Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Filmuleţul lui Patriciu în varianta arabă

Dacă protestul sindical la măsurile de austeritate au fost trăite de noi aşa cum la Bucureşti am fi perceput o lovitură de stat în Birmania, în schimb, la Damasc fiind, am trăit din plin, dînd curs adevărului despre timpul şi locul în care ai nimerit, asaltul israelian asupra flotelei Libertatea care se îndrepta spre fîşia Gaza.

În campania pentru scrutinul prezidenţial, filmuleţul cu copilul lovit de Traian Băsescu în urmă cu cinci ani, ieşit brusc din amintirile lui Dinu Patriciu, a fost dat pe televiziunile mogulilor cu o frecvenţă atît de mare încît îl ştiam deja toţi pe de rost.

Cîteva secvenţe înregistrate din timpul confruntării de flotilă au încăput pe mîna televiziunilor arabe.
Ei bine, în zilele următoare asaltului israelian, aceste secvenţe au fost difuzate pe toate canalele TV arabe – de la Al Jazeera pînă la Siria TV – de atîtea ori de dimineaţă pînă seara şi de seara pînă dimineaţa, încît am ajuns să le ştiu pe de rost, aşa cum în campania din noiembrie 2009, ajunsesem să văd cu ochii închişi filmuleţul cu copilul aşa-zis lovit.

Am mers într-o seară la o familie de sirieni în vizită de curtoazie. În Siria nu există cablu TV. Există în schimb instalaţie de satelit. Prin amabilitatea capului familiei – un sirian care a studiat şi a lucrat în România – am avut posibilitatea să trec în revistă principalele posturi TV din lumea arabă.
Toate, fără excepţie, difuzau talk-showuri dedicate asaltului israelian, dublate de binecunoscutele secvenţe ale descinderii comandoului.

Filmuleţul lui Dinu Patriciu a fost difuzat pînă la vomă pe televiziunile mogulilor în conflict cu starea de spirit a românilor.
Filmuleţul cu descinderea comandoului israelian avea o altă condiţie.
Difuzarea şi comentarea lui răspundeau stării de spirit a populaţiei din Siria şi din lumea arabă, în general.

A fost, pentru mine cel puţin, un nou prilej de a mă convinge că ostilitatea faţă de Israel şi simpatia faţă de cauza palestiniană nu sînt stări de spirit impuse de autorităţi, ci stări de spirit autentice la nivelul omului simplu din Siria şi din ţările arabe.
Spun, un nou prilej, pentru că în timpul celui de-al doilea război din Golf, poziţia mea publică faţă de intervenţia americană în Irak mi-a atras simpatia sinceră a arabilor din România.

Că Israelul nu ţine cont de acestă stare de spirit nu e chiar atît de surprinzător.
Surprinzător e însă faptul că ea nu e luată în calcul de administraţia americană şi de cancelariile occidentale.

Oricît de binevoitoare ar fi conducerile unor ţări arabe faţă de America şi de Occident, cîtă vreme Israelul continuă să comită imbecilităţi precum asaltul asupra flotilei, urmat de nouă morţi din rîndul civililor, ostilitatea faţă de ţările care-l sprijină făţiş e un factor ce nu poate fi neglijat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *