Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Și-n 2014 se fura pe rupte invocîndu-se pericolul rusesc

De la Cărturești. În deja tradiționala raită la Cărturești (de data asta pretextul e căutarea unor rezerve pentru stilourile Lammy, reconsiderate de mine în ultima vreme) descopăr și cumpăr: A. P. Cehov, Insula Sahalin, celebrul reportaj al scriitorului în lumea deportaților, tradus în românește la editura Polirom în 2021.

Iau cartea în mînă și ca și cum aș cîntări-o mă întreb dacă nu cumva am textul în seria de Opere complete ale scriitorului. E imposibil să n-o fi citit – îmi spun – amintindu-mi că am parcurs la un moment dat tot Cehov, cu creionul în mînă. O cumpăr pînă la urmă, alături de o Istorie erotică a Kremlinului. De la Ivan cel Groaznic la Raisa Gorbaciova, variantă românească apărută la Polirom în 2017a lucrării Un histoire érotique du Kremlin: DʼIvan le Terrible à Raisa Gorbatcheva, Payot, 2016, de Magal Delaloye, întreprindere după formula cărți din cărți, la mare căutare mai ales în domeniul Istorie, unde despre același subiect se pot scrie kilograme de volume. Șovăi între o Istorie a vinului, scrisă de un străin, și cartea Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, titlu surprinzător prin raportare la autoare: nefericita Tatiana Niculescu Bran, semnatară acum ca Tatiana Niculescu, pentru ca nu cumva să se prindă lumea că fosta purtătoare de cuvînt a lui Klaus Iohannis, parvenită de la cratiță la administrația prezidențială. Ca specialist în Corneliu Zelea Codreanu n-am nici o încredere în această producție a unei autoare din speța lui Lucian Boia, manufacturieri de cărți pentru tarabe.

*

Chioșc. Trec din nou pe la chioșcul cu cărți din Piață. Vînzătoarea vorbește la telefon (Ați întîlnit pînă acum în existența voastră terestră vreo vînzătoare care să nu vorbească la telefon?!). Aleg volumul Din viața familiei Ion C. Brătianu 1914-1919, de Sabina Cantacuzino. Din cîte-mi dau seama e volumul doi al cărții de amintiri cu același titlu. Trezită la comerț, vînzătoarea mă întreabă dacă nu vreau și volumul unu. Sînt sigur că-l am, altfel nu m-ar fi atras titlul acestuia. Îl iau totuși, convins că primul, deși cumpărat se va fi rătăcit prin casă. După ce mi le pune în pungă, bag seamă că au volumul Adrianei Săftoiu. L-am înjurat fără să-l citesc. Înainte de a pleca la Aachen, am sunat-o pe Adriana Săftoiu cu inima strînsă (voiam să-i cer aprobarea să pun pe blog filmul cu primirea lui Traian Băsescu la Putin, dat de ea cîndva), temător că voi avea parte de o discuție neplăcută. N-a fost așa. Adriana Săftoiu, bună politiciană, nici măcar n-a amintit de înjurătura mea. Iau acum cartea decis s-o citesc și chiar să scriu despre ea ca despre o carte de memorii pur și simplu.

*

Scriam pe 6 martie 2014: Cuvîntul de ordine al Guvernului Ponta 3: Nu tulburați stabilitatea internă luîndu-i la întrebări pe cei care jefuiesc țara!

Ziarul Gîndul a dezvăluit azi-dimineață un nou jaf banditesc al Guvernului Ponta, ajuns deja la cifra 3: „Chiar dacă iarna a trecut, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat recent încheierea unor acorduri cadru pentru servicii de deszăpezire în valoare totală de peste 16,3 milioane de euro. Beneficiarii sunt patru firme de casă ale politicienilor locali.”

Fiind vorba de o afacere fără perdea, trîntită în ochii opiniei publice (contracte de deszăpezire acum, cînd vine primăvara), m-am uitat pe posturile de știri, pe site-urile altor publicații așteptînd un val de indignare.

Spre uluirea mea, afacerea asta de Corupție, în continuarea altor afaceri de corupție, pe care le-am grupat sub sintagma Marea Afacere de corupție a Deszăpezirii, a trecut neobservată.
Pe toate posturile propagandiștii Guvernului Ponta, de la lideri PSD pînă la lideri de opinie, nu osteneau a invoca necesitatea ca-n România să fie liniște, stabilitate și bună pace, deoarece la hotare ard flăcările Războiului și americanii vor ca noi să fim gata de a sări la ruși în izmene și cu baioneta, precum strămoșii noștri la Mărășești.

Am înțeles de ce n-a abordat nimeni noua afacere banditească a Guvernului Ponta 3: Pentru că s-ar fi pus în pericol stabilitatea politică a țării.
Așadar, cît timp va dura Criza din Crimeea, în România rîtanii PSD pot fura pe rupte, fără să fie luați la întrebări. Nu de alta, dar dacă i-am lua la întrebări s-ar pune în pericol stabilitatea politică a țării acum, cînd ard bla, bla, bla.

Alte titluri din ziua de 6 martie 2014:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Și-n 2014 se fura pe rupte invocîndu-se pericolul rusesc”

  • Poate reconsiderați și numele mărcii acelui stilou: e Lamy, nu cu dublu „m”. Altfel, ați adus-o bine… din condei cu autoarea „din speța lui Lucian Boia”, formulă concisă, aplicabilă și altor închipuiți istorici din orizontul nostru actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *