Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Tertium non datur: Traian Băsescu va candida ca să cîștige sau ca să-i facă jocurile lui Nicușor Dan

Nu știm dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Chiar dacă Însăși Elena Udrea a scris pe Facebook despre asta, cîtă vreme n-avem anunțul oficial al persoanei, candidatura lui Traian Băsescu poate fi pusă la capitolul baloane de încercare. Dar chiar și dacă și-ar anunța candidatura, tot n-am putea fi siguri că va candida pînă cînd nu se înscrie la BEC.

Candidatura lui Traian Băsescu e văzută de toți comentatorii ca o lovitură dată lui Nicușor Dan. Prin voturile luate de Traian Băsescu, procentajul lui Nicușor Dan scade dramatic și atunci trimisul PNL – USR-PLUS la locale pierde în favoarea Gabrielei Firea. De aici – se spune – marile îngrijorări din tabăra PNL plus USR-PLUS și marile răsuflări de ușurare din tabăra PSD. La Stînga nu s-a reușit (din cauza PSD, evident) o coaliție pentru sprijinirea Gabrielei Firea. Da, dar iată nici la Dreapta nu s-a reușit. Atins la coarda sensibilă, Traian Băsescu s-a revoltat mai întîi (cum adică, eu nu sînt de Dreapta?!), după care și-a pus armura, și-a tras viziera (de luptă cu dușmanul și nu cu Virusul) și a pornit la război. Păzea voi cei din partea Dreaptă a scenei politice! Traian Băsescu va face praf și pulbere nu numai pe Nicușor Dan, dar și pe Ludovic Orban, pe Violeta Alexandru și pe Klaus Iohannis. Nicușor Dan va pierde și Ludovic Orban se va întreba în seara eșecului, cum de a cutezat el să-și bată joc de Traian Băsescu. A fost o satisfacție de o clipă. Acum plînge în pumni, de se cutremură pe el cămeșa pentru această clipă ce s-a dovedit de rătăcire.
Așa spun aparențele.

Supus lor, am avansat pentru emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax tot felul de scenarii în care Traian Băsescu se răzbuna pe PNL și USR dîndu-i un brînci din șa lui Nicușor Dan.
Tudor Arghezi invoca într-o tabletă ceea ce franțuzii numesc L’esprit de l’escalier. Expresia desemnează situația în care te gîndești ce ar fi trebuit să-i spui interlocutorului mult mai just decît ai făcut-o cu el față în față după ce te-ai despărțit de el, de regulă la capătul scării care duce la locuința sa. Pe românește s-ar spune, gîndul de pe urmă. Victima lui L’esprit de l’escalier am fost și eu în cazul intervenției de la Mediafax. După ce-am încheiat înregistrarea, asemenea celui ajuns la capătul scării, mi-am zis Cum dracu de am fost atît de sigur în aprecierea candidaturii lui Traian Băsescu drept devastatoare pentru Nicușor Dan, pentru că Traian Băsescu, umilit de Ludovic Orban a decis să se răzbune în stil montecristo-ian? O întrebare cu atât mai explicabilă cu cît de regulă sînt prudent față de faptele și vorbele oamenilor politici. Și dacă mă gîndesc că Traian Băsescu e întruchiparea omului politic – fără scrupule cînd vine vorba de bătălia pentru putere, fără remușcări cînd vine vorba de vînzarea aproapelui, capabil să-și justifice fără sovăială prin scopul nobil scuză mijloacele murdare orice crimă – ar fi fost obligat la o prudență ieșită din comun.

Prin urmare, după ce-am rostit vorbele despre pericolul reprezentat de Traian Băsescu pentru victoria lui Nicușor Dan m-am întrebat:
De ce ar candida Traian Băsescu?
Numai și numai pentru a cîștiga.

Orice scor ar obține candidatul Traian Băsescu decît cel care să-l facă primar al Bucureștilor e umilitor pentru cineva care a fost de două ori președinte al României și, mult mai important, de cîte ori a concurat la votul românilor a cîștigat.

Și dacă excludem voința de a deveni primar, de ce ar candida Traian Băsescu?
Pentru a ridica scorul partidului?

Oricît de drag i-ar fi lui Traian Băsescu partidul, e greu de crezut că ar candida doar pentru a obține acolo 10%.
Altfel spus să fie învins de Nicușor Dan sau de Gabriela Firea numai ca PMP să obțină un scor mulțumitor la locale.

Păi dacă Traian Băsescu e umilit la locale cum să credem că va mai fi locomotivă la parlamentare?
Dacă nu candidează ca să cîștige, atunci am dreptul să cred că o face pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să cîștige. În strategia PNL și USR-PLUS, obiectivul numărul unu e atacarea permanentă a Gabrielei Firea. Pentru aceasta s-a constituit o Coaliție politică mediatică asemănătoare celei împotriva lui Traian Băsescu în 2009. Ca și atunci nu conta contracandidatul care era Mircea Geoană. Conta înfrîngerea lui Traian Băsescu. Aplicată la Gabriela Firea (de notat că Nicușor Dan e doar o hologramă ca viitor primar, campania se concentrează pe atacarea actualului primar), strategia presupune ținerea lui Nicușor Dan departe de atacurile uneori suburbane la adresa Gabrielei Firea. Pe de o parte pentru că Nicușor Dan e prea surîzător din fire pentru a fi credibil în atacuri, pe de alta pentru că el trebuie păstrat deasupra mizeriilor de mahala ivite într-o campanie electorală. Nu de alta, dar el e Intelectualul subițire, doctorul în Matematici. În acest context Traian Băsescu ar putea fi ciomagul care s-o rupă în bătaie pe Gabriela Firea. În timp ce Nicușor Dan va fi ținut deoparte și deasupra ca un sfînt blînd din icoane, Traian Băsescu se va aventura în bătălia din noroi cu Gabriela Firea. Nu-i exclus ca Gabriela Firea, irascibilă pînă la pierderea controlului uneori, să-i răspundă lui Traian Băsescu la fel. Și din această bătălie, care între noi fie vorba nu-l poate atinge pe Traian Băsescu, deoarece el n-are nimic de pierdut, va cîștiga cel care a stat deoparte, cu batista pregătită ca nu cumva un strop de noroi să-i cadă pe haina albă de candidat care nu se coboară la nivelul maidanului electoral românesc.

E un scenariu pe care nu-l pot ocoli.
Asta pînă cînd nu voi vedea că sondajele îl dau pe Traian Băsescu posibil cîștigător al localelor pe București.
Atunci voi fi sigur că Traian Băsescu s-a înscris în cursă ca să cîștige și nu ca să fie bodyguardul lui Nicușor Dan.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Tertium non datur: Traian Băsescu va candida ca să cîștige sau ca să-i facă jocurile lui Nicușor Dan”

  • Raspunsuri si perle politice din categoria „din putzul gandirii”, o tableta (sau mai multe) pe zi.
    Domnul Raed Arafat: „Nu am facut afirmatii generale, ci dimpotriva, am facut afirmatii de sens opus.” sau „Toata lumea crede ca noi urmarim ceva prin chestia asta, dar de fapt noi nu urmarim nimic…”
    Domnul M. Vela: „Nu pot sa va dau nici un fel de pronostic, dar cred ca vom castiga sigur…” sau „Ce inseamna domnule o amenda de 2.000 de lei in ziua de azi? Cand pleci la Paris, e mai nimic…”
    Domnul Ludovic Orban: „Alegerile daca sunt simultane, sunt oarecum decalate putin.” sau „Doua liste la nivel national sunt indiscutabil mai mult decato singura lista.” sau „Fiecare voteaza cu cie doreste, si iese probabil cine trebuie…”
    Domnul Klaus Iohannis: „Acestea sunt intrebari care trebuiesc puse celui intrebat!” sau „Structurile din Securitate s-au umanizat si adaptat prin aderarea la noua putere…”

  • Era vorba de Aristotel?! Sau de Constantin Constantinescu-Klaps?! Sa ma iertati!

  • Sanatate tuturor domnilor si buna seara la toate doamnele,
    Din intamplare am un nume similar cu cel al gloriosului nostru conducator, ma numesc Ludovic Spritz si am o pasiune domnilor. Colectionez sticle goale de vin cu etichete faimoase si celebre. Am si cateva din colectii celebre iubite probabil si de alti oameni de vaza precum Traian, Becali, Adrian, Ludovic si chiar bunul meu prieten de pe vremea veche de la TVR, poetul Mircea D. un om de treaba de altfel.
    E, he si he…si tot asa…
    Domnilor, uite care e treaba, apelez si pe aceasta cale, cand si cum pot sa iau legatura cu domnul Ludovic Orban, si sa-l invit la o cafea si un spritz. Este posibil cumva?
    Am si ceva placinte bune de mere (c-am auzit ca-i plac), si o cirrba acra dar gustoasa de perisoare, foarte buna. Se poate sa-l invit pe domnul Orban la un pahar de ceva bun??
    Da, sau ba?? Scrieti-mi aici si voi reveni sa-mi notez numaru dansului de telefon daca-l stiti pe dinafara cumva. Se poate sa ma ajutati intamplator?
    Sanatate multa domnilor si, hic, hic, sarut-manushitzele doamnelor!

  • Tertium non datur este un film românesc de scurtmetraj din 2006 scris și regizat de Lucian Pintilie. Povestea filmului are loc la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În stepa ucraineană trupele germane și române se retrag din fața Armatei Roșii.Rolurile principale au fost interpretate de actorii Victor Rebengiuc, Sorin Leoveanu, Tudor Istodor.
    WIKIPEDIA, dar nu e e cazul ! Si e vorba de stepa calmuca! 19 noiembrie!

  • Noul PNL de sub sheaua calaretului Ludovic Orban, este Partidul lui Nea Ludovic…sau altfel spus Partidul Noilor Lichele anti-nationale si anti-liberale! De ce?! Simplu!
    Acest guvern nu este nici national pentru au dat jos insemnele tricolorului de pe masinile de politie, si nu este nici liberal, ci anti-liberal, pentru ca toate masurile pe care le-a luat de cand a venit la guvernare au fost de ingradire economica si sociala a romanilor, iar aceste politici de constrangere continua si nu stim unde si cand se vor oprii…
    Asadar, astept un partid concurent care sa poarte adevaratul nume de partid National si Liberal, pe care il stim din istorie, si sa-l faca de rusine pe asta de acum.
    VOI VOTA IMPOTRIVA PNL-varianta Orban, la aceste alegeri !
    Punct si scurt pe 2 (nimic maui mult de zis).

  • Domnilor am si eu o intrebare simpla pentru domnul Lazlo Tokesh, scuzati am vrut sa zic…pentru domnul Ludovic Orban (tot aia in fine). Nea Ludovic, domne, ce fel de partid este asta donule pe care il conduceti? Se numeste PNL adica Partidul Negarii Libertatii ? sau Partidul Noilor Lagare de subjugare nationala ? De ce? Destul de simplu! Prin masurile de constrangere sociala si colaps economic voi sunteti de fapt Anti-Nationali si mai ales Anti-Liberali domnule pentru ca ne ingraditi libertatile in fiecare zi si cu fiecare zi care trece…Sa intelegem noi oare ca s-a schimbat ceva, ca ceva e putred? Vorba unui oarecum prieten ungur domne cu care am lucrat mult timp…el zicea „Miroase a pute domnilor!”
    Asadar zic si eu, … este oare timpul sa fiti exmatriculat din sefia partidului si de la conducerea tzarii la aceste alegeri de colegii dumneavoastra care presupun ca sunt inca Nationali si Liberali sau corabia PNL si-a schimbat fundamental directia catre o stanga neo-nazista de tip lagare Covid de concentrare? Zic asta pentru ca lumea filmeaza ca se „observa” in toata tzara containerele de fier etanse de tip chinezesc cu gratii la geamuri si multe fara geamuri asa-zis numite „spitale mobile” pe campuri in afara oraselor tzarii donmule?
    Acolo vor fi bagati cine? Cei care nu va voteaza sau cei care nu va convin ca inca mai respira aer curat in tzara asta!? Domne nu e de gluma! Mi se pare mie s-au chiar ar trebui sa depunem un efort sa va dam putin jos de la guvernare si cu picioarele pe pamant!!
    Ia hai valea de la Palatul Victoria cu PNL-ul si satelitii lor USR-Plus…va rog frumos deocamdata dar mai tarziu vom chema minerii in Piata Victoria sa va convinga mai bine!!
    Care va sa zica bine ma nemernicilor….noi va platim salariile si voi va bateti joc de noi?!

  • Dle Administrator, comentariile din prima jumatate a zilei nu apar, se vede dealtfel ca sunt contorizate cu 4 mai multe decat cele afisate. Vedeti ca iar aveti un glitch…

  • Diavolul are trei cozi: pentru cei saraci – comunismul, pentru cei credinciosi – ecumenismul, iar pentru cei bogati – masoneria.

  • Maestre, geniala ipoteza Domniei Voastre! Curat geniala!
    As completa totusi cu ceva:
    -Daca Base, cu doua-trei zile inainte de data alegerilor, va anunta public ca se retrage in favoarea lui Nicusor Dan si va cere adeptilor sa-l voteze pe acesta? Ar fi asta un gest si mai genial? Daca sunteti de acord, preluati si aceasta ideie si lansati-o ca fiind a Dvs. Pe unul ca mine nu ma ia nimeni in seama.

    • Da, asa a facut Bernie Sanders cu Hilary Clinton in 2016. Aceasta „lovitura geniala” se numeste fault in careu, sau a trisa „legal”. Este o practica curenta in asa-zisul circ politic modern unde curvaria si plecaciunea si pupincurismul sunt noile „lozinci glorioase” aclamate „politically correctness”.

  • Mai e vreme pana la stabilirea datei alegerilor . S-ar putea ca decizia lui Base sa fie doar o plusare de cacealma pt a castiga oarece avantaje negociate in subteran cu PNL si USR in schimbul retragerii din cursa .

  • Romanii au tendinta sa uite, caz in care istoria are tendinta sa se repete. Nu este exclus ca Traian Basescu, prin modul lui populisto-grobian ,sa acumuleze voturi mai multe decat Mutulica Nicusor.

  • Domnule Cristoiu parca e mai umilitor sa fii paznicul lui Plicusor decat sa pierzi incercand sa-ti salvezi proiectul!
    Oricum mandatele lui si ale dulapului sunt o pierdere pentru natiunea Romana!

  • Pana cand TB nu isi inscrie candidatura la BEC nimic nu e sigur ci doar ramane la nivel de speculatie. Daca se va inscrie, va castiga. Stie sa lupte spre deosebire sumedenia ce personaje ce vor candida si se si vad deja primari ai capitalei.
    Cat despre „speranta” Nicusor Dan, omul este elegant spus doar o holograma. La un municipiu cu o populatie cat trei judete mari trebuie ales un om puternic si competent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *