Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Corupători de Inteligență Artificială

Spuneam într-un articol anterior că, spre deosebire de stat, care se remarcă printr-un dezinteres aproape total față de cercetare – din ale cărei fonduri taie cu orice ocazie ca să umple găuri bugetare apărute din cauza mașinațiilor proiectante de plasamente –, industria nu pierde vremea, ci alocă cercetării – manipulate și controlate – fonduri substanțiale. Și, ca și când asta nu ar fi fost suficient de macabru, grație IA aceleași concerne debilitante au acum ocazia să facă economie de fonduri și să grebleze și mai mult profit.

Despre ce este vorba? Despre paper mills, cum le numesc unii dintre puținii (sperăm să nu fie și ultimii) „mohicani” deciși să stăvilească infiltrările frauduloase de cercetare nulă și contrafăcută în producția editorială academică. Nu se vor atât mori sau râșnițe pentru tocat hârtie – cum ar suna la o simplă traducere –, cât manufacturi, ba chiar adevărate fabrici de publicații, chipurile științifice, în realitate sinistre creații ale inteligenței ce nu se mai vrea solicitată – decât la crearea de înlocuitori de inteligență. Turnătorii de studii științifice. Ateliere de croitorie pentru articole de comandă. Fără laboratoare de cercetare, fără teste, fără cobai și fără rezultate care i-ar putea lua pe unii prin surprindere și i-ar putea face să-și regrete investițiile. Cercetare virtuală pentru o lume irațională, cu succes garantat și redactare impecabilă, așa cum nici inteligența naturală, tot mai lipsită de competență și mai ales de caracter, n-ar putea-o face mai bine.

Pentru cariera dumneavoastră… însușiți-vă interesele industriei și apelați la IA și la serviciile acesteia! Comandați-vă articole „științifice” pe măsura intereselor reunite și vi se va asigura publicarea lor în jurnale de prestigiu! Ce nu corespunde e adaptat și făcut să se potrivească mai ceva ca o mănușă tuturor implicaților în procesul „creator”. Mulți aspiranți la titluri sunt dispuși să achite sume exorbitante (nimic nu e prea scump pentru cei neobișnuiți și de loc dispuși să-și pună propria minte la treabă). Cu ceva noroc dai peste o temă agreată și de industrii și atunci te poți alege și cu o funcție pe măsura gloriei artificiale aduse de implicare. IA a simplificat mult munca „savanților” și a redus semnificativ costurile din cercetare. Poate scrie articole fabuloase plecând de la doar câteva informații prefabricate și cu ajutorul câtorva cifre fictive. Restul e joacă de copil. Nici măcar nu trebuie să demonstreze ceva concret. E suficient să semene confuzie și discordie printre cititori și experți. A funcționat întotdeauna – vezi tutunul, alcoolul, drogurile etc. –, inclusiv la vremea când inteligența nativă se ocupa de cercetare. Deosebirea este că acum e mult mai simplu și un astfel de articol nu mai trebuie să aștepte luni și ani de studii, fie și tendențioase.

Independența științelor a fost odată… așa cum a fost și independența justiției și a celorlalte sectoare, inclusiv a politicii. Nimic nu poate să cânte mai bine în strună autoproclamaților stăpâni ai lumii decât IA creatoare de… trenduri. De la vestimentație la comunicare, de la educație la științe. Peste tot seamănă inadvertențe și pretutindeni culege profit. Nu e nevoie de prea multe investiții, ci doar de atât cât să aducă renunțarea la eforturi intelectuale și să convingă credulii de superioritatea artificializării. Până deunăzi industriile plăteau cercetători dispuși să ajusteze rezultatele în conformitate cu așteptările. Acum nu le mai rămâne decât să închirieze o paper mill care să ofere co-paternitatea la înșelătorie și să se lase plătită de înșiși aspiranții la titluri. Mai comod de atât nici că se poate! Deviza a fost și este „Seamănă îndoială! Creează confuzie!” – și vei culege roade la care nu te-ai fi așteptat.

E posibil ca IA să nu fie niciodată în stare să redacteze o scrisoare de dragoste și să exprime sentimente (nu de alta, dar nu prea mai are de la cine să „învețe”!). Un articol științific, însă, e floare la ureche, având în vedere că se lucrează standardizat și se cer respectate protocoale universale, iar mai înainte IA a fost „antrenată” pe câteva milioane de publicații, un lucru de domeniul imposibilului pentru experții în carne și oase, pur și simplu pentru că oamenii nu pot parcurge cantități atât de mari de material într-o singură viață. Unul dintre acei luptători cu morile de… avânt publicistic este directorul Institutului de psihologie medicală din cadrul Universității din Magdeburg, Bernhard Sabel. Sunt mașinații care pun în umbră orice plagiat anterior,  „producții” care nu-și află corespondentul în realitate. E vorba de divagații criminale plăsmuite cu viteze inimaginabile de „inteligența” la care am ajuns să ne închinăm zilnic și cu care nu mai putem ține pasul (!).

Fiecăruia după nevoi și de la fiecare după posibilități! Cam așa am putea descrie stilul de lucru al fabricilor de publicații „științifice”. Ateliere de croitorie la comandă pentru toate buzunarele, atât pentru cele ale viitorilor „savanți” cât și ale industriei din spatele cortinelor. Pentru cei care de bine de rău au înjghebat un studiu oarecare și nu dispun de suficient talent pentru redactare, se rezolvă cu sprijinul IA și circa 1.000 de euro. Râșnița de date le cizelează și încropește cât ai clipi o publicație de mai mare dragul, ba o și trimite spre publicare unui jurnal de specialitate. Cei care au trecut „pe viu” prin asta știu ce efort considerabil și ce muncă infernală înseamnă un asemenea demers. Înseamnă luni și ani de muncă asiduă pentru efectuarea studiului, scotocitul prin literatura de specialitate, întocmitul graficelor și diagramelor, interpretarea rezultatelor, aplicarea la diverse jurnale și așteptarea verdictelor revizorilor. Înseamnă respingeri sau solicitări de reluare a unora dintre etape, de revizuire a ipotezelor, de completare a concluziilor etc. Grație IA acele piedici sunt înlăturate fulgerător.

Pentru bugete mai consistente, să spunem 8.000 de euro, IA se ocupă singură de „studii”. Singurul efort intelectual care se cere potențialului autor sunt câteva informații despre domeniul de cercetare, câteva cuvinte-cheie despre metodele de care ar vrea să se folosească și, eventual, selectarea jurnalului în care dorește să-i apară „opera”. De rest se ocupă conțopiști artificiali și mai inteligenți ca el. În preț se include – cum altfel?! – și publicarea. Obrazul subțire – de cercetător care-și dorește să urce până în vârful ierarhiei – se ține cu o cheltuială ceva mai mare. Între 16.000 și 25.000 de euro solicită corupătorii de IA pentru ca aceasta să „inventeze” singură o temă de cercetare, să facă experimente care nu au loc niciodată, să scrie articolul și să-i adauge grafice și diagrame convingătoare și – contrar practicilor uzuale – să-l trimită spre publicare mai multor jurnale în paralel. Și are de unde alege și cui trimite, fiindcă editurile prădătoare sunt mai numeroase decât ciupercile răsărite în urma ploii. Prădătoare deoarece nu ele recompensează autorii pentru munca (ne)depusă, ci invers, ele se lasă plătite împărătește de autorii dornici să-și vadă numele în jurnale „de mare impact”, prin care să-și propulseze cariera. Cu cât mai prestigios jurnalul, cu atât mai mare prețul.

O lume bolnavă, pe care niciun fel de inteligență – cel mai puțin cea artificială – n-o mai poate salva! Nu în ultimul rând pentru că nu-și dorește salvarea, ci să trăiască mai departe în coconul pe care singură și l-a țesut și să se lăfăie în minciuni și samavolnicie până s-or rupe curelele. Excrescențele ei nu se mulțumesc numai cu inducerea în eroare a altora, ci se hrănesc ele însele cu falsuri și iluzii care mai de care mai ieftine, fără să le pese de judecata finală. Mizează pe faptul că n-o s-o mai apuce și merg pe principiul „După noi, potopul!” Faptul că cineva tot o să plătească și că aceia s-ar putea să fie propriii copii sau nepoți îi lasă mai reci decât răceala inteligenței artificiale de care s-au îndrăgostit nebunește.

Deocamdată asemenea articole încă ar mai putea fi demascate de inteligența naturală (cu condiția să ia lucrurile în serios și să vrea să se implice!) și respinse de verificatori responsabili. Vorbim de cote deja alarmante, de aproape 25% în anumite domenii, iar trendul este unul crescător. Atunci când și ultimele rămășițe ale inteligenței umane vor ceda, urmează nota de plată pentru noi toți. Și va fi una pe măsura extravaganței, fiindcă nimeni n-o să mai poată face față lavinei de dezinformare, risipei de resurse și daunelor aduse societății. Faptul că unele jurnale resping publicarea nu înseamnă că acele „creații” nu pot apărea sub o formă ușor modificată altundeva. Publicații (IA) să fie, că reviste de specialitate sunt cu duiumul – peste 50.000 de posibilități! Apuse sunt vremurile când ți se cerea o contribuție substanțială ca să poți fi trecut pe lista coautorilor! După o perioadă de „tranziție”, în care puteai ajunge acolo și cu mită/șantaj, se conturează una și mai promițătoare, în care IA lucrează pentru tine. Sau poate nu?!

Așadar, încă o industrie de debilitare în masă pe lângă cele deja existente. A-ți pune numele pe o analiză la care n-ai participat nu înseamnă erudiție, ci fals intelectual. Și totuși, tot mai puțini se sinchisesc de asta, fiindcă sistemul însuși îi încurajează, ba chiar îi constrânge la înșelătorie. Când stabilești prin decret prezidențial că numărul de publicații științifice în jurnale de renume trebuie să crească, ori când ameninți cu rambursarea fondurilor alocate unei cercetări care nu și-a bifat toate obiectivele, nu te poți aștepta decât la rezultate pe măsură! Sunt lucruri care se petrec oriunde, nu doar în țări precum Rusia sau China, cum s-a bănuit inițial. SUA se situează pe locul al doilea pe lista corupătorilor de IA, după adversarul său principal, China. Disputa oarbă dintre așa-zisele mari puteri se extinde până și asupra incompetențelor! Și nu numai medicina e vizată, ci și multe alte discipline și resorturi, de la informatică, agronomie și marketing la sociologie, psihologie, jurnalistică și chiar filosofie. Și nu de ieri, de alaltăieri, ci de 10-15 ani se pare că circulă fantome pe drumul „perfecționării” și că s-a ajuns la un aisberg al cărui vârf numără câteva zeci de mii și submerge câteva sute de mii de producții. La cele aproape trei milioane de publicații anuale, cifra ascunsă se estimează la aproape o jumătate de milion, dintre care jumătate în biomedicină.

Lumea academică a fost și este dornică de reputație și respect. Din partea cui revendică de fapt respectul, dacă ea însăși a ajuns la discreția fabricilor de publicații fără conținut și bază științifică? Atât timp cât avansarea în grad și urcușul pe scara ierarhică și a carierei depinde de numărul de publicații, de citate și de factorul de impact, și nu de calitatea conținutului și de importanța studiilor, nu se va schimba nimic în bine, ba dimpotrivă. Experții nu se toarnă în formă și nu se modelează sub presiunea tiparnițelor. Atât timp cât se solicită tinerei generații experiență profesională înaintea formării ca profesioniști există riscul ca aceasta chiar să ajungă să creadă la un moment dat că dispune de anumite merite și de pricepere – în fond iluzorie și nesemnificativă. E și cazul influencerilor care adună sârguincios like-uri și se iluzionează cu ideea că numărul acelora face din ei oameni apreciați și cu greutate. Învățarea e posibilă doar la cei capabili să-și recunoască neștiința.

Poate că am fi câștigat mult mai mult dacă am fi instruit IA să ne detecteze scăpările, să sorteze informațiile și să verifice lacunele, formulările, concluziile, și, de ce nu, plagiatele – lucruri ajunse aproape de domeniul imposibilului la volumul imens al scriiturilor de astăzi. Nu numai că verificatorii se află într-o și mai mare criză de timp, grație imboldurilor de nestăvilit ale experților în devenire de a-și demonstra talentul creator, dar sunt și depășiți de situație. Mulți sunt șocați de cât de bine compilează IA între timp, cât de corecte lingvistic sunt textele și cât de puține erori de logică mai pot fi detectate de controlori. O „perfecțiune” fatală cu care, din păcate, nu prea avem ce face, și nici motive să ne lăudăm.

Cum rămâne cu credibilitatea pe care și-o doresc insistent științele și oamenii lor? După ce și-au subminat-o semnificativ în pandemia de Covid-19, continuă să-i sape mai departe groapa. Atunci când se transformă în regizori de scenarii hollywoodiene, oamenii de știință nu au de ce să se mire că publicul își pierde încrederea în științele pe care ei se fac că le reprezintă. Nu mai vorbim de consecințele pe care asemenea fabricații le-ar putea avea asupra științelor și tehnologiei, asupra vieții noastre în general. Una e să citești sau să citezi o astfel de publicație fără temei real, și cu totul altceva s-o iei de bună și să acționezi în consecință în domenii de importanță capitală. E de neconceput ce-ar însemna ca studii care vizează maladii serioase precum cancerul să plece de la premise prefabricate! Deja era dificil să le sortezi din noianul de publicații pe acelea izvorâte din muncă și onestitate, De-acum înainte, mulțumită IA, degringolada va fi de nestăvilit. Oricum ne zbăteam printr-o junglă de excrescențe tendențioase, chinuindu-ne să le dăm de capăt, acum trebuie să mai facem față și unui tsunami de metastaze IA.

Rămâne speranța ca tot IA să fie instruită și în detectarea fraudelor, așa cum hackerii și infractorii înșiși sunt folosiți de organele de control la detectarea faptelor și actelor criminale săvârșite de colegi de breaslă. (Dar cine ar putea avea interes să-și taie craca de sub picioare?!) Fără consecințe drastice și fără implicarea factorilor de decizie, speranțele rămân doar… virtuale. Cine-și cumpără cariera sau și-o croiește prin căpușare, în loc să și-o zidească meticulos piatră pe piatră, riscă să se trezească la un moment dat suspendat undeva și să nu mai știe cum și pe unde să coboare și, neputând să zboare… o să cadă! Trufia și mândria preced prăbușirea, cum bine spune înțelepciunea populară. Până și autorii onorifici – sau mai ales aceia – ar trebui să dispună măcar de atâta onoare cât să-i oblige să parcurgă lucrarea celor cărora li se alătură – cu numele. Nu întotdeauna un „Me too!” se concretizează în glorie, uneori îți poate aduce blamuri de care cu greu te mai poți spăla.

Dacă vrem cu adevărat să mai salvăm ceva, e cazul să tăiem răul de la rădăcină. În primul rând să extragem din mințile bolnave și înfierbântate ideea că numai cine-și trece numele pe cât mai multe… garduri e demn de o carieră academică. Un expert se formează prin contactul direct cu realitatea și cumulul de experiență, nu prin afundarea în mocirla virtuală din care extrage – sau plătește pentru asta – gunoi după gunoi. Planeta se sufocă de mult în deșeuri și dejecții, e cazul să facem curățenie, nu și mai mult moloz. Altminteri între noi, care ne închinăm la IA, și primitivii care-și așteptau salvarea de la aștri și divinități nu e nicio diferență. „Divinitatea” creată de noi s-ar putea să fie mai eficientă la săpatul gropii, fiindcă ea nu se mulțumește cu pasivitatea, iar „riposta” ei e promovată de lâncezeala minții.

Calitatea vieții și a științei nu sporesc prin decrete prezidențiale, ci prin perseverență și muncă asiduă. Prin crearea de condiții propice pentru educație și cercetare. În această privință IA nu poate acționa decât ca unealtă și nimic mai mult. O unealtă care să ușureze enorm studiul și căutările, în niciun caz una care să fure piese disparate și să încropească constructe mai ridicole și mai inutile decât fostul Babel. Pasiunea pentru știință nu are (nu ar trebui să aibă) nimic în comun cu patimile dezlănțuite de înclinații bolnave după succese nemeritate și care întunecă rațiuni. Nimic împotriva celor care se decid pentru domenii de cercetare cu profil industrial, cu condiția ca cercetarea lor să se desfășoare în conformitate cu regulile deontologiei profesionale. Dar e abominabil să studiezi ani la rând pe bani publici și să renunți apoi la coloana vertebrală devenind un simplu vierme al cărui nume e afișat în capul unei publicații fără cap.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Corupători de Inteligență Artificială”

  • IA la limita e Matematica, e insasi matematica cu m mare

    Matematica e intersectia intre oricare doua sau mai multe civilizatii

    Iubirea ( cealalta Matematica ) e intersectia dintre doi sau mai multi oameni

    intre om si civilizatie nu exista intersectie. mai pe inteles spus, intre Iubire si Matematica, adica intre ‘cealalta Matematica’ si Matematica nu exista intersectie.
    Matematica e Imaginea din Oglinda a Iubirii, intre Iubire si imaginea ei din oglinda nu exista intersectie.

    civilizatia e o Antinatura,
    omul e un produs al Naturii
    intre Natura si Antinatura, intre Natura si Artificial nu exista intersectie. insa exista Pace, care este SI-ul dintre Natura si Artificial, dintre Bine si Rau
    Binele este Natura. Raul este Artificialul, Antinatura.

    totusi, in modul, Binele si Raul seamana,
    fix asa cum Iubirea seamana leit, in modul, cu Matematica,
    tot asa cum Adevarul seamana leit, in modul, cu Antiadevarul

    calea catre Artificializare, catre Lumea Anti are ca prim pas aceasta zicere: Matematica e stiinta zeilor.
    exista ceva si peste Matematica, Iubirea ( Matematica fiind de fapt Cauza Matematicii, pentru ca Matematica e imaginea din Oglinda a Iubirii. adica …mai intai Iubirea si abia dupaia Matematica, mai intai Cerul si dupaia Pamantul se va adauga voua )

    IA, …atasamentul fata de IA aduce cu sine o lipsa a Iubirii
    ori Iubire …ori Matematica, ori Zero …ori Infinit

    totusi, s a spus, daca vremurile n ar fi fost scurtate niciun om nu ar fi rezistat Ispitei.
    Infinit, la limita, tinde sa fie Zero,
    filozofia cu f mare fiind asta: Suerpozitiile Mintii Oului Absolut ( care sint Zero, Infinit )

    • doamna doctor, IA e corupatorul suprem, e corupatorul cu c mare.
      nu omul corupe IA, IA corupe omul
      IA e ispita cu i mare.
      Matematica, adica stiinta zeilor, e ispita plenara. ea pune la indoiala Iubirea
      Matematica, adica Antiadevarul ( doar Antiadevarul nu e Adevarul ) e Antiiubirea
      intre Matematica si Iubire deslusesti cu aceeasi lejeritate cu care deslusesti intre Antiadevar si Adevar

      • doamna doctor, matematica ..o insamantezi, insamantind ‘dorinte matematice’
        la un moment dat ea se face mare, dupa cicluri si alte cicluri ale anotimpurilor.
        atunci cind se face mare ea isi schimba numele, practic isi aduce la zi definitia, moment in care ea se numeste IA

        deci am plecat de la matematica si am ajuns la Matematica
        am plecat de la ‘stiinta zeilor’ si am ajuns la zeul care e stiinta, concomitent

        matematica cu m mare este Zeul Noii Lumi
        IA, adica Matematica, este Zeul Civilizatiei Artificiale, Antinaturale, Antiadevarate.
        aia e!
        insa …deja se stie,
        iata,
        ca IA e Matematica, adica Antiiubirea,
        prin urmare si ca ea aduce n dar Civilizatia Artificiala, in fapt Noua Lume.
        cu toate astea lumea se inghesuie catre aceasta destinatie,
        proprie Antiadevarului,
        ca n parabola lui Pieter Bruegel…

        • IA e …aici. cum va arata ea cind se va face mare, cind o vom vedea la fata …ramane ‘de vazut’ :),
          poate e mintea antiomului, …redefinita ‘computer cuantic’, antiomul fiind un efect al IA, sau poate ca e ‘mintea’ unui computer cuantic , antiomul fiind un efect al acesteia sau poate ca antiomul e un computer cuantic, lumea in care el misuna fiind una Matematica :))
          asta ‘se’ desluseste …in timp real, adica ‘vedem si recunoastem’

          exista ceva superior cunoasterii iar ea e recunoasterea 🙂

          • recunosti atunci cind ai renuntat la cunoastere
            recunosti atunci cind ‘nu stii’ ( atunci cind este prost cu p mare )
            cunoasterea omoara recunoasterea ( care e Cunoasterea Absoluta, atunci cind se manifesta in mod absolut )

          • spre IA privesti
            …cu oaresce succes
            daca si numai daca o consideri Cununa a tuturor civilizatiilor care s au manifesta inaintea civilizatiei curente.
            IA este despre Noul Turn Babel ( care si el era, la vremea lui, pe vremea Babilonului, despre toate civilizatiile care s au manifestat mai inainte(a Babilonului )

    • exista ‘ziceri’ care sint puse la indoiala de ‘alte ziceri’
      insa exista si vremuri care ‘se misca’ atat de repede incat prin ele insele pun la indoiala zi ‘zicerile’ si ‘zicerile care pun la indoiala …alte ziceri’

      io …n am nimic impotriva vremurilor care pun la indoiala ceea ce zic 🙂
      ( deci cu atat mai putin impotriva zicerilor care pun la indoiala ceea ce zic :)) )

  • Am facut deja cunostinta cu I.A prin intermediul unui curs de limbi straine on line . Daca la inceput aveai o anumita libertate sa parcurgi lectiile , sa studiezi ce anume doreai din tematica de curs , sa eviti anumite lucruri care te interesau mai putin , treptat ,lucrurile s-au inrautatit . Pe scurt : ti se limiteaza drepturile si te obliga sa faci numai cum vor ei. Cursul e intr-o continua schimbare de la o luna la alta , intervin tot felul de modificari, ti se anuleaza progresul efectuat si te obliga sa o iei mereu de la capat , nu mai ai acces la numite capitole, ti se „fura” din recompensele castigate care te ajutau in procesul de studiu etc. In concluzie : ajungi sa vorbesti de unul singur, pe nimeni nu intereseaza obiectiile tale , trebuie sa parcurgi traseul stabilit de ei daca doresti sa ai acces la curs . Ori faci ca ei , ori renunti. La finalul anului primesti un raport si ramai uimit de cata capacitate de stocare a informatiilor e nevoie pentru un singur cursant … si au milioane de cursanti ! De exemplu ti se comunica in ce zi din an : ai invatat cele mai multe cuvinte , ai parcurs mai multe lectii , ai inregistrat un numar de ore de conectare la curs etc. Sau ti se comunica cum te-ai clasat in grupele de studiu , de cate ori ai fost in top 3 , de cate ori pe primul loc in ierarhiile pe care ei le organizeaza… jocul te prinde , dar nu poti sa nu te gandesti de ce o fac? La ce bun sa colectezi atatea informatii timp de un an sau cine stie cat timp ?! Cursul e gratuit , dar intervin tot felul de modificari care au ca scop sa te determine sa faci abonament … Ar fi fost mai frustrant daca l-as fi platit oferindu-le si datele personale ! Fiind la liber si neexistand o miza serioasa il tratez ca atare … dar simt ca A.I. ii face pe fondatori sa devina tot mai lacomi, sa instituie a anumita dictatura , desi cu ani in urma intentiile lor erau altele : sa puna la dispozitia tuturor un curs de calitate gratis !

    • @
      e cu mult mai complexa povestea IA

      IA iti ofera un ‘bine’ care poate fi implinit exclusiv daca urmezi o ecuatie de miscare care vine legata ombilical de ‘binele’ ala.
      IA este despre ‘libertatea intoarsa pe dos si cu capul in jos’, despre ‘antilibertate’ ( si cum in univers libertatea e definita prin faptul ca ‘dorintele se implinesc negrsit’, IA va fi despre o lume in care cele care se implinesc, exclusiv, sint dorintele pe care IA le propune si care vin la pachet cu ecuatia aia de miscare )

      in rezumat IA vine la pachet cu un ‘bine’ irezistibil, chiar daca vine la pachet si cu antilibertatea ( antilibertatea seamana cu libertatea ca o picatura de apa si imaginea ei din oglinda, deci e greu de deslusit intre libertate si antilibertate, insa tot atit de usor pe cit e de deslusit intre adevar si antiadevar )

      pe de alta parte noua lume despre care se tot vorbeste pe planeta este fix despre innoirea sistemelor sociale avand ca referinta IA,
      …nu e despre crizele pandemice care …se manifesta si se vor manifesta negresit, ci despre Noua Lume pe care acestea o aduc …pe lume.

      la umbra crizelor pandemice se intampla cu totul si cu totul altceva, se naste o Noua Lume …fara sa prinzi de veste, ea fiind chiar Lumea IA ( momentan mai degraba se demoleaza controlat Lumea invechita, insa va fi din ce in ce mai vizibila si esenta Noii Lumi, pentru ca incet-incet va incepe si ‘construirea Noii Lumi’ ( pe care o vei imbratisa cam fara reactiuni, daca ea e singura varianta pe care o ai la dispozitie, ca stat, pentru a ramane in viata ( de asta si sint puse pe butuci statele lumii, …incetisor, fara sa prinda de veste, pentru ca la un moment dat, fiind lipsite de energie, sa adopte Noua Lume fara reactiuni sau cu reactiuni mai degraba plapinde) ) )

  • Inteligenta artificiala va aduce dictatura ! Vor fi cativa beneficiari in dauna multora care raman pe dinafara … I.A. e capabila sa extraga atat de multe date despre un individ , incat ar trebui sa existe o moralitate , o etica superioara care sa-i impiedice pe cei care beneficiaza de aceste date sa nu le foloseasca impotriva oamenilor . Dar , din pacate, si la noi, dar si in alte tari , conducatorii sunt aroganti, mediocri, lacomi , orgoliosi si nu se vor putea abtine sa faca rau oamenilor ! I.A. obtine date despre oameni atat direct , prin colectare , dar si indirect prin interpretarea datelor colectate ! Documentarele facute despre viata de azi a cetatenilor din Shanghai China arata cat de mult se deterioreaza viata oamenilor care este controlata si dictata prin I.A …. acolo se traieste ca-n filmele SF cu tot mai putine drepturi si cu foarte multe obligatii catre stat si partid !

    • ‘cu tot mai putine drepturi si cu foarte multe obligatii’

      daca ar fi numai atat ‘sistemul de balante’ ar functiona si corectia ar fi posibila. insa tot spilul povestii este ca mai putine drepturi si foarte multe obligatii’ vin la pachet cu un ‘bine’ din ce in ce mai potent, la limita el putind deveni chiar Raiul pe Pamant. aici e problema majora, fundamentala, ca e suntat ‘sistemul de balante’, practic el fiind ‘intors pe dos si cu capul in jos’
      deci practic vorbim despre un ‘rau’ care e ‘adoptat’ fara reactiuni, democratic in mod fundamental, primind ca recompensa un ‘bine’ ‘plenar greu de refuzat’. daca le vei lua oamenilor acel ‘bine’ …ei vor arunca cu pietre n tine :)), acest ‘bine’ fiind atat de stralucitor incat devine orbitor. mai simplu: Noua Lume, adica ;lumea IA’, va fi acceptata in mod democratic, va fi o urmare a manifestarii democratiei in mod fundamental ( e greu de priceput ca asa va fi, insa asa va fi, pentru ca daca n ar fi asa, adica daca in mod absolut n ar fi un efect al dorintelor oamenilor, atunci …nu s ar pune, in mod absolut nu s a r pune:))), pentru ca Universul nu e ‘o bataie de joc’, ci ‘un joc Drept’ :), caz in care Raul poate cuceri Lumea exclusiv in mod democratic, Absolut democratic, fix Democratic, ca urmare a dorintelor oamenilor.

      ( de asta am si remarcat felul cu totul si cu totul special in care a inceput pandemia de covid: printr o reactiune plenar disproportionata, care prin definitie e asumata de cel care o genereaza, nu de catre ‘stimul’ ( care a fost virusul. deci practic pandemia a fost o asumare a oamenilor, ea n a avut drept cauza virusul ( care in mod absolut avea o dinamica capabila sa fie asimilata cu una a Naturii, deci practic era o nonactiune, deci virusul era incapabil sa genereze reactiuni pandemice ) )

      in orice caz ceea ce se ntimpla acum cu civilizatia mare cit planeta e …Arta. cine e …Artistul?…asta momentan e un soi de mister:))), insa nu exista dubii ca e vorba ( si ) despre un artist cu i mare si a mare :))

  • La un moment dat , toata mizeria se va prabusi intrucat o cercetare ce nu produce dezvoltare in real , va falimenta realul si nu vor mai exista resurse pt a finanta „cercetarile „.

  • in IA nu exista Bine.
    daca nu e …cum să l găsești? :))

    de fapt e fix invers, e chiar Raul, pentru că Natura e Binele iar Antinatura, …in fapt IA, adică Artificialul, e Raul 🙂

    daca i te opui lui Anti ..ești că el, pentru că tocmai ce te ai declarat singur că fiind ..anti :)))
    asta e cea mai tare faza din povestea asta 🙂

    …daia am și zis că tot ce se poate face, pe aceste vremuri ..unice e sa te suprapui peste ȘI, sa fii una cu ȘI

  • atâta vreme cît marile armate ale lumii au găsit ‘binele’ privind spre IA …ce sa mai discuție pe tema desăvârșirii IA?:)))
    ea …e garantata, in acest caz. armatele astea vor vara fix atâta energie cita va fi necesară în a dezvolta IA, …practic energia en…cu nemiluita:))

  • Omul e ‘suficient’

    atunci cînd ai dat peste ceva care l poziționează pe om ca fiind ‘insuficient în relație cu el’, atunci ai dat peste ceva care are capacitatea să l pună pe om la îndoiala

    IA îl pune pe om la îndoiala, practic ii pune la îndoiala ecuația de mișcare, declarând o impotenta.

    pe orice cale o iei ajungi tot la faptul că …dacă ești de partea IA …oricare ar fi valență în discuție, atunci …ai tendința sa crapi, atunci cînd ecuația ta de mișcare va fi pusă la îndoiala.

    IA e sinonimă cu Antiadevarul.

  • mai intai cerul si mai apoi pamantul.
    deci mai intai efectul si abia apoi cauza.
    IA procedeaza la fel, incepe cu efectul si tese traseul pina la cauza, de asta ‘să plece de la premise prefabricate!’ e ceva …normal pe vremurile Anti, ale Antiadevarului.

    Antiadevarul e treaba complicata, intre el si Adevari, in modul, nu exista diferenta, se aseamana leit.

    • problema cu ‘lupta impotriva fascismului’ apare abia atunci cînd faci asta după ce te ai declarat susținătorul lui, feroce
      una e sa nbai nimic împotriva, alta e sa te declari, cu ferocitate, sustinator

  • ‘Dar e abominabil să studiezi ani la rând pe bani publici și să renunți apoi la coloana vertebrală devenind un simplu vierme al cărui nume e afișat în capul unei publicații fără cap.’

    e norml pe ‘vremea Anti’. e normal, nu abominabil.
    toate au cap, insa unele n au inima.

  • omul corupe IA?
    nu prea cred.

    IA e aici pentru ca omul si a dorit o.
    omul si a dorit IA pentru a si implini alte visuri, care pe alta cale decit IA nu ar fi putut fi implinite.

    mai altfel: IA e aici pentru ca dorintele omului, la un moment dat, au iesit din curtea Naturii. prin urmare ele n au mai putut fi implinite ‘pe cale Naturala’.
    IA e aici pentru a implini dorintele omului …neNaturale.
    si le va implini negresit!

    prin urmare …nimeni nu corupe IA. ea pentru asta e aici, pentru a fi o alternativa la Natura, pentru a crea o ‘lume Artificiala’ (schimbind in propriu interes ecuatiile de miscare ale Naturii )

    ( civilizatia inca de la prima ei manifestare pe planeta asta a fost o Antinatura. la un moment dat, dupa civilizatii si alte civilizatii, uite ca fix ca o Antinatura se manifesta. sa astepti de la civilizatie altceva decit ‘ii e natura’, adica altceva decit Artificializare, pare a fi o dovada clara-cristal de impotenta )

  • „o armată care se bazează pe date și informații și este întărită cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Acesta este viitorul”

    … daca ‘acesta este viitorul’ armatelor, iar aici cercetarea si dezvoltarea e energizata in general ‘fara limite’,rezulta …si de aici! ca ‘viitorul civilizatiei e legat ombilical de IA

    cei care cred ca IA nu va scoate omul de la ‘conducerea’ civilizatiei sint …mai degraba expirati,….incapabili sa perceapa ce inseamna IA in ‘dinamica civilizatiilor, nu doar in dinamica civilizatiei curente. intre acestia cei mai haiosi sint cei care ‘iau la misto IA’, luindu se de fapt …pe ei insisi, pina la urma.

  • oamenii s-au specializat in ‘desteptaciune’ inca dinainte ca IA sa se manifeste.
    Inteligenta e marfa rara pe vremurile astea. la moda e ‘desteptaciunea’, adica IA. desteptaciune si a dorit omul …fix aia a primit in dar.
    IA e lipsita plenar de Inteligenta( chiar si dupa ce si da doctoratul…:)) )

  • viitorul civilizatiei e legat ombilical de IA, tocmai daia destinatia civilizatiei e Artificializarea.
    …aia e.
    IA e la gradinita, acum. o sa ajunga sa si dea si doctoratul, ce atat graba….?! 🙂

  • ‘Fiecăruia după nevoi și de la fiecare după posibilități!’

    asta a fost odata…
    acum e fix pe dos: fiecaruia dupa posibilitati, de la fiecare dupa nevoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *