Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Turcii aveau o imagine falsă despre bogățiile Constantinopolului

Cărți de pe Kindle. După cum mă așteptam, sînt încă sub puterea cazului Giovanni Giustiniani, după revenirea în țară de la Genova, așa cum am fost sub puterea Omului de Neanderthal, după călătoria la Dusseldorf. Pare a fi deja nu o rutină, ci un nărav, această fixare a mea într-un nou subiect, ivit întîmplător în viața mea.

Subiectul anterior a dispărut.
Tot ce-am citit și ce-am fișat pentru Stalingrad a intrat în uitare, împins în neant de noul subiect, cazul Giustiniani, așa cum multe alte subiecte s-au lichidat reciproc. Mai mult ca sigur va fi și el lepădat în favoarea altui nou subiect.
Una dintre cauzele acestui meștermanolism al meu stă în slăbiciunea care se numește mersul în documentare pînă-n pînzele albe.

De exemplu acuma.
Cazul Giustiniani trebuia să fie, cînd m-am apucat de scris, una dintre paginile însemnărilor de călătorie de la Genova. Numai că fără să-mi dau seama, am început să citesc despre Căderea Constantinopolelui, la început de fapt să recitesc cărțile de pe raftul cu Bizanț (Figuri Bizantine de Diehl nu știu pe unde e), apoi să caut cărți pe care nu le-am citit. Așa am ajuns la volumul lui Nicolae Iorga despre Bizanț (Bizanț după Bizanț, editura Enciclopedică, 1972), tradus din franceză înainte de 1989, la studiul exaustiv al rusului Vasiliev (A.A. Vasiliev, Istoria imperiului bizantin, traducere în română realizată de Vasile Adrian Carabă, Polirom, 2010). Acestea erau cărți din biblioteca mea. Am găsit pe internet și eseul La Caduta di Constantinopoli: Il Capitano Giovani Giustiniani, A.D. 1453, semnată de Giorgio Bertone, în 2017, la editura Erga din Genova. Numai că e doar în italiană și de vînzare pe site-ul Amazon.it, așa că mă văd obligat să citez doar prezentarea comercială. Pe Kindle am găsit însă două cărți noi, despre care nu știam nimic: La chute de Constantinople: Les dernières heures de l’Empire romain d’Orient (Grandes Batailles t. 2) (French Edition) Kindle Edition, de Romain Parmentier și La chute de Constantinople: 29 mai 1453 (French Edition), Kindle Edition, de Maurice și Marilène Chavardès din seria Ce jour là …. După o descărcare destul de grea de pe Kindle, am luat la întîmplare cea de a doua carte. Și tot la întîmplare am deschis-o, astfel încît am început să citesc de la capitolul Din partea turcilor, cu puțin înainte de relatarea asaltului din 29 mai 1453. Multe amănunte le știu din alte cărți. Unele sînt însă inedite, cel puțin pentru mine, cum ar fi de exemplu, ce-au făcut turcii înainte de miezul nopții, cînd a început asaltul. Au mîncat și au băut pe rupte, au cîntat și dansat, de parcă erau în noaptea nunții și nu în noaptea posibilei morți. Discursul Sultanului, descris aici în amănunt, mă convinge de rolul însemnat al imaginii preconcepute despre Bizanț în victoria asediatorilor. Decisiv din punct de vedere al imboldului moral a fost angajamentul sultanului că turcilor li se va permite trei zile de jaf. Cel puțin în cartea asta, Mahomed insistă în mod deosebit pe bogățiile nemăsurate ale orașului și îndeosebi pe splendoarea femeilor. Turcilor primitivi le-au sticlit ochii la gîndul unui viol în colectiv al unei bizantine spălate, pudrate și svelte, în contrast cu muierile lor din stepe, și la imaginea de o clipă a articolelor de lux. Constantinopole era într-adevăr deosebit pe harta vremii sale, dar nu atît de bogat cum credeau turcii, incitați de Sultan. Cît despre femei, tot femei rămîneau, fie ele otomane sau bizantine. Numai că aceste amănunte ținînd de real nu contau. Contau notele imaginii preconcepute, puternic înrădăcinate în conștiința colectivă otomană, deși la vremea respectivă nu era facebook.

*

Principiu. Din publicistica lui Arghezi, rețin acest fragment memorabil apărut în tableta Scena turnantă din Adevărul, 27 septembrie 1946:

„Principiul (al scenei turnante – n. n.) e conform cu mecanica naturii, unde totul se învîrtește, planeții, anotimpurile, soarele și pămîntul, și fără această aptitudine de alunecare a corpurilor cerești, atît pe loc, cît și de jur-împrejurul unui punct al unui drum parcurs în cercuri, n-am putea avea nici noaptea pentru spargeri, nici ziua pentru căutarea spărgătorilor.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *