În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Stânga unită fără Ponta

Dreapta unită s-a dovedit a fi un eșec. A murit înainte să se nască. Au reușit, în schimb, o butaforie menită să păcălească încă o dată poporul, la vot. Și a mers. Însă doar la Primăria Capitalei, unde a câștigat un candidat care nu este membru nici la unii, nici la ceilalți. Dar s-a dat drept „candidatul dreptei”.

Stânga, în schimb, se poate uni. Peste tot, în toată țara. Fiindcă stânga are ceea ce dreapta nu are și nici nu a avut niciodată: un bazin electoral cvasi-omogen bine definit, profund și tăcut. O parte a acestui bazin, nu s-a mai regăsit în comportamentul guvernamental al PSD din ultimii ani, așa cum bine a intuit Victor Ponta, care a și încercat să-l aducă în siajul noului său partid. Debutul a fost bine calculat și bine împachetat: „Noua Stângă”, una modernă, progresistă care acceptă și înțelege principiile economiei de piață și ale capitalismului, încercând să obțină o redistribuire echitabilă a resurselor între păturile sociale. Sună bine, nu? Doar sună! Marea problemă a proiectului a reprezentat-o însuși Victor Ponta, liderul noii stângi. Cu ale sale orgolii imature, cu ale sale răzgândiri, suceli strategice și cu jocul la mai multe capete. Plus legăturile sale cu zona underground a puterii care se văd în modul său de acțiune în momentele cheie și care nu pot fi acoperite prin discursul său cotidian, foarte bun, de altfel. Să nu uităm că Guvernul Dăncilă a fost demis cu voturile Pro România.

Dar Ponta poate fi ocolit. Sistematic și inteligent, organizație cu organizație. Mișcarea poate părea una sub demnitatea unora, dar uneori, în politică, nu moralitatea unei strategii este definitorie, ci obiectivul. Ori aici ținta este ca stânga să fie iarăși puternică.

Unde este riscul și de ce trebui acționat foarte repede? Ar fi foarte periculos ca alegerile parlamentare să-i ofere o gură de oxigen lui Victor Ponta printr-un rezultat mult mai bun ca la locale și care să-l facă iarăși jucător. Pentru că parlamentarele, mai ales de când au revenit la sistem de listă, se câștigă de la centru. Nu doar că nu mai sunt primarii care să tragă pentru interesul lor direct, dar modul în care se prezintă un partid în mass-media centrală, campania unitară, precum și calitatea candidaților propuși pentru Parlament sunt definitorii. Ori Victor Ponta, la comunicare stă foarte bine și va fi prezent pe toate televiziunile, în prime-time, zilnic.

USR defilează la parlamentare

Același fenomen s-ar putea întâmpla și cu USR, în ciuda scorului slab obținut la alegerile din 27 septembrie. Victoriile lor răsunătoare în București, Timișoara, Brașov și Alba Iulia au generat percepția că USR este marele câștigător al localelor, că USR reprezintă noul val politic. Care val, dacă va surmonta scandalul de la Sectorul 1, va defila în alegerile parlamentare cu un scor foarte bun, pentru că prezența lor pe tv și în online este de departe cea mai bine structurată. De altfel, chiar strategia USR din ultimul an a funcționat foarte bine. Au susținut o guvernare anti-PSD, dar s-au poziționat și în opoziție față de liberali, în momentele critice, cu reacții vehemente și foarte dure. I-au lăsat pe Orban și Ciolacu să se atace reciproc, așteptând calculat ca toți cei dezamăgiți de guvernarea liberală să vină spre ei. Inclusiv Președintele Iohannis prin atacul obsesiv la adresa PSD a generat, culmea, beneficii nu pentru PNL, ci pentru USR. Din cauză că liberalii nu reușesc să completeze rafala prezidențială cu rezultate pozitive și o percepție bună a guvernării, nehotărâții capacitați de Iohannis vor merge către USR.

Ciolacu Reloaded

Din aceste motive, rolul lui Marcel Ciolacu devine esențial, chiar dacă s-a conturat percepția că liderul PSD face jocurile Cotrocenilor, generată de comportamentul său din ultimul an, prin lipsa unor răspunsuri clare și apăsate la „obsesia prezidențială”, că PSD este de vină pentru orice și trebuie ras de pe fața planetei. Este salutară schimbarea de atitudine din seara zilei de 30 septembrie când, în urma apariției imaginilor cu sacii de voturi, Marcel Ciolacu a avut un mesaj extrem de dur la adresa președintelui Iohannis. Iar atitudinea s-a consolidat în zilele ce au urmat.

Deci, fie ne-am înșelat cu toții când am crezut că a făcut blat cu Cotrocenii, fie Marcel Ciolacu s-a schimbat. Iar dacă s-a schimbat, va acționa. În primul rând, trebuie să schimbe ținta atacurilor sale. Nu Orban, ci Iohannis! Pentru că orice atac la adresa liberalilor, întărește USR. Mai mult, Orban poate fi schimbat în orice clipă, în schimb regimul rămâne. Regimul Iohannis. Și în al treilea rând, va da semnalul că este liderul „pesediștilor”, al vinovaților de serviciu, toți cei care se află pe buzele prezidențiale învinețite de ură, aproape zilnic.

Următoarea mișcare a lui Marcel Ciolacu este rezolvarea problemei cu Victor Ponta, prin golirea de conținut a produsului său și recuperarea tuturor celor care au rătăcit alături de acesta în ultimul an. Va fi o infuzie de sânge proaspăt fix în organizațiile PSD care nu au performat la locale.

În concluzie, rolul lui Marcel Ciolacu devine fundamental. El trebuie să acționeze! Acum! Fiindcă patria o cere. Fiindcă președintele în funcție apasă tot mai tare pedala controlului total, sacrificând toate cutumele și principiile unei democrații funcționale. Iar acest comportament deșănțat îi sperie inclusiv pe cei care trebuie să servească instituția prezidențială, dar au însă luciditatea nealterată. Și care vor îl vor sprijini pe „Ciolacu Reloaded”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Stânga unită fără Ponta”

  • De aia si fug PSD istii de putere ca dracu de tamaie,fac tot ce pot sa piarda alegeri,sa nu le iasa motiunile,tac cand i injura,si i face Iohannis albie de porci,mai latra si ei,dar asa,fara convingere la Iohannis,mimeaza opozitia,critica guvernul doar sa se faca ca s opozitie,asa la modul laba trista.Se vede BLATUL din avion.

  • Da Stanga unita CU IOHANNIS,asta e Stanga fara Ponta,adica alianta PNL PSD(blatul general).Chiar credeti ca antipesedismul iohannist,si urletele antiohanniste ale PSD sunt pe bune? E teatru ieftin,circ,spectacol,de fapt astia sunt mana in mana,e BLAT,de fapt.BLAT ❗ ❗ ❗

  • Stanga unita fara Ponta,pai fara Ponta nu mai e stanga anti Iohannis,aia e ideea PSD a capitulat de mult,de cand Dragnea s a inteles cu Iohannis sa l debarce pe Ponta de la varful PSD,cand Dragnea era in gratiile Sistemului. Ca mai apoi Sistemul la zvarlit la cos pe Dragnea asta i alta poveste.Nu vreau sa l ridic in slavi pe Ponta,care a facut si el erorile lui,si le mai face,dar cand i aud pe unii,ca PSD singur,fara Ponta,va lupta cu PNL Iohannis,ma intreb unii inteleg ceva din viata asta.Pai faptul ca Nicusor Dan e primar de Bucuresti,se datoreste in parte si a unei intelegeri oculte(parerea mea) Ciolacu Iohannis,sa o debarce pe Firea,PNL voia primaria de Bucuresti,iar Ciolacu voia sa o vada”zburata „pe Firea de la Capitala ca sa nu i vina femeii vre o idee legata de sefia PSD.

    • Poate Iohannis l a chemat la Cotroceni pe Nicusor Dan ,inainte de alegeri,stiind ca Nicusor Dan va fi viitorul primar de Bucuresti,poate avand deja intelegere cu Ciolacu,ca Firea va fi debarcata,si pe asta s o fi bazat Iohanita,cand l a chemat la palat pe Nicusor Dan??? Tot ce se poate.

  • Da stanga unita fara Ponta,cu vechii baroni rosii,expirati,cu Ciolacu care este pe mana cu Iohannis,cu Dragnistii care au ingropat PSD.Sfaturile articolului acesta le as urma ,ca partid de stanga,daca as vrea ca Iohannis si PNL sa conduca Romania pe veci.Ponta ,cu toate greselile lui,care nu au fost putine,a intuit foarte bine(de aceea a si parasit PSD),faptul ca intre PSD si PNL Iohannis a fost mereu un blat ordinar,pe fata.Stanga unita fara Ponta ,condusa de PSD Ciolacu,care sa dea jos guvernu PNL Iohannis…Glumiti sper 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 PSD e o anexa la butoniera PNL Iohannis .Dragnea a fost si el parte din blat,insa a fost fraierit de Sistem si aruncat dupa ce a fost folosit de acest Sistem si de Iohannis.Acum Sistemul se foloseste de PSD Ciolacu,ca de o anexa de stanga.

    • Iar Dancila a candidat la presedintie,si s a tinut cu dintii de guvern tocmai ,pentru ca victoria lui Iohannis sa fie sigura,si ca Iohannis sa si ia al doilea mandat,adica au lucrat mana in mana PSD cu Sistemul ca sa iasa iohanita inca un mandat,a fost BLAT.BLAT ❗ ❗ ❗ Daca Dancila nu candida si PSD il sustinea pe unul ca Mircea Diaconu(cum a facut Pro Romania),poate aveam alt presedinte acum.Dar Dancila a candidat,stiind ca pierde,ca sa iasa Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *