Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Turneul electoral al lui Orban la Paris a picat într-un moment prost

Vizita de două zile în Franța a premierului Ludovic Orban și a câtorva miniștri meniți să dea impresia că fondul e „greu”, pică într-un moment prost. Toată lumea – și oficialii în primul rând – au capul la cu totul alt ceva: reuniuni succesive ale Consiliului de Apărare pentru a decide reconfinarea populației după creșterea îngrijorătoare a infecțiilor cu noul coronavirus, gestionarea riscului de alertă maximă după atentat și a tensiunilor cu lumea musulmană după apelul președintelui turc la boicotarea produselor franceze.

Nu voi întră în detaliile vizitei, pe care le găsiți pe site-ul guvernului României, voi face doar o scurtă analiză, pentru a demonstra de ce cred eu că a fost un turneu strict electoral.
Voleul politic. Parteneriatul strategic între România și Franța a fost prelungit pentru o perioada de 4 ani iar „foaia de parcurs a fost actualizată”. Sunt de, în curând, 20 de ani, în Franța și înainte am însoțit aproximativ toți premierii care au efectuat vizite la Paris. De la semnarea primului Parteneriat, în februarie 2008, documentul a fost reînnoit sistematic și foaia de parcurs „actualizată” la fiecare vizită, un fel de automatism menit să dea ștaif reuniunilor bilaterale.

Întâlnirile premierului la Assemblée Naționale și la Senat fac parte din turul de onoare rezervat oficialilor care trec prin Paris și care le oferă ocazia să facă fotografii cu Garda Republicană pe fundal. Putem încadra aici și vizita la OECD, la care suntem eternii candidați, un fel de fete bătrâne atârnate de gard. Primul căruia i s-a promis aderarea a fost Adrian Năstase, și au trecut de-atunci 17 ani! Despre Schengen nu mai zic nimic, pentru că ne-am simți jenați, și dumneavoastră, și eu.

Ceva mai costisitoare s-a arătat, însă, vizită la Matignon. S-a făcut efortul unei declarații de presă, iar Jean Castex a spus câteva cuvinte într-un excelent limbaj de lemn care, că apă sfințită, nu fac nici bine, nici rău. Altfel, nici un comunicat pe site-ul guvernului sau al MAE, ceea ce e totuși surprinzător și supărător în același timp.

Cât l-a costat, așadar, pe Ludovic Orban turneul electoral în Franța? Aflăm că s-a repus pe tapet problema (complexă) a corvetelor, pe care ar urmă să le cumpere din Franța cu 1,6 miliarde de euro. Bine că le are (miliardele)! De asemenea, a fost împărțită frățește cu americanii și construcția centralelor 3 și 4 de la Cernavodă, pentru care francezii vor furniza o tehnologie, e drept, unică în lume.

În ceea ce mă privește, ca binațională, mă bucur de fiecare contact între Paris și București și sper ca relațiile să redevină la fel de bune cum erau odată. Acum însă pare că ceea ce nu s-a spus e mult mai consistent decât ceea ce ni s-a transmis. Presă franceză nu s-a obosit să relateze ceva, deși au fost vremuri în care prin fiecare redacție era câte un jurnalist „binevoitor”. A, să nu uit. Există, totuși, o tribună semnată de Ludovic Orban în Les Echo. Obrazul subțire, cu cheltuiala se ține.

Una peste alta, s-a bifat, s-a pozat, s-a declarat, intră la bilanț.
Aștept ca, într-o bună zi, imaginația oamenilor noștri politici să depășească aceste cărări deja bătute și România să își reia locul privilegiat pe care l-a avut alături de Franța.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Turneul electoral al lui Orban la Paris a picat într-un moment prost”

  • Penibile momente. Cred ca pana si alora din Micul Maghreb le-a fost jena cu acest episod de „fratietate”. Slugile occidentului la malul orientului!

  • Pai toata vanzoleala cu americanii,cu Constanta Gdansk ,cu reactoarele,cu arme pe care le luam de la americani,pai venise momentul ca si coana Europa sa se supere si sa ne ia in tarbaci,de genu,”voi astia de la Bucuresti,PNL Iohannis -Orban,voi sunteti ai nostri sau ai lui Trump,hotarati va,cui sunteti vasali,noua sau lui Trump,ca noi cu Amerlocii lui Trump nu ne avem bine,alegeti,si daca nu alegeti cum trebuie,atunci si voi stiti…Ca bunavointa noastra e adiere de primavara…Si supararea noastra e volbura de furtuna …in ce privesc investitiile noastre in Romania …si nici nu va mai imprumutam bani …plus ca romanasii vostri vin sa lucreze la noi…ca voi sunteti asa de amarati,ca nici proprii cetateni nu vi puteti intretine …DECI???”.D’aia s a dus Orban,ca sa dea socoteala cu toate asta,ca s a incretit fruntea slavitului Padisah de la Paris si a Craiesei de la Berlin a suparare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *