Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Vizită stânjenitoare la Paris: Mike Pompeo a venit neinvitat

Zilele trecute ne-am trezit, pe neașteptate, cu o vizită a secretarului de stat american Mike Pompeo la Paris. Stânjenitoare, pentru că nu a fost invitat (Jean Yves Le Drian, ministrul francez de externe, a precizat că această vizită se face la cererea părții americane) și pentru că administrația Trump își trăiește ultimele zile. Politețea ar cere că în perioada de tranziție, nici o decizie importantă de politică externă să nu fie luată.

Așadar, Pompeo și soția să au aterizat la Bourget (aeroport secundar în periferia Parisului) la începutul week-end-ului pentru o vizită privată, într-un Paris în care toate restaurantele, magazinele, muzeele, sălile de spectacol sunt închise. Luni, vizită la Elysée – fără presă, fără celebrele fotografii și strângeri de mâna, fără, evident, declarații. Coloana oficială a plecat de la reședința prezidențială așa cum a venit, într-un complet anonimat.
Desigur că toată lumea se întreabă de ce a venit, adăugând în ecuație și continuarea turneului în Turcia, Istrael, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Arabia Saudită și Qatar.

Analiștii de politică internațională se întreabă dacă pe agenda de discuții s-a aflat chestiunea retragerii trupelor americane din Afganistan (unde domnește în continuare haosul, cu un recent atentat în plus), și Irak (aflat în plină criză politică, socială și sanitară). Un prim răspuns ar putea fi cel de azi : anunțul lui Donald Trump, care a decis să retragă doar o parte dintre soldații americani aflați în Orientul Mijlociu.

O altă ipoteza vizează eventuale presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a semna acordurile tripartite de la Abraham (Arabia Saudită, Bahrein, Israel) care normalizează relațiile cu Israelul. Trump ar putea adauga, astfel, pe lista sa de succese reglarea uneia din multiplele probleme din OM, chiar dacă ea se face pe spinarea palestinienilor.

Dar ipoteza cea mai îngrijorătoare vizează Iranul, dușmanul preferat al americanilor. Reamintesc aici că Trump s-a retras din acordul semnat împreună cu UE și Iranul și negociat înainte de sosirea sa la Casă Albă. O știre, trecută cumva pe sub mână, a fost publicată recent, deși ea datează din august, în NY Times, respectiv uciderea numărului 2 al Al Quaida pe o stradă din Teheran, ceea ce ar confirmă refugierea organizației teroriste în Iran, în condițiile în care principalul său rival este ISIS, implantat în restul lumii musulmane. Sub pălăria luptei împotriva terorismului, Trump poate lua decizii periculoase și, în acest caz, ar avea nevoie să știe care este poziția Franței, prima artizană și susținătoare a acordului de denuclearizare cu Iranul.
Până la elucidarea misterului, dacă el va fi vreodată elucidat, vizită lui Mike Pompeo la Paris rămâne rămâne doar o inițiativa ambarasantă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Vizită stânjenitoare la Paris: Mike Pompeo a venit neinvitat”

  • OK Pompeo Trump Pence la revedere si o flegma cu muci… in semn de multumire pentru toata activitatea(De la Planeta Pamant cu Drag).

  • S a dus sa se afle in treaba,problema lumii este covid 19 ,plus ca lumea asteapta intronizarea echipei lui mos Joe,ca sa inceapa discutiile cu SUA(cine discuta cu niste luzeri care dupa 20 ianuarie vor pleca cu suturi in fund de la carma SUA).Pai Franta le va zice scurt:USA ,pai de acolo i asteptam pe Biden si Kamalla,am inteles ca discutiile cu USA se poarta prin acestia doi dupa 4 noiembrie,sa avem pardon,voi cine sunteti,ma scuzati? Aaa, fostii … nu ne intereseaza,noi nu discutam cu fostii,pa pa pa pa ,merci la revedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *