Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Mary Stuart, căreia i se taie gîtul

Nătăfleţii care vor duce Scoţia la dezastru

Cum de-am dat tocmai peste cartea asta rămîne un mister, un mister nu prea greu de dezlegat în condiţiile balamucului din biroul meu. Scotocind după o altă carte, am adus-o la suprafaţă (unde a şi rămas) pe cea despre Mary Stuart.

Am aprins o veioză, m-am lungit în pat, m-am uitat la ceas (două şi un sfert!) şi am deschis cartea la capitolul semnificativ intitulat Noaptea dramatică de la Holyrood (9 martie 1565).

Ca o prefaţă la relatarea nopţii, Stefan Zweig se ocupă de relaţia dintre Danley şi Mary. Cît pe-aci să mă fure consideraţiile despre femeia în stare să-l urască pe bărbat cu aceeaşi intensitate cu care-l iubise, cînd ceva îmi atrage atenţia:
Vîrsta celor doi protagonişti.
Mary are 23 de ani, Henry Danley, 19.
Ce să ceri unor juni imberbi în materie de înţelepciune a vieţii şi, cu atît mai puţin, de înţelepciune a politicii? mă întreb.

S-a făcut deja 3 noaptea.
Unul din numeroasele mele ceasuri, cel care imită un orologiu, dă să-i zică o melodie. Bateriile pe sfîrşite nu-l lasă s-o ducă pînă la capăt. Melodia îşi dă duhul într-un gîjîit agonic.

Nu pot merge mai departe aşa.
Trebuie s-o iau de la început. Să văd cum au ajuns să se căsătorească cei doi nătăfleţi ce vor duce Scoţia la dezastru.

Cartea lui Zweig are aproape 400 de pagini.
În franceză.
Socotesc s-o las pentru mîine noapte.

Pun semnul de carte – imitînd o mînă în miniatură care apucă fila – îmi pun căştile micului tranzistor, cumpărat, cred, din Spania, sting veioza şi ascult RFI în limba franceză.

E un mijloc infailibil de a adormi fără somnifere. Efortul de a desluşi cuvintele dau o oboseală mai ceva decît cea provocată de des invocata numărare pînă la o sută a oilor albe, care sînt, indiscutabil, mult mai multe.

De astă dată nu reuşesc să adorm.
Aprind lumina şi iau cartea.
S-a făcut trei şi jumătate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4 5

3 comentarii pentru articolul „Mary Stuart, căreia i se taie gîtul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *