Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Un moment crucial în Bătălia din PNL: Unul dintre combatanți – Ludovic Orban – a lansat Proiectul său de partid

Mă număr printre cei care, în dubla calitate, de cetățean și de comentator, urmăresc atent bătălia din PNL în perspectiva Congresului din 25 septembrie 2021. Prin angajarea în confruntare a premierului și a președintelui Camerei Deputaților, dar și prin implicarea anticonstituțională a președintelui țării, cel care după ce a fost un chibiț PNL în bătălia politică a acestuia cu PSD, a devenit un chibiț al lui Florin Cîțu în bătălia acestuia cu Ludovic Orban, prin miza uriașă – cine pierde șefia PNL pierde și funcția în stat – confruntarea electorală din PNL a devenit Război Civil și mai ales o confruntare ce depășește hotarele unui partid pentru a primi proporțiile unor alegeri prezidențiale.

Nu numai de asta am consacrat atîtea comentarii pe cristoiublog.ro și intervenții tv confruntării din PNL. Am dat și continui să dau atenție acestei bătălii, deoarece sînt convins că e nevoie pe partea Dreaptă de un partid puternic, dominator al acestei părți a scenei politice. Așa cum pe Stînga dominator, de 30 de ani, e PSD, fost PDSR, fost FSN. Fuziunea din 2014 a doua partide guvernamentale – PNL și PDL – a pornit tocmai dintr-o realitate postdecembristă absurdă. În timp ce pe partea Stîngă PSD a dominat și de aceea a guvernat ani întregi România, pe partea Dreaptă am avut o puzderie de partide și partidulețe care cînd au ajuns la putere, precum CDR în 1996 (PD era un partid de Stînga, iar UDMR un partid al etniei maghiare) s-au mîncat între ele, n-au reușit să se unească fie și temporar. Crearea PNL prin fuziunea celor două partide a lăsat impresia că, în fine, pe partea Dreaptă vom avea un partid dominator, care va cîștiga alegerile parlamentare cu o majoritate suficientă, dacă nu pentru a guverna singur, atunci măcar a guverna cu un partid anexă.

Alegerile din decembrie 2020 au fost un groaznic eșec al PNL. Marele partid, beneficiind de un an de guvernare, de structuri solide în țară, de sprijinul fățiș al președintelui, s-a clasat pe locul doi și, mult mai grav, a fost nevoit să intre într-un guvern de colaborare cu un alt partid de pe partea Dreaptă – USRPLUS. USRPLUS a împărțit practic cu marele partid PNL electoratul de Dreapta. Un partid creat cu doar cîțiva ani în urmă, lipsit de structuri, lipsit de cadre, unul dintre acele partide care apar pe scena politică lăsînd impresia că vor înflori pentru decenii ca să se veștejească după un mandat. Alegerile din decembrie 2020 au fost un eșec de proporții al marelui partid de Dreapta.

De aceea am așteptat ca războiul din PNL să se concentreze pe analiza cauzelor acestui eșec și, evident, să dezbată măsurile ce trebuie luate pentru ca un eșec asemănător să nu se mai întîmple în 2024.
După opinia mea principala cauză a eșecului a constituit-o absența unei poziții clare a PNL în chestiunile cruciale pentru România de azi.

Această poziție a partidului trebuie să devină punctul principal al confruntării dintre cele două grupări. Spre stupoarea mea, deși trecuse o lună de la debutul confruntării, în PNL era bolboroseală și nu clocot. Scriam astfel în comentariul din 22 iunie 2021:

„Cînd vorbeam de clocot eu mă refeream la clocot și nu la bolboroseală. Da, în PNL nu mai e liniștea amintind de suprafața calmă a unei bălți. Așa cum își dă seama orice cetățean al acestei țări, în PNL e mare hărmălaie.

Prin clocot eu înțelegeam însă o confruntare publică, evident spectaculoasă, între Grupările concurente, dar nu numai, ci și între activiștii de rînd ai PNL, în chestiuni de esență vitală pentru acest partid. Din 2014, cînd s-a format prin fuziunea dintre PDL și PNL, PNL n-a traversat un proces de limpezire a apelor, de clarificare a locului ocupat de acest partid pe scena noastră publică. Eșecul de la parlamentare – pentru că eșec, e și încă unul de proporții, să-ți ia un sfert din electorat un partid ca USRPLUS, format de cîțiva ani – și-a avut cauza în absența unor poziții clare, categorice ale PNL în chestiuni cruciale pentru România de azi.
De la poziția față de negarea familiei tradiționale pînă la relația cu Uniunea Europeană.

Nici una dintre întrebările de care depinde supraviețuirea PNL ca principal partid de Dreapta n-a fost abordată de nici o grupare în Războiul civil din PNL.
Pînă acum – cel puțin pînă acum – Bătălia pentru șefia din PNL a fost o simplă bolboroseală.
În nici un caz clocot!”

De la acest comentariu au trecut două săptămîni. Iată însă că duminică, 4 iulie 2021, în confruntarea din PNL s-a trecut de la bolboroseală la clocot. Unul dintre combatanți – Ludovic Orban – a lansat în premieră un punct de vedere închegat în privința locului PNL pe scena politică a țării:

„De la 1875 PNL a fost motorul dezvoltării României şi aşa trebuie să rămînem în continuare, dar trebuie să fim Partidul Naţional Liberal, puternic ancoraţi în istoria noastră, în tradiţiile noastre, în obiceiurile specifice, în menţinerea identităţii şi a personalităţii poporului român. Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de biserică, un partid care să promoveze morala creştină ca fundament al moralei publice. Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiţionale ale românilor, valori cum sunt familia, biserica, satul românesc, comunitatea. Noi suntem un partid care nu are voie niciodată să-şi uite trecutul. Noi trebuie să fim partidul care să se bată, aşa cum s-a bătut Brătianu la negocierile pentru pace riscîndu-şi funcţia de prim-ministru pentru a apăra interesele fundamentale ale României în faţa oricărui partener atît de la nivel european, cît şi de la nivel internaţional. Noi trebuie să promovăm imaginea României, interesele României, să transformăm într-adevăr România într-un partener respectat, apreciat, care să aibă un cuvînt greu de spus şi un partener care să aibă forţa să-şi atingă forţele în parteneriatul pe care îl avem atît la nivelul NATO, cît şi UE.”

Mult mai important, avansarea acestui Proiect de partid a avut loc concomitent cu un atac virulent la USRPLUS:

„Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurînd pe Biblie şi nu i-am văzut făcînd cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume”.

S-a văzut aici un atac la partenerul de guvernare. N-a fost vorba de așa ceva. A fost vorba de o delimitare spectaculoasă a PNL de partidul concurent de pe Dreapta scenei noastre politice.
Ar fi fost de așteptat ca Gruparea Reformistă, avîndu-l drept candidat pe Florin Cîțu, să intre în confruntare cu acest Proiect de partid.

N-a făcut-o.
A pus la cale, în schimb, în presa prezidențială și pe social-media, atacuri mizere la Ludovic Orban, unele, cum ar fi al lui Ovidiu Raețchi, mergînd pînă la procese de intenție de tip Ana Pauker.

Ludovic Orban a exagerat în prezentarea Proiectului de partid, pentru că doar astfel atrăgea atenția. El a reușit să lanseze în confruntare un Proiect de partid, în timp ce Florin Cîțu defilează pe Facebook cu poza lui Klaus Iohannis pentru a arăta membrilor PNL că e favoritul de la Cotroceni. Membrii PNL trebuie să țină cont că e prima dată de la începerea Războiului civil cînd cineva propune o confruntare pe Proiect de partid și nu pe Operațiuni de tip Binomul SRI-DNA.

Poate fi PNL un partid de Dreapta conservator?
Pînă unde poate merge conservatorismul partidului?
Cum se deosebește astfel PNL de PSD-ul lui Liviu Dragnea?
Care e raportul între exigențele apartenenței la UE și exigențele condiției de țară care are un cuvînt de spus la Bruxelles?
Ce înseamnă promovarea moralei creștine în viața publică?
Iată întrebări la care Gruparea reformistă trebuie să răspundă și altfel decît punînd la cale atacuri sub centură.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Un moment crucial în Bătălia din PNL: Unul dintre combatanți – Ludovic Orban – a lansat Proiectul său de partid”

 • VIII Antisemitism
  Columbeanu Monica l-a privit cu mirare pe interlocutor atunci cand a fost intrebata de ce-l iubeste pe sotior si l-a indemnat : ”uitati-va la el , cum poti sa nu-l iubesti?”
  Romanii acuzati de antisemitism s-au simtit probabil precum interlocutorul Monicai . Om fi avand noi , romanii vreun defect de perceptie de nu sesizam calitatile celuilalt ? Si te uiti in istorie .
  Iaca un florilegiu de expulzari si interdictii aplicate in timp si spatiu evreilor:

  1012 Mainz ,1182 Franta (a 3a expulzare ),1240 Bretagne , 1254 Franta (IV), 1276
  Bavaria superioara , 1288 Napoli , 1290 Anglia, 1293 Napoli , 1294 Berna, 1306 Franta (V), 1322 Franta (VI), 1349 Berlin , 1350 Crimeea ,1360 Ungaria ( expulzatii se stabilesc in Austria , Moravia , Polonia ), 1392 Berna (intre 1408 si 1427 apar pasager in calitate de medici si negustori de vite ),1394 Franta (VII), 1421 Viena, 1442 Bavaria Superioara, 1478 Passau, 1491 Ravenna , 1491 Franta (VIII) ( Proventa e anexata de Franta ) ,1492 Spania , Portugalia , Sicilia , Calabria ( posesiuni ale coroanei spaniole )
  1495 Napoli ( in urma ocuparii Regatului Neapolelui de catre Franta), 1496 Portugalia ,
  1496 Styria , 1499 Nurnberg , 1501 Franta (IX) ( Franta ocupa Proventa) , 1505 Italia de Sud ( urmare a anexarii Regatului Neapolelui de catre coroana spaniola) 1510 Neapole , 1519 Regensburg , 1526 Bratislava, 1541 Neapole, 1551 Ducatul Bavaria
  1569 Statele papale , 1593 Statele papale , 1597 Milano , 1614 Frankfurt, 1654 Recife
  ( Brazilia ) ( in urma cuceririi portugheze ), 1669-1670 Viena , 1683 , Franta (XI)(Antile si Luisiana ) , 1724 Franta (XII)(Antile si Luisiana )
  1744–1790 Reformele lui Frederik II Josef II si Maria Teresa trimit mase de evrei saraci in est
  1791 Caterina cea Mare a Rusiei instituie Zona de rezidenta pt evrei
  [https://en.wikipedia.org/wiki/Expulsions_and_exoduses_of_Jews#Eleventh_to_thirteenth_centuries
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Expulsion_des_Juifs ]

  Deasemenea evreilor li s-a refuzat azilul :
  -Conferinta de la Evian (Franta ) din 6-15 iulie 1938 a avut ca tema gasirea unei solutii pt evreiii refugiati din Ger si Austria datorita persecutiilor. Nu s-a ajuns la un acord care sa prevada primirea evreilor pe teritoriul celor 32 state participante.
  [ https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89vian_Conference ]

  -Conferinta din Bermude s-a desfasurat intre 19 si 30 apr 1943 avand ca participanti SUA si UK . Tema a fost soarta evreilor din Europa . Lucrurile nu s-au schimbat : cotele de imigratie in SUA nu au fost marite si interzicerea stabilirii evreilor in Palestina aflata sub mandate britanic a ramas in picioare .
  [https://en.wikipedia.org/wiki/Bermuda_Conference ]

  Si atunci nu poti sa nu-i dai dreptate maretului Tutea :” Hristos nu s-a nascut la Falticeni “

 • Ingrata pozitie mai are Manastirea in Romania. Sa conduca pe fata, nu poate. Sa-si puna interfete prea inteligente, e riscant. Cu ce defileaza acum, e penibila. Uf, greu e sa fii calugar in Romania de azi!

 • ‘Poate fi PNL un partid de Dreapta conservator?’

  tronuri bune de ocupat sint patru:
  1.constructor al Lumii Noi. n-au Dumnezeu. ( Lume Noua Da!, Om Nou Da! )
  2.constructor al Lumii Noi. care au Dumnezeu.( Lume Noua Da, insa Om Nou…Nu! )
  –-
  3.nu-si doreste Lumea Noua cu Omul ei Nou cu tot, insa fara el Lumea Noua si Omul Nou nu se va manifesta. ( adept al exprimarii dinamicilor clasice, Naturale, in ecuatia de miscare a Lumii Noi )
  4.refuza Lumea Noua, alegand Natura si pe Dumnezeu.

  sau altfel spus:

  1.promotor al digitalizarii dinamicilor Noii Lumi. promotor al Inteligentei Artificiale. promotor al digitalizarii omului. promotor al gestionarii dinamicilor Noii Lumi prin implicarea nemijlocita a Inteligentei Artificiale. promotor al Artificializarii Lumii Noi si a Omului Nou.
  2.promotor al digitalizarii dinamicilor Lumii Noi. promotor al Inteligentei Artificiale. refuza digitalizarea omului. promotor al gestionarii dinamicilor Noii Lumi prin implicarea nemijlocita a Inteligentei Artificiale. promotor al Artificializarii Lumii Noi, insa refuza Artificializarea omului.

  3.accepta digitalizarea Lumii Noi, insa pastreaza in ecuatia ei de miscare manifestari Naturale. accepta manifestarea Omului Nou, insa pastreaza in ecuatia de miscare a Noii Lumi omul…clasic. accepta manifestarea Inteligentei Artificiale, insa pastreaza dinamici in afara ariei ei de acoperirie.
  4.se declara incompatibili cu Lumea Noua si Omul Nou, aleg traiul in afara ariei de acoperire a acestora, refuza orice intersectie cu valentele Inteligentei Artificiale. traiesc la Brat cu Natura.

  • din cele patru pozitii doar doua au viitor, extremele.

   insa…care sint extremele?

   de ajutor poate fi Curcubeul, care prin culorile sale rosu-galben-albastru-violet definesc si…capetele Curcubeului: rosu si albastru
   ( rosu-3, oranj-4, galben-5, violet-7, indigo-8, albastru-9)

   de unde rezulta ca extremele sint ‘tronurile bune de ocupat’ 1 si 3
   ( cu toate ca la prima vedere extremele ar putea fi identificate in tronurile 1 si 4, tot asa cum si culorile de la capetele Curcubeului ar putea fi identificate, la prima vedere, ca fiind rosu si violet, nu rosu-galben-albastru, care pe taramul miscarii devin rosu-verde-albastru )

   ce e de remarcat e ca prin lumea mare tronuri dintre astea au fost nu doar identificate, ci si ocupate:))

 • Orban a dat practic guvernarea Romaniei pe mana USR PLUS ,pentru postul de sef al Camerei Deputatilor,el a negociat guvernarea cu USR PLUS facand USR principal partid de guvernamant si castrand PNL,si acum i injura pe USRPLUS dupa ce le a dat Romania astora pe mana.Curat Murdar coane Sica.Proiect de partid marca Sica,poate proiect de partid in colaborare cu Dragnea ,acolo la draga lelii impreuna,daca Sistemul isi incordeaza muschii putin.Proiectul de partid a lui Orban,haida de ,poate partul politic a lui Sica.Fara acordul Sistemului nu lansezi nici un proiect politic in Romania. 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *