nu s-a făcut o superproducție despre Căderea Constantinopolului. Runciman îl surprinde pe Împărat, plecînd de la memoriile lui Phrantzes, la miezul nopții, cu o oră înaintea asaltului final, precedat de o tăcere de moarte în tabăra otomană, suit pe Zid pentru a vedea pînă departe pentru ultima oară lumea din jurul Bizanțului:

„Seara, târziu, împăratul însuşi a mers călare pe calul său arăbesc la catedrala cea mare şi s-a împăcat cu Dumnezeu. S-a reîntors apoi, prin uliţele întunecate, la palatul său de la Blacherne şi i-a chemat pe servitorii săi. Și lor, ca şi sfetnicilor, le-a cerut iertare pentru orice răutate le va fi făcut și şi-a luat rămas-bun de la ei. Era aproape de miezul nopţii, când a încălecat din nou şi a pornit – însoţit de credinciosul său Phrantzes – de-a lungul zidurilor dinspre uscat, să vadă dacă toate erau la locul lor şi dacă porţile zidului dinlăuntru fuseseră închise. În drumul lor înapoi, spre Blacherne, împăratul a descălecat în apropiere de Poarta Caligariană şi l-a luat pe Phrantzes, ca să urce împreună într-un turn, aşezat în unghiul cel mai înaintat al zidurilor de la Blacherne, de unde puteau zări prin întuneric două drumuri: cel care trece prin Mesoteichion, la stânga, şi, la dreapta lor, drumul care coboară spre Cornul de Aur. Dedesubtul lor se puteau auzi zgomote, fiindcă duşmanul îşi aducea tunurile peste şanţul pe care-l umpluse. Forfota începuse odată cu apusul soarelui, aşa i-au spus santinelele. În zare se puteau vedea lumini licărind, cînd vasele turceşti străbăteau Cornul de Aur. Phrantzes a vegheat alături de stăpânul său vreme de un ceas. Apoi Constantin s-a despărţit de el şi nu s-au mai întîlnit niciodată. Bătălia stătea să înceapă.”

*

Scriam în 17 martie 2014: Politica PSD față de PNL: Asasinarea prin strîngerea în brațe!

O sindrofie a PSD din această dimineață i-a dat lui Victor Ponta prilejul de a dezvălui politica Famigliei sale față de PNL: Asasinarea prin strîngerea în brațe!
Liderul PSD a declarat că, după 25 mai 2014, USL se va reface. Un lucru asemănător l-a zis și Liviu Dragnea. Nu e noutate.
Politica asta a fost desfășurată și-n perioada de aruncare a PNL de la Guvernare. Victor Ponta și membrii Famigliei sale s-au întrecut în a le zîmbi dulceag liderilor PNL.

Afișînd parșivul zîmbet FSN-ist, cel îmbrăcat de Ion Iliescu în timp ce aducea minerii să-i ciomăgească adversarii din presă și din politică, Victor Ponta și membrii Famigliei sale le administrau ghionturi mortale liderilor liberali.

Șmecheria asta a avut succes.
Punînînd la lucru mașina de făcut vînturi mediatice PSD-iste – Antena 3 și România Tv – Victor Ponta și membrii Famigliei sale au reușit să lase impresia unui PNL care pleacă de la guvernare nu pentru că i se dau bocanci în gură, ci pentru că liderul PNL, Crin Antonescu, sacrifică interesele partidului pe altarul propriilor interese.

Va reuși din nou politica iliescistă a sugrumării prin îmbrățișare? Mai mult ca sigur, da.
Ajunși în Opoziție, Liberalii par mai confuzi ca niciodată. Sub conducerea lui Crin Antonescu, ei fac greșeala, enorma greșeală de a ținti, mai departe, electoratul USL. Acest electorat e însă electoratul PSD. Care nu poate fi cucerit de PNL.

Ar fi momentul ca PNL să pornească la cucerirea electoratului care n-a ieșit la vot, scîrbit atît de PSD, cît și de PDL. Pentru aceasta, PNL trebuie să scape din strînsoarea criminală a PSD.
Cum ? Foarte simplu. Cum se scapă din strînsoarea banditului care vrea să te jefuiască: Dîndu-i cîteva lovituri menite a-l năuci și, prin asta, făcute să-i slăbească îmbrățișarea.
PNL ar trebui să-i administreze lui Victor Ponta cîteva lovituri strașnice. Am serioase îndoieli că PNL mai e capabil să tresară în vreun gest radical.

Alte titluri din 17 martie 2014:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Scriam în martie 2014: Politica PSD față de PNL: Asasinarea prin strîngerea în brațe”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *