Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gândirea, cea mai perfecționată „unealtă” a omului

Titlul de mai sus e al unui articol din revista Magazin de prin anii ’70. Nu era un articol stingher în peisajul editorial al vremii. Existau serii de articole care tratau, cum se putea (mai cu un praf de materialism, mai cu o lingură de dialectică), gândirea umană. Se vorbea chiar și despre inteligența artificială, și asta cu mult mai mult sens decât astăzi. Erau preluate citate din reviste de știință occidentale, mai erau întrebați și cei care se pricep, iar redactorii stăpâneau destul de bine limba română și aveau simțul datoriei. În ultimii 50 de ani unealta pare să se fi perfecționat atât de tare încât nu mai face nici cât o ceapă degerată pe lângă scula din buzunar care – ironia sorții – se numește în continuare „telefon”.

Dar să zicem că asta e o modă, că virusul decerebrant nu i-a mușcat pe toți și că mai putem spera în existența unei mase critice de minți judicioase și la populațiile viitorului. Ce ne facem cu fluviile de falsuri în care e înecată informația netrivială cu care se „hrănește” poporul. Spre deosebire de trivialitate, falsul produce victime, fie că vorbim despre milionari săraci ori cercetători teratologici. Lucruri aparent inofensive pot produce spaime molipsitoare și deosebit de nocive, la care se adaugă decizii catastrofale bazate pe compostul acumulat între urechile fiecărui cetățean care își se educă frecând sticla cu degetul. Un exemplu foarte bun este „știrea” răspândită zilele trecute despre termerile lui Henry Kissinger (centenar citov, de altfel) legate de IA. Chipurile, seniorul e îngrijorat că în cinci ani omenirea ar putea fi înlocuită de roboți. Informația a fost preluată pe nemestecate dintr-o publicație care a „extras-o” din interviul acordat de Henry Kissinger unei publicații germane (care nici ea nu mai e ce-a fost). În realitate, singurele legături cu adevărul ale acestei informații sunt cuvintele „cinci ani” (rostite într-adevăr în interviu, dar fără legătură cu „înlocuirea omenirii”, expresie care e invenție pură în context) și faptul că era vorba, într-adevăr, despre calculatoare „inteligente”.
Două lucruri mi se par interesante legate de acest episod. În primul rând, venerabilul a spus multe lucruri profunde în interviul cu pricina, așa că e cel puțin ciudat ca informația răspândită cu această ocazie să fie o răstălmăcire absurdă a unei observații mărunte (și logic nesustenabilă). În al doilea rând, ca mai toți autorii de cărți despre IA, și Kissinger este un propagandist ambetant. E adevărat, omul dispune de o facultate a ruminației decentă, dar dacă pisezi pietricele n-o să obții niciodată sare de masă. Dar, ca în toate episoadele din serialul nesfârșit al festivalului planetar al prostiei, ar fi bine să ne uităm cu mai multă atenție la modurile de utilizare a uneltei. Groucho Marx ar zice că e o unealtă pe care cei mai mulți o folosesc prost pentru a ajunge la rezultate greșite pe care își bazează deciziile iraționale. Gândirea nu e nici pe departe cea mai perfecționată unealtă a omului. Dacă ar fi așa, n-am asista la defilările fără unealtă care îneacă informația, inclusiv pe cea care se presupune că ne-ar fi utilă pentru a construi mai departe unelte. Dar să acceptăm principiul caveat emptor: ai „cumpărat-o”, asta e! Să-ți fie de bine, trebuia să caști ochii.
Și acum să ne uităm puțin în jur. De departe cele mai răspândite reclame sunt la medicamente și jocuri de noroc. Puștimea visează să facă bani din YouTube și TikTok, fără să aibă o idee, cât de vagă, despre economia timpului sau despre funcțiile vitale ale unei societăți. Pe rețelele sociale înfloresc propunerile de scamatorii financiare mai grosolane decât orice schemă piramidală. Pe stradă se înmulțesc accidentele provocate de cei care nu-și pot lua ochii din ecran. (Trotinetiștii par cei mai independenți, poate pentru că e foarte greu să conduci trotineta cu o mână.) Online (și nu numai) găsești fără mari eforturi o variantă a oricărui obiect, fie el desfăcător de sticle sau aragaz, cu un design care îl face inutilizabil, chiar dacă prețul nu e spectaculos redus față de al unui obiect util. Lucruri similare o să vedem în toate domeniile, fie că vorbim de amanet și împrumuturi, de școli și meditații sau chiar de acțiuni caritabile (o altă modalitate de trai pe picior mare pentru unii). În general, viața cotidiană îți oferă nenumărate ocazii de a-ți pierde banii, sănătatea ori chiar mințile. Asta arată că masa celor cu unealta boantă e copleșitoare. Și asta nu pentru că s-ar fi perfecționat uneltele unora atât de mult încât e greu să te ferești de armele create cu ajutorul lor, ci pentru că uneltele celor mai mulți s-au tocit în cel mai perfecționat mod cu putință: merg de parc-ar sta și-și duc posesorii numai de la șanț până la groapă.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Gândirea, cea mai perfecționată „unealtă” a omului”

  • cea mai perfectionata unealta a omului este dorinta
    gindirea e un efect, cauza e dorinta

    atunci cind dorintele ‘fac Pace’ ele se numesc instincte
    instinctele omului sint marete, insa omul le a cam tocit pe drum, din cite mi dau seama…

    • omul descifreaza instinctual dorintele altor oameni. abia ulterior, apucindu se sa spuna cap la cap dorintele ( aceluiasi om sau ale mai multor oameni ) incepe sa gandeasca

      in lipsa descifrarii instinctuale a dorintelor oamenilor un oarecare om nu poate ‘face Pace’

      • deci cea mai perfectionata unealta a omului e asta: instinctul

        instinctele sint singurele exprimari suficiente ale omului. atata tot ca ele se cer trezite, toate.
        in mod natural cel mai potent catalizator care trezeste instincte este Antiadevarul.
        intre Adevar si Antiadevar deslusesti …instinctiv sau nu deslusesti

        • instinctele sint o poveste a Dinamicii Dorintelor
          te manifesti si recunosti manifestari in mod instinctiv

          scolile lumii te invata sa cunosti, te ajuta sa cunosti, sa cunosti acumulind.
          Natura iti ofera platforma in care sa ti cizelezi instinctele, ele fiind o poveste a recunoasterii, nu a cunoasterii.
          totusi, la un moment dat cunoasterea se va desavarsi, insa tot atunci se vor trezi, fiind catalziate plenar, si instinctele omului, Recunoasterea.
          oameni vor ramane oameni, spre deosebire de alti oameni care vor alege sa devina antioameni, artificializindu se, …instinctiv.

          cizelarea instinctelor ( Darurilor ) omului e Scoala Naturii
          acumularea cunoasterii e Scoala Civilizatiei

          la limita Cunoasterea tinde sa fie leita Recunoasterii ( instinctuale ) insa limita sta e tot una cu Infinitul care tinde la limita sa fie Zero
          o ‘cunoastere infinita’ poate suplini, la limita, instinctele cu care a fost Daruit omul la Facerea sa, insa o zi, Odihna, tot ii lipseste, pentru ca Infinitul daca sa r opri ( pentru a atinge limita ) si ar pierde Definitia

          • daca referinta folosita e Cunoasterea, omul sfarseste in Antinatura, in Artificializare, in Antiadevar
            daca referinta e Recunoasterea ( Instinctuala ) omul ramane la brat cu Natura, cu Adevarul, pastrandu si Definitia

            ‘ganditul’ care nu e ‘instinct’ e …’peste masura’, da pe afara…el nu e ‘suficient’
            tot ce e Suficient e Natural, tot ce e Insuficient e Antinatural ( Artificial ). Referinta Insuficientei e Infinitul ( daca s a r opri din miscare a r deveni ‘finit’, caz in care si ar pierde Definitia )

            instinctele omului sint Grandioase, insa …daca le tocesti …se intorc in starea de inmugurire si raman asa….

          • acumularea de cunoastere duce la tehnologizare duce la artificializare duce la Antinatura. insa ea devine si catalizatorul care ‘trezeste’ Instinctele Omului’

            doar o manifestare plenara a cunoasterii ‘trezeste’ in om manifestarea Recunoasterii ( instinctuale )

            cu toate ca traim vremurile in care cunoasterea, desteptaciunea e la mare pret, se exprima plenar,
            astea sint si vremurile in care Recunoasterea, Inteligenta, in fapt ‘instinctele omului’, …se Trezesc

            Suficenta e Desavarsire
            Suficienta e Instinctuala si Instinctele sint Suficiente ( spre ex sint Suficiente pentru a deslusi Antiadevarul de Adevar, Cunasterea prin Acumulare …nu e suficienta )

          • Cunoasterea te intoarce la Radacina, la Recunastere
            Cunoasterea te duce la Antinatura care te intoarce Instinctiv catre Radacina, catre Natura

            omul se manifesta ca Om atunci si numai atunci cind in arunci in oceanul plenar numit Artificializare. in fapt asta e fix Procedura de Cernere a oamenilor.
            doar o potentare plenara a Instinctelor il poate ‘scapa’ pe om ( Instinctele sint Suficiente, iar ele se manifesta cu i mare abia atunci cind omul inoata in zmarcurile plenare ale Artificializarii )

            unii ridica in slavi Cunoasterea
            eu propovaduiesc Recunoasterea
            Recunoasterea e Inteligenta
            Cunoasterea e Desteptaciune

            eu propovaduiesc Prostia ( adica Inteligenta )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *