Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cleveland: Americanii care scuipă-n vasele cu flori

La o adică, Strada Mare din Cleveland, capitala statului american Ohio, poate fi The Avenue of Tower City.

Tower City e un soi de centru comercial acoperit spre care se deschid hoteluri, baruri, restaurante. Spre Tower City e doar una din intrări. Localurile respective au şi intrări dinspre stradă. Astfel că amatorii de timp petrecut în chip cît mai inutil pot face naveta din Tower City în stradă şi invers, străbătînd hoteluri, restaurante, ba chiar şi magazine. Am stat mult să mă întreb ce-a fost în capul mai marilor urbani cînd au plănuit drăcovenia asta. Pentru a găsi răspunsul, am dat gata mai multe navete Stradă descoperită – Stradă acoperită, mai ceva ca naveta de microbuz Bacău-Bucureşti, m-am plimbat pe The Avenue of Tower City, am citit sîrguincios toate afişele şi m-am aventurat pe străzile din jurul Centrului. Nu pot spune c-am ajuns la un răspuns definitiv. Ca să-l găsesc ar fi trebuit să cer azil politic în SUA.

Pentru înţelegerea răspunsului e musai să mă refer la structura unui oraş american. A oricărui oraş american mai acătării prin imensitatea sa. Spaţiul enorm, de străbătut doar cu maşina, e închiriat temporar (spun închiriat, deoarece asemenea tuturor oamenilor, cetăţenii clevelandezi sînt muritori şi, prin urmare, locuiesc pe Pămînt vremelnic şi cu chirie) de case în stil american. Căutînd în toate mîndria de a fi american, cetăţenii SUA numesc vile aceste case pe care eu le-aş alinta căsuţe. Depinde doar din ce unghi le priveşti. La fel de bine ele ar putea fi considerate nişte odăi. În imensitatea spaţiului locuit de căsuţe se ridică Downtown. Poreclă dată de americani Centrului, Downtown e un cerc mic în interiorul cercului mare care e oraşul. Ca să fiu mai bine înţeles, ar trebui să apelez la comparaţii. Aş putea compara cele cîteva blocuri turn răsărind în mijlocul suprafaţei de case joase, pierdute în mări de verdeaţă, ca smocul de păr de pe ţeasta unor bărbaţi loviţi de chelie. Aceştia din urmă, deşi au doar cîteva fire, le îngrijesc de parcă ar fi pletele unui poet romantic cu plachete de poezii nevîndute şi datorii însemnate la proprietăreasă. Asemenea unui astfel de bărbat ridiculizat de toţi umoriştii, Cleveland-ul se mîndreşte cu zgîrie norii care alcătuiesc Downtown-ul.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Un comentariu pentru articolul „Cleveland: Americanii care scuipă-n vasele cu flori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *